Creștere amenințătoare a datoriei guvernamentale: 47,8% din PIB, adică 503 miliarde de lei. Din aceasta, puțin peste jumătate este datoria externă

4
578

Datoria guvernamentală a ajuns, în ianuarie 2021, la 47,8% din PIB-ul României, adică la 503,6 miliarde lei (puțin peste 100 de miliarde de euro), anunță Ministerul de Finanțe, citat de Agerpres. Numai într-o singură lună, din decembrie 2020 până în ianuarie 2021, datoria a crescut cu 0,5% din PIB.

Criza economică declanșată de pandemia de Covid și cheltuielile rigide (anvelopa salarială pentru bugetari și pensiile) deosebit de mari ale statului fac foarte greu de evitat creșterea datoriei. Pentru că majoritatea veniturilor se duc pe salarii și pensii, România e nevoită să se împrumute pentru a acoperi toate celelalte cheltuieli de funcționare a țării – inclusiv cele destinate crizei sanitare.

Datoria publică a crescut chiar mai mult decât preconiza Comisia Europeană, care se aștepta la o asemenea evoluție într-un raport care arăta că politicile economice ale PSD, în perioada 2016-2019, au vulnerabilizat extrem România.

La sfârșitul lui 2020, datoria administrației publice era de 498,35 miliarde de lei. Într-o singură lună, a crescut cu 5,25 miliarde lei (peste un miliard de euro).

Vestea bună e că, din această sumă, doar 14,5 miliarde de lei (sub 3 miliarde de euro) sunt datoriile pe termen scurt. Restul reprezintă datoria României pe termen mediu și lung.

Din cei 503,6 miliarde de lei, 487,68 miliarde sunt datoria administrației publice centrale, iar 15,91 miliarde – datoria administrației publice locale.

O altă veste relativ bună e că, din totalul datoriei, doar 255,79 miliarde de lei (24,3% din PIB) o reprezintă datoria externă.

Cea mai mare parte a datoriilor guvernamentale (424,77 miliarde de lei) provine de la titlurile de stat emise în timp de Guvern.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

4 COMENTARII

 1. Devine ÎNGRIJORĂTOR…, chiar… PERICULOS!

  TREBUIE (URGEEEEENT!) scăzute (DRASTIC!) cheltuielile-NEPRODUCTIVE de la bugetul-statului (salarii, ajutoare-sociale etc) și (NEAPĂRAT!) demarate AMPLE-INVESTIȚII în tot ceea ce poate aduce, din punct de vedere economic-financiar, pe termen scurt, mediu și lung,… PLUS-VALOARE!!!!!

 2. pensii speciale si salarii speciale nesimtite pt urmasii lui ceausescu ,dinca, iliescu ,nastase, ponta ,dragnea , radoi si …orban ,bode ,chirica, alexe et comp … ! 475 000 functionari in prefecturi si primarii ! E posibil ! toata lumea sa lucreze la stat….degeaba

 3. Aveți de la mine Tiparniță de Dolari SUA.
  Modelul planetei URAN: am tipărit 4000 miliarde dolari către Moscova și 2000 miliarde dolari către Ucraina ca CSAT București să recupereze Herța, Basarabia și Bugeacul, plus 3000 miliarde dolari pentru Bulgaria și Serbia ca să alipim două județe bulgare 1875 și Timocul.

  Pământul scos de mine în piramidă în 30 iulie 2008 are diametrul optim de 100 milioane km. Totul pus la punct.

  Darxijod are numai 10 milioane km diametru. Plătesc cu investiții austriece dacă reciclăm deșeurile. Tocmai azi am mărit la 5 km lățime Canalul Suez. Mai bine nu se poate la această oră. Vreau implicarea fiecărei țări în problema reciclări deșeurilor. Putem fi ordonați. Piața de deșeuri în Carpați e de cel puțin 7 miliarde dolari anual. Hai că se poate PNL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here