(P) 3 metode SUPER-eficiente pentru a adormi rapid

0
407

Când ești foarte ocupat, oboseala se acumulează, până ce într-un punct ajunge să atingă punctul maxim și să vrei să dormi. Însă cu toții depindem de ritmul interior numit și ritm circadian, care variază de la o persoană la alta și include momentele în care corpul obosește sau este plin de energie, pe parcursul unei zile.

Dacă te confrunți cu probleme de somn, sigur te-ai întrebat cum unele persoane adorm rapid. Există o serie de metode, insă printre cele mai eficiente presupun relaxarea, care pregătește corpul și mintea pentru un somn odihnitor. 

Iată câteva metode care te vor ajuta să te scufunzi direct în saltele pentru pat și să adormi repede.

Tehnica de relaxare musculară progresivă

Implică o combinație de tehnici de respirație în asociere cu încordarea și relaxarea anumitor grupe de mușchi, treptat pentru a elibera stresul din corp. Se lucrează pe rând cu fiecare grupă musculară pentru a o relaxa. Nu ai nevoie de pregătire specială, de saltele pat 140×200 sau alte accesorii.

Pur și simplu te întinzi pe pat, cu ochii închiși, și te concentrezi pe respirație. Apoi încordezi fiecare mușchi timp de 10 secunde, eliberezi și respiri de câteva ori. Treci la următoarea grupă musculară până ai parcurs tot corpul. Poți începe de sus sau de jos, în funcție de cum îți este mai ușor.

Controlează-ți respirația!

Respirația profundă are o întreagă știință în spate și o poți practica înainte de a te pune în pat pe saltea 180×200 confortabilă sau dacă se întâmplă să te trezești în toiul nopții. 

Schimbând ritmul respirației, încetinește ritmul inimii, reduce tesiunea sanguină și stimulează sistemul nervos parasimpatic, care dezactivează stresul și anxietatea. Poți încerca respirația abdominală sau diafragmatică înspirând adânc pe nas și numărând până la șase, asigurându-te că vezi stomacul cum se umple cu aer. Apoi pe expir numără iar până la șase! Respirația te centrează în momentul prezent, simțind aerul cum circulă prin plămâni, abdomen și înapoi. Dacă mintea caută alte direcții, adu-o înapoi pe respirație și în prezent!

Vizualizarea sau imageria dirijată

Vizualizarea este o altă tehnică foarte eficientă. Poți vizualiza un loc calm și relaxant sau o amintire plăcută, cu anumite culori și sunete. Concentrează-te pe detaliu pentru a putea îndepărta alte gânduri din minte! Dacă îți este dificil, caută să te întrebi cum se simte, sau ce miros simți, ce vezi etc.! Poți vizualiza modul în care corpul se relaxează eliberând stresul și tensiunea, pe măsură ce treci prin fiecare parte a corpului. 

O altă variantă este imageria dirijată care îți pregătește corpul sa se relaxeze și să se pregătească de somn. Sunt multe tipuri de imagerii dirijate pe internet care te vor ghida către spațiu interior și vei adormi fără să-ți dai seama.

Dacă după toate aceste tehnici tot mai ai probleme cu somnul, recomandarea este să consulți un medic care te poate ajuta mai departe cu această problemă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.