O parte din trupele americane retrase din Germania vor fi relocate pe granița estică a NATO, “în special în România”. Se vizează ținerea în frâu a Rusiei

0
1283

O parte din efectivele armatei americane care vor fi retrase din Germania ar urma să fie relocate în țările baltice, Polonia și „în special România”, a declarant Mark Esper, ministrul american al Apărării, conform publicației Stars and Stripes.

Donald Trump a decis să micșoreze cu 12.000 de soldați efectivele americane staționate în Germania, care până acum numărau 34.000 de oameni. Germania nu mai e de multă vreme graniță a NATO și nici în prima linie a pericolelor pentru Occident. În plus, tensiunile dintre Trump și administrația Merkel sunt de notorietate. Trump a acuzat Germania că nu-și respectă obligațiile față de NATO – minimum 2% din PIB pentru industria de apărare.

Americanii investesc masiv în 3 baze aeriene din România, care vor deveni centre de comandă NATO

Mutarea forțelor americane spre Est vine pentru a contrabalansa pericolul crescând reprezentat de Rusia, țară aflată în plină expansiune militară și propagandistică, țintind să recupereze cât mai mult din influența pe care o avea vechea Uniune Sovietică.

Stars and Stripes arată că Pentagonul investește masiv, în ultimii ani, în bazele militare de la Mihail Kogălniceanu și Câmpia Turzii, care conțin și aeroporturi. În România ar mai fi în pregătire încă un centru al aviației militare.

Ministrul american a afirmat pe 4 august, la Institutul Aspen, că miza ar fi ca aceste forțe să fie menținute în Europa, deși sunt scoase din Germania.

Din cei 12.000 de soldați evacuați de SUA din Germania, 5.400 ar urma să fie relocați în alte țări europene.

În rândurile armatelor SUA și Marii Britanii au apărut îngrijorări majore după ce s-a aflat ce are de gând Trump. Strategi și foști comandanți ai NATO în Europa au avertizat că Rusia abia așteaptă ca America să dea semne că nu mai e interesată de regiune pentru a reveni, chiar prin forța armelor, în statele care au scăpat de comunism acum 30 de ani.

„Rusia ar putea profita de discordia din NATO pentru a-i testa capacitatea de apărare. Dacă ei (rușii) vor considera că noi (NATO) nu suntem solidari, ar putea decide să lanseze o invazie în România sau în statele baltice și să amenințe cu folosirea armei nucleare pentru a vedea cum răspundem noi”, a avertizat generalul Ben Hodges, fostul șef al armatei SUA în Europa, după ce Trump a făcut anunțul privind retragerea a 12.000 de soldați din Germania.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here