O nouă șansă pentru laserul de la Măgurele: „România a fost repusă pe harta mondială a laserelor de mare putere. O reușită istorică”

1
2901
Laserul de la Măgurele

România a fost primită în Consorțiul Extreme Light Infrastructure (ELI ERIC), aceasta fiind considerată o reușită istorică pentru diplomația și cercetarea românească, după ce țara noastră fusese exclusă în 2021, anunță – printr-un comunicat de presă – Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, condus (încă) de Sebastian Burduja.

În urma votului Adunării Generale a ELI ERIC, România a primit calitatea de observator fondator al Consorțiului Extreme Light Infrastructure. Acesta este primul pas pentru a deveni pe viitor membru-gazdă în procesul de integrare a Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), cunoscut pentru „laserul de la Măgurele”, în ELI ERIC.

În noul Guvern Ciolacu, ministrul Sebastian Burduja (PNL) nu va mai conduce Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, ci Ministerul Energiei.

Comunicat – Ministerul Digitalizării

„Reușită istorică! România a fost primită în consorțiul Extreme Light Infrastructure (ELI ERIC)”

„După ce în mai 2021, România a fost exclusă din ELI ERIC, ieri, 13.06. a.c. a avut loc o reușită istorică pentru diplomația și cercetarea românească. În urma votului Adunării Generale a ELI ERIC, România a primit calitatea de Observator Fondator al Consorțiului Extreme Light Infrastructure. Acesta este primul pas pentru a deveni pe viitor Membru Gazdă în procesul de integrare a Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), cunoscut pentru «laserul de la Măgurele» în ELI ERIC.

Proiectul Extreme Light Infrastructure (ELI) s-a născut la inițiativa Comisiei Europene de a crea o infrastructură pan-europeană de cercetare de anvergură în domeniul laserilor de mare putere în țări din centrul și estul Europei cu scopul de a echilibra distribuția de mari infrastructuri de cercetare la nivelul spațiului european de cercetare.

Pentru a asigura sustenabilitatea acestei infrastructuri de cercetare pe termen lung, s-a stabilit încă de la începutul proiectului ELI că cele trei componente ale sale se vor integra într-o structură de cercetare europeană unică de tip European Research Infrastructure Consortium (ERIC).

ELI-NP/IFIN-HH a participat în primă fază la formularea aplicației pentru realizarea ELI ERIC, dar ulterior întreruperii legăturilor cu ceilalți doi parteneri din proiect, în martie 2019, demersurile au continuat fără includerea României.

Reușita istorică de ieri, și anume obținerea statutului de observator fondator de către România, va asigura accesul la informațiile și rezultatele obținute în cadrul cercetărilor la nivelul întregii infrastructuri pan-europene, atât pentru comunitatea științifică națională, cât și pentru societate, în sens larg, incluzând mediul educațional și mediul economic.

Participarea la ELI ERIC va permite de asemenea stabilirea de legături cu alte inițiative internaționale relevante, în vederea promovării cooperării internaționale în alte părți ale lumii, ca reprezentant al Europei în domeniul cercetării științifice și dezvoltării tehnologice.

Sebastian-Ioan Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării: „Repunem România pe harta mondială a laserilor de mare putere. De la începutul mandatului meu am acordat o atenție deosebită conexiunilor internaționale ale ministerului. Vă reamintesc că am făcut eforturi deosebite pentru a ne reintegra în Agenția Spațială Europeană prin plata datoriilor istorice. Șansa dezvoltării României este strâns legată de cooperarea științifică în domenii de înaltă tehnologie. România are minți de excepție, are o bună reputație și acum am reușit să reparăm o nedreptate istorică, revenind ca membru fondator, cu statut de observator, în consorțiul european pentru laseri de mare putere. Votul unanim de reprimire a României spune totul despre această reușită, după ani de zile de eforturi diplomatice. Îi mulțumesc în mod special profesorului Sorin Costreie pentru contribuția deosebită la acest succes”.

Sorin Costreie, consilier de stat al prim-ministrului și reprezentant al României pentru ELI-ERIC: «Aș caracteriza reușita de astăzi drept una mai mult decât notabilă pentru România din două motive. Extern, am recâștigat în fața partenerilor europeni credibilitatea României de a coordona și implementa mari proiecte de cercetare; intern, am arătat că se poate: că se poate să ne coordonăm inter-instituțional și să acționăm coerent, conjugat și eficient. Altfel e o lecție dură din care se pot învăța multe, dar mai ales faptul că normalitatea nu este un dat și ca ea trebuie apărată și protejată în orice moment și că credibilitatea se poate pierde foarte ușor, iar recuperarea ei este una foarte grea și anevoioasă».”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Minciuna lui Iohannis: „Românilor li s-a promis stabilitate și au primit stabilitate”. În realitate, românilor li s-a promis „fără PSD” și „fără pensii speciale”, dar au primit PSD și super-pensii speciale! Iar stabilitatea a fost doar politică, nu și în privința prețurilor

* Caracatița din Buzău a lui Ciolacu: 104 rubedenii și prieteni care sug de la stat peste 6 miliarde de lei! Șeful PSD, viitor premier, n-a muncit până la 37 de ani

* Sindicatele din Educație suspendă greva punând Guvernului două condiții financiare grele, dar „uitând” cele trei măsuri care ar însănătoși sistemul

* Un decret rușinos semnat de președintele Emil Constantinescu în 1999: grațierea lui Maricel Păcuraru, infractor cu vocație de recidivist. Acum e patronul Realitatea Plus, televiziune care face politică anti-europeană și rusofilă

* VIDEO+FOTO. Înregistrarea-cheie din TVR: cele 14 secunde în care Olaianos o „gâtuie” pe colega sa Nadine Vlădescu. O ridică în aer și o izbește de perete. Filmul agresiunii în 22 de fotografii

* Furia tâmpă a lui Olăroiu: „Eu, când aud de UE, înnebunesc! Ce ne dă nouă Europa?! Ne pune tot felul de restricții, dar nu ne dă nimic în schimb”

* PSD-istul Mihai Tudose, acuzat de consiliera sa de la Bruxelles că a hărțuit-o sexual. „Îmi spunea să merg în fața lui ca să-mi vadă fundul. Vorbea vulgar, făcea aluzii: «Îmbracă-te mai mult în fustă, știi că ai craci frumoși!»”

* Prigojin anunță un viitor sumbru pentru banda lui Putin: „Suntem la 2-3 luni de plutoanele de execuție” / „Rusia va pierde teritorii”

* Trump ținea în dormitor și în baie, lângă WC, munți de documente secrete, inclusiv planuri nucleare! E inculpat pentru 37 de capete de acuzare. Au început să-l abandoneze și avocații

* Viața și moartea lui Silvio Berlusconi. I-a pupat mâna lui Gaddafi, îl admira pe Putin, l-a făcut „nazist” pe Martin Schulz, a triumfat de 5 ori cu AC Milan în Europa. De urmările Covidului n-a scăpat niciodată

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here