Oameni cu „O” mare: au salvat o barză prinsă în cablurile de curent electric. Pasărea avea piciorul rupt

0
481
Pompierul care a urcat cu scara până la cablurile electrice și barza salvată de acesta. FOTO: ISU Argeș

Mobilizare de forțe sâmbătă dimineață, în localitatea Geamăna, de lângă Pitești: pompieri și lucrători ai unei companii de electricitate au salvat o barză care se prinsese în cablurile de curent electric, scrie Romania-actualitati.ro.

Berzele își fac foarte des cuiburile pe stâlpii de electricitate, iar această pasăre s-a încurcat în cabluri, iar în timp ce încerca să scape, și-a rupt de tot un picior.

Pompierii au intervenit cu o autospecială cu scară, ajutați de lucrători de la o companie de electricitate, și au salvat barza.

Exemplarul a fost dus la Grădina Zoologică, pentru a fi îngrijit.

România are peste 8.200 de berze, iar companiile de electricitate le protejează cuiburile instalând suporturi de sprijin și teci electroizolante

Conform unui recensământ făcut în 2017 de Societatea Ornitologică din România, în țara noastră erau acum trei ani 8.241 de berze albe (din care 3.913 pui), care aveau 2.851 de cuiburi.

Știută fiind preferința acestor păsări de a cuibări pe stâlpii de electricitate, companiile de distribuție a energiei electrice instalaseră, în perioada 2010-2017, un număr de 654 de suporturi pentru cuiburile berzelor și peste 3.800 de teci electroizolante.

Berzele sunt păsări călătoare, ele pleacă toamna, în general, pentru a-și petrece sezonul rece în Africa sub-sahariană. Revin însă în România începând cu luna martie, pentru împerechere și cuibărit, apoi pleacă la sfârșitul lui august sau începutul lui septembrie. Izolat, unele exemplare rămân peste iarnă la noi în țară, dar acest lucru îl fac mai ales acele păsări bolnave sau prea slabe ca să mai poată zbura o distanță atât de mare.

Această pasăre mare (anvergura aripilor ajunge și la 2,2 metri!) este monogamă.

Berzele își construiesc cuiburi mari, în general din crengi, dar și cu obiecte făcute de oameni, și de obicei le refolosesc – cel mai adesea, aceeași pereche – mai mulți ani la rând. Pasiunea lor de a-și mări cuibul an după an, lucrarea reluându-se în fiecare primăvară, face ca, uneori, construcția să devină atât de mare, încât să se prăbușească!

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Dan Barna: USR-PLUS și PNL sunt “relativ aproape să pună în spatele lui Nicușor Dan candidați unici și la Sectoarele din București”

“Minți cu nerușinare! Ai luat bani să spui că ai fost bolnavă! Te închini la Bahomet! Te-a plătit OMS!”. Andreea Esca, linșată de postaci după interviul în care a povestit cum s-a îmbolnăvit de Covid

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here