Observațiile unei ceremonii ratate: „Ce caută mitropolitul în prim-plan? Biserica ortodoxă s-a opus unirii Principatelor cu arma în mână”. Nicio femeie în grup. Corupții de pe scenă au fost „tăiați la montaj“ în pozele partidelor

6
1773
Nicio femeie în prim-plan, la aniversarea Micii Uniri. Liderii județului, ambii trimiși în judecată de DNA pentru corupție, au fost exilați în colțul scenei, ca să nu apară în imagini alături de șefii PSD și PNL. În schimb, mitropolitul Moldovei a fost invitat să vorbească, deși se știe că la 1859 și în anii următori clerul ortodox, în frunte cu mitropolitul, s-a opus cu înverșunare unirii

Poate mai mult ca niciodată, aniversarea Micii Uniri de la 24 ianuarie 2023 a fost una cu puternică încărcătură simbolică, dar de altă natură decât au sperat și s-au așteptat birourile de propagandă ale partidelor și elitele politice înghesuite pe podiumul de la Iași. Componența grupului care a urcat în fața celor 7.000 de oameni a vorbit de la sine despre profunda disfuncționalitate a societății românești de azi, despre ruptura între cei care conduc și restul poporului, despre inadecvarea, ignoranța și tupeul așa-ziselor elite.

O primă observație este că președintele Klaus Iohannis are, într-adevăr, conștiința nemerniciei pe care a comis-o sfidând 7 ani de promisiuni atunci când a adus PSD la putere, în toamna lui 2021. Începând cu acel moment, băile de mulțime ale șefului statului au dispărut cu desăvârșire.

Iohannis se strecoară, efectiv, prin acest mandat, evitând orice contact cu poporul căruia i-a cerut voturile de două ori pentru el însuși și o dată pentru o coaliție care – promitea el – urma să elimine definitiv PSD de pe scena politică. Fie că e vorba de ziua națională (1 decembrie), de comemorarea Revoluției (22 decembrie) sau de Mica Unire (cum a fost acum, 24 ianuarie), Iohannis fuge de contactul liber cu publicul pe care nu-l poate controla.

Marți, el s-a dus să depună flori la Mormântul Soldatului Necunoscut, în Parcul Carol I, într-o ceremonie închisă, fugind de prezența la Iași, unde restul clasei conducătoare primea ce merita din partea publicului.

Scoși din sondajele în care sunt ținuți de institutele sociologice plătite de partide cu bani publici, șefii PSD și PNL au experimentat „popularitatea“ și „încrederea“ de care se bucură. Mulți dintre cei prezenți în piața din Iași i-au huiduit pe Nicolae Ciucă și pe Marcel Ciolacu. Le-au strigat „Hoții“, iar premierului i s-a reamintit că e plagiator. Ciucă a părut de-a dreptul șocat pe podium, având o figură care amintea cu cea a lui Ceaușescu pe 21 decembrie 1989.

Aparatul de propagandă s-a grăbit să insinueze, pe rețelele de socializare și în multe publicații, că ar fi fost vorba de o mână de extremiști de la AUR. O explicație convenabilă – doar de aceea a apărut în peisaj acest partid! – de doi ani încoace, de când prezența ultrașilor lui George Simion compromite orice mișcare de protest. Însă în piața din Iași n-au fost doar AUR-iști. Au huiduit și activiștii care vor autostrăzi și investiții ale statului în Moldova – lucruri promise inclusiv de actuala coaliție, dar tăiate de pe listă cu prima ocazie. Au huiduit și cetățeni neînregimentați civic sau politic, furioși să vadă pe scenă impostori, plagiatori, infractori prinși sau (încă) neprinși, cu toții având cocarde tricolore în piept.

Profesoara Mihaela Miroiu, de la Facultatea de Filosofie a Universității din București, publică poze cu zecile de participanți la ceremonia de la Iași, înghesuiți pe podium astfel încât să se vadă fiecare în poză, și face o remarcă: „Statul bărbaților fără femei. Visul oricăror talibani. Toți unul și unul. Urmează depuneri de coroane, fanfară, horă și plăcinte”.

Într-adevăr, în prim-plan, pe podium, erau numai bărbați. Nu e o noutate acest lucru. În regimul Iohannis-PSD s-a atins cea mai scăzută reprezentare a femeilor în administrația centrală românească din ultimele decenii.

Sorin Ioniță, fondatorul Expert Forum, face la rându-i o altă observație: de ce a fost adus pe podium și pus să vorbească mitropolitul Moldovei, atât timp cât se știe că în 1859 și mult după aceea clerul ortodox s-a opus cu îndârjire uniri Moldovei cu Țara Românească?

Însuși mitropolitul Moldovei a condus, în 1866, o răscoală la Iași, încercând să rupă Mica Unire și să instaleze pe tronul acestei provincii un agent al Rusiei țariste. Iată observațiile lui Sorin Ioniță: „Pentru ce este mitropolitul Moldovei în prim plan la ceremoniile Unirii azi la Iaşi, din moment ce biserica ortodoxă s-a opus unirii Principatelor, la un moment dat chiar cu arma în mână, fiind profund sceptică faţă de noul stat român şi occidentalizare în general? Şi pe bună dreptate, ştia ea ce ştia, că după unire s-a trecut accelerat la grafia latină, s-au expropriat aceste offshoruri greceşti care erau mânăstirile etc? De unde şi până unde face acuma slujbe la mormântul francmasonului Cuza, pe care l-a urât din rărunchi? Adică ok, între timp BOR s-a dat cu statul naţional modern, dar n-ar putea sta deoparte măcar în momentele şi locurile simbolice unde l-a subminat activ?”.

