miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăNewsPaleologu: “E pură impietate să bagi degetele în priză sperând că Sfânta...

Paleologu: “E pură impietate să bagi degetele în priză sperând că Sfânta Paraschiva va face un miracol și nu te vei curenta”

-

Filosoful Theodor Paleologu a intervenit în scandalul izbucnit în disputa dintre Biserica Ortodoxă și autorități pe marginea restricțiilor impuse pelerinajului la Sfânta Parascheva din acest an. Paleologu a notat luni, pe contul său de Facebook, două scurte comentarii în care arată că scandalul făcut de prelații BOR nu respectă nici măcar învățăturile lui Iisus Hristos.

În primul mesaj, postat luni dimineață, Theodor Paleologu remarcă sec: Cea mai sinistră schimonosire a pietății mi se pare disprețul pentru rațiune”.

La câteva ore distanță, acesta a revenit cu o nouă postare în care a dezvoltat ideea anterioară: „Este pură impietate să bagi degetele în priză sperând că Sfânta Paraschiva va face un miracol și nu te vei curenta. Mântuitorul însuși a respins ispita satanei de a sfida legile naturii și rațiunii aruncându-se de pe templu”.

În doar două ore, postarea a strâns 1.600 de aprecieri, 229 de comentarii și 199 de distribuiri.

- Advertisement -

Mitropolitul Moldovei, Episcopul Hușilor și Patriarhul Daniel au acuzat dur anularea pelerinajului, recurgând chiar la amenințări. Ulterior, BOR s-a dezis de protestele în stradă, la care au participat numeroși călugări și preoți

În ultimele zile, ofensiva Bisericii împotriva deciziei autorităților de a limita accesul la racla Sfintei Parascheva, din Iași, a fost foarte puternică. Mitropolitul Moldovei, urmat de Episcopia Hușilor și apoi chiar de însuși Patriarhul Daniel au atacat decizia, denunțând abuzuri și îngrădirea libertății de credință și de conștiință.

Prelații au folosit un limbaj dur, recurgând chiar la amenințări voalate. Au urmat manifestații “spontane” organizate la Iași, lângă zidurile Mitropoliei, și la București, între participanți fiind numeroși preoți și călugări.

- Advertisement -

Sub pretextul protestului împotriva anulării pelerinajului, s-a încercat pornirea unor manifestații antiguvernamentale, iar discursurile și scandările au deviat foarte rapid către conspiraționism și teme ale propagandei rusești. S-a acuzat iar că masca e, de fapt, “botniță”, iar teza potrivit căreia bieții români sunt persecutați religios de străini în propria țară a făcut vâlvă printre sutele de participanți.

În fața acestei situații generate chiar de ei, conducătorii Bisericii s-au delimitat cu jumătate de gură de manifestații, spunând că n-au fost organizate de ei, dar că îi înțeleg pe cei ieșiți în stradă.

Măsura restrângerii accesului la moaștele Sfintei Parascheva s-a luat după ce s-a constatat că pelerinii nu respectă nicio regulă de protecție, iar organizatorii de la Mitropolia Moldovei sunt depășiți de situație

În fața ascensiunii epidemiei – de la 30 septembrie până la 10 octombrie (în 10 zile), numărul de cazuri a crescut de la 2.100 la peste 3.500 –, prefectul de Iași și primăria au decis anularea festivităților și focurilor de artificii organizate tradițional de Sărbătoarea Sfintei Parascheva. Iașiul a ajuns pe locul 4 în România ca viteză de răspândire a virusului, iar în aceste circumstanțe prefectul a cerut ajutorul autorităților centrale, de a bloca exodul sutelor de autocare din toată țara care erau așteptate la Iași, pentru a aduce mii de pelerini la moaștele Sfintei Parascheva.

Temându-se de o explozie a numărului de infectări în condițiile în care s-a constatat clar că Mitropolia Moldovei este complet depășită de situație, autoritățile au decis să limiteze accesul la racla cu moaștele Sfintei Parascheva, fiind permisă doar prezența locuitorilor din județul Iași.

Chiar și așa, s-a observat clar că pelerinii veniți se îngrămădeau la coadă fără măști de protecție, iar în incinta Catedralei pupau icoanele și racla. Organizatorii de la Mitropolia Moldovei n-au intervenit deloc sau au intervenit neconvingător, dând impresia că nu iau în serios pericolul infectării credincioșilor.

Explicația a fost dată tot de conducătorii BOR, care au subliniat că moaștele Sfintei Parascheva sunt vindecătoare, iar credința îi apără pe pelerini de boli.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Soțul judecătoarei „anti-botniță” din Piatra Neamț a adus un autocar cu moldoveni în Piața Universității, ca să nu fie „îmbotnițați”. El a găsit vinovații pandemiei: masoneria, „cârpa”, „musulmanu’”

Cam mulți basarabeni la protestul Covidioților! Și-a activat Rusia agenții pentru a produce anarhie în România?

Triplă lovitură a Guvernului Orban, pe relația SUA: autostrada și calea ferată Constanța – Gdansk, Centrala de la Cernavodă și finanțarea cu 7 miliarde de dolari

VIDEO. Protestul pro-moaște, deturnat de conspiraționiști. S-a scandat împotriva străinilor și a măștii de protecție

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Bibliotecile publice din România sunt prea sărace şi neatractive, prea neglijate de intelectualii care nu cer nimic politicienilor pentru infrastructura Gândirii, încât filosofi contemporani nu se pot forma aici. Filosofi populari, da. Ca Vanghelie şi Becali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -