Revista „22” din București a publicat (nr. 7, 5-18 aprilie 2022, pag. 10-12) trei pagini cu tema: „De la prăbușirea URSS la invazia din Ucraina și implicațiile pentru flancul estic al NATO”. Dincolo de opinii corecte, întâlnim câteva inadvertențe regretabile.
Doamnei Ruxandra Ivan i se pare că „s-a vorbit foarte mult despre teritoriile pierdute de România în favoarea URSS după cel de-Al Doilea Război Mondial”. Nu sunt pierdute, sunt teritorii răpite de URSS înainte de război și re-ocupate după război.
Doamna Ivan ignoră, apoi, faptul că Regimul Iliescu trădător și Rusia Sovietică și Post-Sovietică au împiedecat realizarea reîntregirii naționale proclamate în Declarația de Independență din August 1991. Nu „Moldova” se opune eliminării urmărilor Pactului Ribbentrop-Molotov, ci Rusia; slugărită și de Coloana a 5-a de la Chișinău, ba, se pare, și de o Coloniță de pe la București…
Doamna Ivan greșește și atunci când se preocupă de „statalitatea” unor județe românești răpite. Îi amintim doamnei Ivan că încă înainte de agresiunea curentă a Rusiei împotriva Ucrainei, la 19 septembrie 2019, Parlamentul European a adoptat o Rezoluţie foarte oportună privind Importanța Păstrării Memoriei pentru Viitorul Europei, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la semnarea Pactul Ribbentrop-Molotov.
Rezoluția Europei condamnă deopotrivă crimele regimului nazist şi crimele regimului comunist. Rezoluţia încurajează România să evalueze pe deplin consecinţele Pactului Ribbentrop-Molotov şi să acţioneze pentru înlăturarea urmărilor acestui Pact pentru România.
Rezoluția subliniază că semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, dintre nazism și comunism, a dus la „izbucnirea Războiului al Doilea Mondial; (…) invadarea Poloniei; (…) atacarea Finlandei; ocuparea și anexarea, în Iunie 1940, a unor părți din teritoriul României, teritorii ce nu au fost încă returnate; la anexarea republicilor independente Lituania, Letonia și Estonia”.
Cine acționează pentru re-unirea Basarabiei cu România respectă și împlinește spiritul și litera Declarației de Independență din 1991, aduce servicii Dreptății și Păcii.
Felicitari, domnule Liviu Petrina! Ati facut niste corecturi pertinente si absolut necesare.