Cei trei miniștri trimiși de premierul Marcel Ciolacu la Bruxelles, cu misiunea de a-i convinge pe oficialii Comisiei Europene să permită României menținerea unui stat obez și jefuitor, s-au făcut de râs în capitala Europei. Oripilați de aberațiile trioului Boloș – Câciu – Oprescu, reprezentanții Comisiei au respins toate propunerile acestora, tratându-i cu totală lipsă de încredere. Vineri își încearcă norocul la Bruxelles și prim-ministrul Ciolacu, pentru că are și el dreptul să se facă de râs.
Cei trei miniștri trimiși la Bruxelles cu o misiune iresponsabilă și imposibilă au fost:
- Marcel Boloș (PNL) – ministrul de Finanțe;
- Adrian Câciu (PSD) – ministrul Proiectelor Europene;
- Simona Bucura-Oprescu (PSD) – ministrul Muncii.
Surse guvernamentale au declarat pentru ziarul Libertatea că întâlnirea de la Bruxelles „nu a decurs bine”, iar miniștrii de la Finanțe, Muncă și Proiecte Europene nu i-au convins pe oficialii europeni că măsurile bugetar-fiscale discutate de coaliția PSD – PNL ar putea acoperi uriașa gaură din buget.
Europenii „nu mai au încredere în Guvernul României. Au insistat pe lipsa de măsuri din ultimul an”
„Céline Gauer și Valdis Dombrovskis le-au dat cu masa-n cap!”, a explicat mai plastic un lider din coaliție cum s-au derulat „negocierile” de la Bruxelles.
Franțuzoaica Céline Gauer este director general al grupului operativ SG Recover al Comisiei Europene (șefa proiectului PNRR). Valdis Dombrovskis, fost prim-ministru al Letoniei, este vicepreședinte al Comisiei Europene.
O sursă din Guvernul Ciolacu a detaliat pentru „Libertatea”: „La nivelul Comisiei Europene nu mai există încredere. Nu mai au încredere, s-au promis multe și nu s-au realizat. (Oficialii europeni – n. red.) au insistat pe lipsa de măsuri din ultimul an. Aceasta este principala problemă a României, lipsa de încredere”.
Un alt oficial guvernamental a confirmat: „Nu a decurs bine întâlnirea de la Bruxelles. Măsurile fiscal-bugetare poate vor fi aprobate, dar ele nu sunt suficiente pentru atingerea țintei de deficit”.
Guvernul Ciolacu vrea să crească deficitul de la 4,4% la 5,5%, Europa acceptă maximum 5%
Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a încercat luni și marți, la Bruxelles, să-i convingă pe oficialii europeni că România nu se poate încadra în ținta de deficit de 4,4% din PIB, trecută ca obligație în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și asumată oficial la începutul anului.
Mandatat de premierul Marcel Ciolacu și având în spate coaliția PSD-PNL, Marcel Boloș i-a propus „șefei PNRR”, Céline Gauer, ca noua țintă de deficit pentru 2023 să fie de 5,5% din PIB.
Guvernul Ciolacu încearcă să renegocieze ținta de deficit, în sensul majorării până la 5,5%, pentru a nu fi obligat să ia măsuri dure în zona economică. Oficialii europeni spun însă că, fără măsuri serioase, deficitul bugetar al României va depăși 6%.
Dorința iresponsabilă a lui Ciolacu (a cărui „soluție” ar supra-îndatora România în ritm și mai accelerat) a primit un răspuns dur din partea oficialilor de la Bruxelles: Comisia Europeană ar putea accepta, pentru acest an, un deficit crescut de la 4,4% la 5,0%, dar nicidecum 5,5% sau mai mult.
Comisia Europeană a avertizat România că nu se va încadra nici în ținta de deficit de 3% prevăzută pentru anul viitor, dacă nu sunt luate măsuri dure în 2023.
Boloș nu vrea creșterea TVA, dar nici nu pomenește de reducerea aberantelor cheltuieli bugetare!
Revenit la București, ministrul român de Finanțe i-a transmis premierului Ciolacu că reprezentanții Comisiei Europene sunt de neînduplecat: măsurile fiscal-bugetare propuse Bruxelles-ului sunt insuficiente, e nevoie de măsuri mai dure.
Comisia Europeană a transmis Guvernului român, prin intermediul ministrului Marcel Boloș, că România va trebui să crească TVA general peste nivelul actual de 19% (până la 20% sau chiar 21%) sau să existe o singură cotă de TVA de 19%. În acest al doilea scenariu, ar trebui eliminate cotele TVA de 5%, respectiv 9%.
Boloș se plânge că dacă România ar generaliza TVA la nivelul de 19%, prețul alimentelor ar crește cu 10%, deoarece actuala cotă din domeniul alimentar este de 9%. Ministrul Finanțelor nu oferă însă soluții alternative pentru a scădea deficitul bugetar fără a fi nevoie să se umble la TVA. Iar cea mai sănătoasă soluție, pe care nimeni din Guvern nu vrea nici măcar s-o pronunțe, este reducerea drastică a cheltuielilor bugetare, inclusiv prin tăierea pensiilor speciale.
Boloș a încercat să păcălească Europa cu Ucraina
Ministrul de Finanțe a primit mandat de la premierul Ciolacu să explice Bruxelles-ului că problemele bugetare ale României sunt din cauza războiului din Ucraina. Acesta ar fi trebuit să fie argumentul forte pentru a convinge UE să accepte un deficit bugetar majorat pentru România.
„Ministrul Boloș nu s-a dus cu datele pe care i le-a cerut premierul Ciolacu. A spus despre Ucraina, dar fără să convingă clar Comisia Europeană care este impactul bugetar și de ce trebuie să accepte majorarea deficitului. Boloș nu a folosit argumentele invocate de premier, cele legate de Ucraina. Nu a prezentat date concrete”, au declarat surse politice pentru „Libertatea”.
Așadar, Boloș – împins de la spate de Ciolacu – a încercat să-i aburească pe oficialii europeni cu vorbe goale, dar n-a putut prezenta niciun document care să arate că o parte din PIB-ul României ar fi fost folosit pentru susținerea țării vecine, aflată în război.
Câciu a încercat cu energia, dar nu i-a mers
Dacă ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a încercat să aburească Bruxelles-ul cu „războiul din Ucraina”, colegul său de la Proiecte Europene, Adrian Câciu, a folosit argumentul compensării prețului la energie electrică.
Câciu le-a explicat reprezentanților Comisiei Europene, luni, că ajutorul dat pentru compensarea prețului la energie a reprezentat aproape 1% din PIB și că măsura nu se va repeta, la acest nivel, în iarna 2023-2024, deoarece prețurile la energie au scăzut.
Reprezentanții Comisiei Europene i-au dat însă o replică aspră: „Noi avem o responsabilitate față de contribuabilii europeni, nu ne putem abate de la reguli pentru România”.
Și ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a încercat să fenteze Comisia Europeană, susținând că Guvernul Ciolacu tocmai face reforma pensiilor speciale. Oficialii europeni i-au spus, fără menajamente, că o asemenea reformă nu există, totul este o minciună.
Oficialii de la Bruxelles nu au fost sensibilizați nici de faptul că reprezentanții Guvernului român au argumentat că impunerea unor măsuri impopulare ar duce la creșterea extremei drepte înaintea alegerilor din 2024.
Întregul pachet de măsuri fiscal-bugetare ar trebui aprobat până la începutul săptămânii viitoare de conducerile PSD și PNL, pe baza negocierilor purtate la Bruxelles de premierul Marcel Ciolacu și cei trei miniștri din Guvernul său.
Conducerea PSD are programată o ședință sâmbătă, iar Biroul Politic Național al PNL se va reuni luni.
Ciolacu va încerca s-o aburească vineri pe Ursula von der Leyen
Vizita la Bruxelles a trioului Marcel Boloș – Adrian Câciu – Simona Bucura-Oprescu precede întâlnirea pe care premierul Marcel Ciolacu o va avea vineri cu oficialii europeni pentru a negocia ținta de deficit și măsurile care s-o susțină.
Ciolacu se va întâlni inclusiv cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Premierul român are însă șanse foarte mici să obțină ceea ce și-a propus, întrucât conducerea „Guvernului european” e bine informată în legătură cu lipsa de seriozitate a Guvernului de la București.
În acest caz, Comisia Europeană este singura care arată responsabilitate față de soarta bugetară pe termen mediu și lung a României. Guvernul Ciolacu încearcă să ne supra-îndatoreze ca să-și îndestuleze clientela politică, pe principiul „după noi, potopul!”.
ASTIA-S DOAR NISTE CARCASE IN CARE VARANII AU PUS VOCI.
Cum sa accepte Comisia Europeana asemenea situatie intr-o tara a Europei, in secolul 21!
Cum sa accepte ca o tara sa fie tinuta in saracie si inapoiere, ca o gasca corupta sa se imbuibe cu privilegii nemaiintalnite nicaieri in lumea civilizata? Consumandu-i resursele, profitand de munca si economiile unor generatii de sacrificiu si indatorand generatiile viitoare!
Ar deveni complice.
„PSD a primit din partea statului roman peste 75 milioane euro in ultimii trei ani. Cei mai multi bani au mers apoi catre televiziuni”
populimea ISI PLATESTE MANIPULAREA ! 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Ministrul de finanțe, despre cererea oficialilor de la Bruxelles privind creșterea TVA la alimente: „Poate vrea Comisia, dar nu putem sacrifica o țară”
CATA MANIPULARE !BRAVO ! CAT NE COSTA CONSULTANTII ?
Era de așteptat să nu rezolve nimic, cu ce sau dus nu se poate negocia, acum merge ciolanu, nici măcar romana nu-l vorbește corect, și tare aș dori să aflu la ce reforme nu vrea să renunțe, nimic nu a rezolvat din pnnr sau cum se prescurtează, tot ce este prevăzut nu se poate rezolva, pensii speciale rămân, se iese la pensie la 45 de ani, și multe altele, și el va veni cu coada intre picioare!!!
PARTIDUL SI SECURITATEA VOR CONTINUA VIGUROS PE ACEEASI LINIE. DUPLAREA PRIVILEGIILOR LA 2-3 ANI SI CRESTEREA CONTINUA A NUMARULUI DE PRIVILEGIATI.
In sfirsit, EU le-a pus pumnul in gura securisto-sereistilor care au facut din Romania un stat securisto-banditesc. Sa speram ca vor reusi acum, cu acest PNRR, si cu Schengen, ceea ce nu au reusit cu MCV. Sa speram ca macar acum, in ceasul al 15-lea, secuirtso-sereistii care au acaparat tara pe persoana fizica vor ramine fara obiectul muncii: furtul resurselor statului si banditismul organizat. Jos securismo-sereismul!!!
Trei crai de la Rasarit au plecat cum au venit!
Nu le-a mai tinut vrajeala… cu Ciolacu si Fecioara.
Votați Partidul PSD Pentru, Pentru A Fi Bine În România:
https://youtu.be/V7NgkDyMN4Q?si=cIZG9m85zjCyV1DH