Dacă Iohannis pare să aibă conștiința trădării comise și se teme de poporul pe care l-a înșelat, s-ar părea că și conducătorii partidelor de guvernare știu, în sinea lor, că nu e moral să coabiteze cu corupția. Prezenți pe scenă la Iași, primarul Mihai Chirica și președintele Consiliului Județean, Costel Alexe – ambii trimiși în judecată pentru coruție – au fost marginalizați, exilați într-un colț.

Avea să se vadă mai târziu de ce: cei doi „au căzut la montaj“ în videoclipurile și pozele distribuite pe conturile aparținând PNL și PSD pe rețelele de socializare. Fotografiile au fost tăiate în așa fel încât Chirica și Alexe să nu mai apară printre participanți. De asemenea, filmările sunt strânse, cu prim-planuri pe liderii Ciolacu și Ciucă, plus cei din imediata lor apropiere, astfel că șefii județului Iași dispar din cadru.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Trompetele penalilor. Răzvan Savaliuc și oamenii săi sunt anchetați de DNA pentru grup infracțional organizat și favorizarea infractorului

* „Lista rușinii”: cei 19 europarlamentari care au votat pro-Rusia. Maria Grapini a pus România lângă extremiștii din alte 10 țări, care au votat împotriva înființării Tribunalului Internațional pentru crimele Rusiei în Ucraina

* BOR îi plesnește pe Gâdea și Ciutacu și demolează propaganda rusă de la Antena 3 – RTV: „Preoții comunităților de etnie română” aparțin de Biserica Rusă! Sunt condamnați cei care „încearcă să justifice, inclusiv religios, războiul și crimele în masă”

* Șocant: ministrul Justiției a anunțat deja sentința așteptată pe 7 februarie într-un proces! „Asta a fost convingerea mea din discuţii din afara cadrului statal, de aceea am precizat că e vorba de surse neoficiale“

* Lovitura de palat din PNL. Vîlceanu: „Eu și Cîțu am pierdut funcțiile în urma unui puci organizat de Bode și Ciucă. Bode m-a amenințat direct: «Văd că ții cu tot dinadinsul să intri în rahat»”

* Bișnița cu bilete TVR la Mondialul din Qatar avea dimensiuni industriale: 712 bilete, în valoare de 200.000 de euro! Bișnițarul-șef Oprean mințise că a luat „doar” 64. Conducerea TVR i-a făcut plângere penală

* Rețeta toxică „PSD la infrastructură”: o șosea începută în 2011 a fost inaugurată de Cuc deși nu era gata, apoi Guvernul Dăncilă a reziliat contractul. Când firma a fost repusă în drepturi, intrase deja în insolvență

* Măciuca liberală: Silviu Mănăstire, „scula lui Bode”. De la „dosar de politician” la amenințări de tip interlop: „să am timp să mă ocup de niște băieți, ca pe vremuri”, „fără milă și fără regrete”

* Dezvăluire „The Sun”: Rusia a pierdut 188.000 de oameni în 11 luni de război în Ucraina! În medie: 17.000 pe lună – morți, răniți sau dezertori

* Șoc la Pro Arena: Mihai Mironică și Ioana Cosma rămân fără emisiune, producătorul e concediat, redactorul-șef demisionează

 

6 COMENTARII

  1. Românul are prostul obicei de a da vina pe alții. Dar niciodată nu se uită în oglindă când caută vinovați. Sunt de acord că intrarea PSD la guvernare este cel mai mare eșec al președintelui Iohannis, dar nu cred că acest eșec i se poate atribui direct, ci mai degrabă PNL, un partid care a dezamăgit profund după preluarea guvernării, lipsit de lideri de anvergura dar plin de trepadusi de duzina. PNL a făcut „tot posibilul” pentru a asigura ascensiunea partidului infracțional PSD. Pana la urma cele 2 partide s-au aliat, ca doar se aseamănă.Nu este deloc de mirare ca au fost huiduiți.
    Se adeverește vechea teza ca nici un politician nu e mai bun sau mai rău, toți sint la fel. Dar asta nu contează pentru prostime, „Duminica orbului” la noi se repeta la fiecare 4 ani.

  2. Sunt very trist…
    N-am ajuns la timp la Iași, să Flutur văslele ciolacului…

    Legendă:
    Iași: Unirea Principatelor Române
    Flutur: beeeeeeeeeeecovina.
    Ciolacu: vâslașu’ lu’ Dragnea…
    Ciucă: vorba lu’ tov. Daea: 100 de grame e destul.

    AUR: Anus Ucontra Rnaturii, în frunte cu șefu’ la galerie.

  3. Defapt Mitropoia Moldovei a ajutat la infaptuirea unirii . Condusa de Sofronie Miclescu care din functia de președinte al Divanului Ad-Hoc al Moldovei a pregatit din 1857 unirea. Toata discutia pleaca de la participarea mitropolitului Calinic Miclescu (numit de AI Cuza mitropolit) la miscarea antiunionista din Aprilie 1866 (finantata de austrieci si otomani) , dupa abdicarea domnitorului .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here