Cîțu a fost scos din joc! PNL a decis: Ciucă – și candidat de prim-ministru, și negociator-șef cu PSD!

4
2073
Florin Cîțu - Nicolae Ciucă

Reunit joi, de la ora 14.00, Biroul Executiv Național (BEx) al PNL a stabilit numele candidatului la funcția de prim-ministru după numai 35 de minute. Susținut total de președintele Klaus Iohannis, generalul în rezervă Nicolae Ciucă a fost votat în unanimitate.

Votul de astăzi este o înfrângere severă a președintelui partidului, Florin Cîțu. Săptămâna trecută, acesta îl înlăturase complet pe Ciucă, popunându-se insistent pe el însuși pentru șefia viitorului guvern, dar negocierile sale cu PSD au eșuat.

Astăzi, Cîțu a încercat să-și mascheze înfrângerea printr-un „exercițiu impus”: formal, l-a propus chiar el pe Ciucă, însă după contre dure cu prim-vicepreședinții PNL și după mesajul fără speranță pe care i l-a transmis miercuri Klaus Iohannis.

Miercuri seara, președintele PNL și cei patru prim-vicepreședinți ai partidului au avut o discuție la sediul din Aleea Modrogan nr. 1. Aceștia au încercat să-l convingă pe Cîțu să deblocheze negocierile cu PSD și să propună un premier liberal acceptat de social-democrați, în condițiile în care el era respins.

Florin Cîțu a rezistat insistențelor celor patru vicepreședinți (Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode, Iulian Dumitrescu) și a contraatacat: le-a spus că, dacă va face pasul în spate, îl va propune pentru funcția de prim-ministru pe secretarul general al partidului, Dan Vîlceanu.

Până joi la prânz, însă, șeful PNL a realizat că este izolat în ambele variante propuse de el: nici Cîțu, nici Vîlceanu nu aveau susținere în partid. Toată lumea a înțeles mesajul lui Klaus Iohannis, dar și refuzul PSD pentru variantele Cîțu și Vîlceanu: alesul este Nicolae Ciucă.

Înfrânt deja înaintea ședinței, Florin Cîțu nici măcar nu s-a mai deplasat la sediul PNL, ci s-a conectat online pentru ședința de la ora 14.00, deși se afla la Palatul Victoria, la câteva sute de metri de sediul PNL. Așa ceva nu s-a mai întâmplat în ultima perioadă. A fost și o măsură de prevedere pentru a nu fi nevoit să dea explicații presei după această situație neplăcută pentru el. La declarații aveau să apară doi prim-vicepreședinți, Rareș Bogdan și Gheorghe Flutur.

Cele două „mutări de imagine” ale lui Cîțu

În ședința Biroului Executiv, dacă tot era o formalitate alegerea lui Nicolae Ciucă, Florin Cîțu a făcut două „mutări de imagine”:

  1. a renunțat să-l mai propună pe Dan Vîlceanu (care ar fi pierdut sever la vot, iar înfrângerea lui Cîțu n-ar mai fi putut fi mascată)
  2. l-a propus el însuși pe Ciucă, încercând să pară că e opțiunea sa.

Propunerea formală a lui Cîțu a fost votată în unanimitate de membrii Biroului Executiv Național al PNL. Astfel, Nicolae Ciucă a redevenit candidatul PNL pentru funcția de prim-ministru.

Acesta mai are de trecut două hopuri: să fie acceptat și de PSD „la prima rotire” (nu există o mare rezistență din partea lui Ciolacu), apoi să fie desemnat oficial de președintele Klaus Iohannis (o formalitate).

Echipele de negociere ale PNL și PSD se întâlnesc „din scurt”, azi de la ora 16.00. De data asta, negocierile vor fi conduse – din partea PNL – de Nicolae Ciucă, cel care în ultima săptămână a fost scos din joc de Florin Cîțu, neffind acceptat la nicio rundă de negocieri cu PSD.

Într-una din zilele următoarele, președintele Klaus Iohannis va convoca partidele la consultări, la Palatul Cotroceni.

Guvernul Ciucă va fi votat peste exact o săptămână: joi, 25 noiembrie.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Ministru PNL din Cluj: „Boc va lucra împotriva lui Cîțu, cum a lucrat împotriva lui Orban. Bolojan a făcut ce este corect, Boc ce i s-a spus. E o păpușă“

Durerosul mesaj de renunțare al Oanei Pellea. „Votul meu a fost trădat și batjocorit de domnul Iohannis. Speranța mea a obosit”

* EDITORIAL GRIGORE CARTIANU: PNL-ule, ridică-te și umblă!

Concediat pentru că-și teroriza elevii cu propagandă antivaccinistă, un profesor amenință cu Șoșoacă. „Marș afarăăăăă! Nu ai ce căutaaaaaa!” / „Doar un telefon am de dat și declanșez uraganul”

Un primar PNL din Suceava a pus zeci de copii să meargă 10 km pe jos, la un marș antivaccinist. E anchetat de Protecția Copilului

VIDEO. Vanghelie lovește, înjură, amenință și scuipă. Limbaj de PSD-ist: „Pleacă de aici, că te bat! Băga-ți-ai p…a în mă-ta!”

Povestea ultimului soldat al “Armatei uitate” a Africii. A fost capturat de bătrânii satului şi trimis la război. “Mi s-au spart timpanele, dar am rămas în viaţă”

4 COMENTARII

  1. Amintiti-va ce a spus Orban:bietul citu nu intelege ca e doar un alt pion pentru Iohann golferul de 2 bani al tarii..iata ca a fost aruncat la cos ,ca avea in plan crearea coalitiei cu peeeseeedee ! Cei de la USR s-au impotrivit de la inceput aducerii unui militar ca prim ministru,in ziua in care Orban si-a dat demisia ,a doua zi dupa alegeri…dar nu pentru ca a vrut iohann(iohann a vrut sa-si dea demisia din fruntea pnl!)ci pentru a nu negocia coalitia cu usere si udemere de pe pozitie de forta,ci de la nivel de presedinte pnl,ca toti ceilalti parteneri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here