marți, februarie 27, 2024
AcasăNewsVIDEO. Protestul pro-moaște, deturnat de conspiraționiști. S-a scandat împotriva străinilor și a...

VIDEO. Protestul pro-moaște, deturnat de conspiraționiști. S-a scandat împotriva străinilor și a măștii de protecție

-

Protestul de vineri seară împotriva restricționării accesului credincioșilor la racla Sfintei Parascheva, la care au participat circa 3-400 de persoane mobilizate de cler, a fost deturnat rapid de conspiraționiști, conform jurnaliștilor de la Ziarul de Iași care au asistat la eveniment.

Mulțimea, în care se aflau mulți preoți și călugări, a început mitingul cu cântece religioase și a trecut rapid la scandări împotriva Guvernului și a forțelor de ordine.

Protestul a început cu cântece religioase și a alunecat repede spre teorii conspiraționiste. Străinii și masca de protecție au devenit caii de bătaie ai mulțimii

Reporterul Cătălin Hopulete, de la Ziarul de Iași, a asistat la manifestație și consemnează că mulțimea a început rapid să vehiculeze obișnuitele teorii ale conspirației ale propagandei rusești. N-au lipsit, bineînțeles, teza că masca de protecție este de fapt botniță care să subjuge oamenii și teoria românilor persecutați religios, la ei în țară, de străini.

Iașiul este între primele localități din România ca viteză de răspândire a virusului. Măsurile de protecție – nu doar la noi în țară, ci pretutindeni – se iau conform unei scheme puse la punct în ultima sută de ani de generații întregi de medici epidemiologi, conform experienței acumulate la nivel mondial. Cu toate acestea, protestatarii sunt convinși că în fața credinței lor și a lui Dumnezeu, virusul nu are nicio putere.

- Advertisement -

Agitatorii au chemat mulțimea la răscoală: “Dumnezeu este cu noi și va veni cu noi în lupta pentru libertatea românilor!”

Cea mai mare parte a mulțimii n-a respectat măsurile de precauție în pandemie: mulți oameni nu purtau mască de protecție, iar despre o minimă distanță nici n-a putut fi vorba.

S-a putut observa că mitingul a fost pregătit în amănunt și nu spontan din faptul că oamenii au venit cu pancarte scrise cu grijă și chiar cu poza imensă a unui buletin modificat, pe care la CNP scria “ROBUL LUI DUMNEZEU”, iar în loc de “Carte de Identitate” era trecut “CARTE DE DISCRIMINARE”, cu numele “CREȘTIN” și prenumele “ORTODOX”.
Pe alte cartoane scria “buletinul meu este credința”, “pelerinaj zilnic la metrou permis, pelerinaj la sfinți, o dată pe an, interzis!” sau “Covidul este claustrofob, nu intră la metroul bucureștean, vine la pelerinaj!!!”.

- Advertisement -

Pe o altă pancartă scria “Dacă Dumnezeu este în noi atunci nici Covid nu este! Acum voi îl răstigniți cu toți sfinții”.

N-au lipsit chemările la răscoală, agitatorii încurajându-i pe ceilalți cu strigătul “Dumnezeu este cu noi și va veni cu noi în lupta pentru libertatea românilor!”.

Despre pericolul atitudinii adoptate de BOR în problema pelerinajului din acest an la sărbătoarea Sfintei Parascheva, ziaristii.com a scris pe larg AICI și AICI. Agitația încercată de Patriarhul Daniel a fost observată și analizată și de scriitorul Stelian Tănase.

Credincioșii ajunși vineri în catedrală n-au respectat nicio regulă. Au sărit cordoanele, au pupat icoanele și și-au frecat diverse obiecte de raclă. Organizatorii au fost fără reacție

Faptul că lucrurile nu pot fi ținute sub control de Mitropolie s-a observat și vineri. Jurnaliștii de la Ziarul de Iași au asistat la scene în care credincioșii intrați în Catedrala Mitropolitană au intrat dincolo de coridoarele delimitate prin cordoane și s-au repezit să pupe icoanele din biserică.

Nici prevederea impusă de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași, ca oamenii să nu atingă racla, n-a fost respectată de nimeni. Cei ajunși lângă moaștele Sfintei Parascheva și-au frecat de raclă hainele, dar și obiecte aduse de acasă, majoritatea sărutând-o sau atingând-o și cu fruntea.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

De ce face spume Gâdea: Clotilde Armand taie finanțarea Antenei 3 și cere înapoi banii dați ilegal de Tudorache

- Advertisement -

5 COMENTARII

  1. Daca-i intrebi care a citi odata din Biblie si ce a citit o sa vedeti cat sunt de inculti . O adunatura de oameni care cred ca daca au atins moastele pot face orice chiar daca incita la ura , mint , fura , curvesc etc.ei sunt iertati de Dumnezeu . Daca asta este credinta noastra in Dumnezeu si Iisus Hristos inseamna ca nu am inteles nimic din Biblie si suntem o turma de manevra a golanilor care vor destabilizarea tarii si prostirea poporului incult .

    • Credinta in corpuri moarte (mumii) e impotriva conceptiei ca omul e compus din suflet nemuritor si din corp muritor. Daca tot vrei sa te rogi la un intermediar sfint in loc sa te rogi direct lui Isus Cristos sau lui Dumnezeu atunci macar roaga-te la sufletul viu al sfintului care „a trecut de la viata la viata”, nu la materia moarta.

  2. Cretinii astia teoretizeaza cu mintea prostului in dispretul ratiunii.
    Da, credinta poate vindeca dar nu credinta oricui. Poate multpreafericitul Daniel sa mute un bob de orez cu credinta lui precum Marcu muntele? Nu poate. Si nici altii nu pot. Si atunci? Inseala oamenii sa se increada in credinta lor slaba impingind oamenii spre pericol. Fara scrupule pentru a sustine afacerile lor cu „credinta”.

  3. Am observat ca printre protestatari sunt si cetateni moldoveni incat ma duc cu gandul la agenti pro-rusi pusi sa creeze rascoale anti-guvernamentale. Se foloseste orice prilej de a profita de ignoranta bouleana a maselor….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -