luni, martie 4, 2024
AcasăMainSalarii la Primăria Firea: portar, bufetier, paznic – 950 €, secretară, dactilografă...

Salarii la Primăria Firea: portar, bufetier, paznic – 950 €, secretară, dactilografă – 1.000 €, șef de birou – 3.000 €

-

O idee asupra felului în care Primăria București a reușit să ajungă, în primele 8 luni ale lui 2020, la cheltuieli de 87,8 milioane de lei (circa 18 milioane de euro) doar pe salariile angajaților ne putem face urmărind grija de încadrare. Adevarul.ro a publicat marți lista cu salariile de bază și sporurile angajaților din Primărie, pe care administrația Firea a făcut-o publică abia la mijlocul lunii trecute, cu două săptămâni înaintea alegerilor. Detaliile sunt năucitoare.

Portarii, paznicii, bufetierii primesc între 3.283 și 4.093 lei, plus sporuri de 420-532 de lei pe lună. Așadar, un bufetier sau portar bine văzut de șefi poate ajunge lejer la echivalentul a 950 de euro.

Șoferii sunt și ei bine apreciați, încadrându-se și ei în acest tronson salarial de până la 4.616 lei (echivalentul a 950 de euro la cursul din 5 octombrie 2020).

Stenodactilografele și dactilografele – meserii care, așa cum observa și Ionuț Mureșan, autorul articolului din Adevărul, sunt deja anacronice, dispărute demult în instituțiile Secolului XXI – primesc la Primăria București până la 4.322 de lei salariu de bază și 552 de lei sporuri de condiții periculoase. În total, 4.874 de lei, adică 1.000 de euro. Secretarele sunt ceva mai prost plătite, putând ajunge la 950 de euro, la fel ca șoferii și bufetierii.

- Advertisement -

Buget de salarii la Primăria București: 28 de milioane în 2019, alți 18 milioane de euro în primele 8 luni din 2020

Ca orice primar care se respectă, și Gabriela Firea a dat frâu liber cheltuielilor cu salariile după ce Liviu Dragnea a modificat legislația în 2017, special cu scopul de a mitui din bani publici angajații din administrație. Așa s-a ajuns ca un șef de birou din Primăria București să aibă 13.073 de lei salariu de bază și sporturi pentru condiții vătămătoare (!) de 1.671 de lei. În total, 14.744 de lei, adică aproximativ 3.030 de euro la cursul din 5 octombrie.

Conform datelor obținute de ziaristii.com de la Ministerul Finanțelor, Primăria București a cheltuit anul trecut, pe salariile angajaților săi, nu mai puțin de 132 de milioane de lei. Luând ca reper cursul valutar de la mijlocul anului (1 iulie), când euro era 4,73 lei, rezultă că salariile angajaților Primăriei au consumat 27,9 milioane de euro. Iar această sumă nu include deloc salariile celor 4.600 de angajați din cele 23 de companii municipale!

În perioada 1 ianuarie – 31 august 2020 (adică primele 8 luni ale acestui an), Primăria București a consumat 87,8 milioane de lei (circa 18 milioane de euro la cursul de 4,87 lei/euro din 5 octombrie).

- Advertisement -

Problema nu este că funcționarii cu atribuții importante și cu răspundere mare sunt bine plătiți – acest lucru se petrece oriunde în lume. Ci faptul că Primăria București are o organigramă foarte mult umflată, dar și că aceste salarii mari nu au fost însoțite deloc de profesionalizarea personalului și de creșterea calității serviciilor oferite publicului.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. nu am nici o treaba cu primaria capitalei, dar nu sunteti corecti, acestea sunt salarii brute, cu toate contributiile incluse in el (CAS,CASS, impozit), deci din aceste sume scadeti contributiile in jur de 45% din brute si vedeti ce sume raman…..oare un debutant poate trai cu o mie si ceva de lei pe luna??? intr-un oras ca Bucuresti???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -