La 4-5 zile după marile cutremure din 6-7 februarie, care au devastat sud-estul Turciei și nordul Siriei, misiunile de salvare au șanse tot mai mici, iar de sub dărâmături sunt scoși tot mai puțini supraviețuitori – cazuri impresionante, dar izolate, rarisime. Bilanțul este sinistru: peste 20.000 de morți în Turcia, peste 5.000 în Siria. „Sultanul” Erdogan are probleme mari înaintea alegerilor.
Autoritățile turce iau în calcul oprirea misiunilor de salvare și trimiterea de buldozere pentru a curăța munții de moloz, înainte să izbucnească epidemii.
Între timp, cei considerați responsabili de prăbușirea multor clădiri sunt „vânați” pentru a da socoteală. De exemplu, arhitectul unui complex rezidențial de lux complet distrus de cutremure a fost arestat în timp ce încerca să fugă din țară.
Procurorii turci au anunțat deja că vor investiga modul în care au fost construite cele peste 5.700 de clădiri care s-au prăbușit, în vreme ce altele au rezistat seismelor.
În total, peste 12.500 de clădiri au fost complet distruse sau avariate grav în Turcia și Siria. Aproape 93.000 de persoane au fost evacuate din zona cutremurului din sud-estul Turciei, iar peste 166.000 de persoane au fost implicate în eforturile de salvare şi ajutor.
Bilanțul victimelor provocate de cutremure a depășit 25.000 de morți, dintre care peste 20.000 în Turcia, iar ceilalți în Siria.
Ținta criticilor: Erdogan
Încet-încet, locul durerii îl ia furia. Pe reţele de socializare, oamenii încep să distribuie dovezi ale greşelilor regimului Erdogan. Clădiri noi, finalizate în 2019, s-au prăbuşit în timpul cutremurelor de luni și marți, deşi dezvoltatorii le vindeau ca fiind „finalizate în conformitate cu cele mai recente reglementări privind cutremurele”. Aşa sunau anunţurile care au dispărut de pe paginile oficiale ale companiilor, dar care acum sunt distribuite de turcii de rând, supăraţi pe liderul de la Ankara, transmite BBC.
Experţii spun că, dacă ar fi fost construite conform normelor antiseismice, clădirile n-ar fi trebuit să se prăbușească. De vină ar fi amnistiile de construcţie, o practică mult criticată în ultimii ani de către jurnalişti şi specialiști din Turcia.
E vorba de scutiri legale acordate acelor structuri construite fără certificatele de siguranţă necesare, în schimbul plăţii unei taxe.
Potrivit lui Pelin Pınar Giritlioğlu, şeful din Istanbul al Uniunii Camerelor de ingineri şi arhitecţi din Turcia, 75.000 de clădiri din zona afectată de cutremur în sudul țării au primit „amnistii” de construcţie, adică dreptul de a fi construite ignorând pericolele seismice.
Președintele autocrat al Turciei, Recep Tayyip Erdogan (68 de ani), susține că toate acuzațiile sunt false. „Vom reconstrui casele pentru toți supraviețuitorii cutremurului în decurs de un an, deoarece am dat instrucțiunile necesare. În ciuda acestui fapt, unele persoane necinstite fac campanie în Hatay și fac declarații false, spunând că nu este nimeni în Hatay. Nu-i vom lăsa să vorbească de rău despre soldații, jandarmii și polițiștii noștri!”.
„Cea mai mare echipă de intervenţie din lume” – 141.000 de salvatori
Vineri, la patru zile de la primul cutremur devastator din sud-estul Turciei, președintele Turciei a admis că intervențiile pentru salvarea supraviețuitorilor nu au descurs atât de repede cum spera el.
„Distrugerile au afectat atât de multe imobile (…) încât, din păcate, nu am putut desfăşura intervenţiile pe cât de repede am sperat”, a declarat şeful statului turc, în timpul unei vizite în oraşul Adiyaman din sud-estul ţării, extrem de afectat de catastrofă.
Erdogan a recunoscut încă de miercuri existenţa unor „lacune” în reacţia la seism, adăugând că „este imposibil să fii pregătit pentru un astfel de dezastru”.
Aflat la putere de 20 de ani şi sperând să câștige un nou mandat la alegerile prevăzute pentru 14 mai, Erdogan este puternic criticat de supravieţuitori pentru lentoarea echipelor de intervenţie.
La Adiyaman, unul dintre supravieţuitori, Mehmet Yildirim, a declarat joi pentru Agenția France Presse (AFP) că nu a văzut „pe nimeni – nici statul, nici poliţia, nici soldaţii, până la ora 14.00 a doua zi”, adică la 34 de ore după primul seism. El a acuzat autorităţile că au lăsat populaţia „să se descurce singură”.
Numeroase persoane acuză lipsa de mijloace avute la dispoziţie, în special materiale. AFP a constatat joi desfăşurarea unui număr mai mare de echipamente de ridicare şi de echipe de salvare, în special venite din străinătate.
Răspunsul lui Erdogan: „În această perioadă, poate că există lipsuri, probleme tehnice, dar suntem alături de populaţia noastră cu toate mijloacele. Turcia a creat probabil cea mai mare echipă de intervenţie din lume, cu 141.000 de salvatori”.
Cutremurele din această săptămână au fost cele mai distrugătore seisme din Turcia după cel după 1939, când au murit 33.000 de persoane.
E rău în lume. Cu timpul, dictatorii au învățat să controleze internetul și să îndoctrineze populația cu noul canal de comunicare.
Nemtii le au atras atentia de nenumarate ori turcilor ca nu respecta standardele de constructie. Erdogan era preocupat cu amenintarile la adresa tuturor. Ameninta zilnic USA Germania, Grecia, Suedia etc. Inca un bandit criminal ajuns in fruntea unei tari votat de prosti.
Posibil ca cutremurele sa fi fost declansate de miile de explozii din Ucraina. Sper sa nu se intimple si la noi ca o sa cada tot.