Pastila antivirală de la Pfizer reduce cu 89% pericolul formelor severe de Covid

2
909
Acțiunile Pfizer au crescut brusc cu 13% după ce s-a anunțat că tratamentul oral pentru Covid este eficient

Tratamentul oral al Covid-19 dezvoltat de Pfizer reduce cu 89% riscul formelor severe ale bolii, a anunțat compania farmaceutică după ce a încheiat studiile clinice, citată de Reuters. Pastila anti-Covid este foarte eficientă inclusiv în rândurile persoanelor cu risc.

În acest moment, mai multe companii farma au ajuns la rezultate concrete în privința medicamentelor care tratează Covid. Merck & Co. Inc. (MRK.N) a fabricat molnupiravir, care reduce cu 50% riscul de a face o formă gravă a bolii.

Și AstraZeneca a pus la punct un tratament medicamentos.

Cei de la Pfizer par să fi fabricat cea mai eficientă dintre pastile, pentru că riscul de spitalizare sau de deces este redus cu 89% – adică are aproape eficiența vaccinului produs de aceeași companie. Diferența este că vaccinul se face pentru a te proteja de boală, pe când pastilele se iau după ce te-ai infectat și apar simptomele.

Acțiunile Pfizer au crescut cu 13% după anunțul făcut de companie

Există și o latură financiară concretă a acestei goane după tratamentul bolii Covid. După anunțul făcut de Pfizer, acțiunile companiei au crescut cu 13%, până la 49,47 dolari, în timp ce acțiunile rivalilor de la Merck au scăzut cu 6%, până la 84,69 dolari.

Schema de tratament anti-Covid dezvoltată de Pfizer constă în trei pastile luate de două ori pe zi. Alături de noul medicament antiviral, pacienții trebuie să mai ia un altul mai vechi, ritonavir. Compania a depus deja la Agenția pentru Alimente și Medicamente a SUA o cerere pentru utilizarea de urgență a noului tratament.

Niciunul dintre pacienții bolnavi de Covid care au primit tratamentul de la Pfizer nu a decedat. Dintre cei care au primit placebo, 7% au ajuns la spital și 7 au murit

Studiile Pfizer au fost pe 1.219 pacienți cu forme ușoare sau moderate de Covid și care aveau cel puțin un factor de risc pentru o evoluție nefavorabilă a bolii.
Din rândurile celor care au primit tratamentul, doar 0,8% au ajuns la spital și la o lună după tratament supraviețuiseră toți. Din rândurile celor care au primit placebo, 7% au evoluat către o formă severă și au ajuns în spital. 7 dintre pacienți au murit.

La fel ca la toate antiviralele, „secretul“ este însă administrarea cât mai rapidă din momentul în care s-a produs infectarea. Annaliesa Anderson, șefa programului Pfizer, a declarat pentru Reuters: „Am văzut că am avut o eficacitate ridicată, chiar dacă un pacient începe tratamentul la cinci zile după îmbolnăvire… Oamenii ar putea aștepta câteva zile înainte de a face un test sau ceva, iar asta înseamnă că avem timp să tratăm oamenii și oferă cu adevărat un beneficiu din perspectiva sănătății publice“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Noul plan al PNL: să guverneze alături de PSD până în 2028! Până de curând, liberalii promiteau că vor ține PSD departe de guvernare tot până în 2028

* CULISE. La întâlnirea cu PSD, liderii PNL și-au pus cenușă în cap: „Am greșit!”. PSD le-a respins programul de guvernare. Liberalii: „Faceți-l voi!”

* VIDEO. Întrebat după negocierile cu Ciolacu dacă PSD mai e „dușmanul poporului“, Cîțu a dat vina pe USR și a fugit!

* S-au scos săbiile în ședința conducerii PNL. Șef de filială către Cîțu: „Dragă Florin, tu ești cauza problemelor!”

2 COMENTARII

  1. Nu pot sa nu ma intreb daca dupa aparitia antiviralelor si la noi, ce vor mai zice capvizii? Cine va mai dori sa-i omoare si sa faca experimente pe ei? Va aparea oare Monica Pop si va spune ca si de la aceste pastilute se face leucemie? Ca nici pastilele astea nu sunt studiate cel putin 100 de ani si ca nu sunt sigure?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here