Trump ținea în dormitor și-n baie, lângă WC, munți de documente secrete, inclusiv planuri nucleare! E inculpat pentru 37 de capete de acuzare. Au început să-l abandoneze și avocații

2
1138
Baia lui Trump devenise depozit de cocumente clasificate! / FOTO: Departamentul de Justiţie al SUA

Fostul preşedinte american Donald Trump, care vrea să revină la Casa Albă în urma alegerilor de anul viitor, este vizat de 37 de capete de acuzare în domeniul penal! Nu lipsesc acuzaţiile de păstrare neautorizată a unor documente clasificate şi conspiraţie pentru obstrucţionarea justiţiei după ce a părăsit Casa Albă, în 2021. Documentele pe care se bazează acuzarea au fost făcute publice vineri de tribunalul federal, informează agenția Reuters, preluat de News.ro.

Departamentul de Justiţie al SUA a făcut publice documentele acuzării într-o zi tumultoasă, în care doi dintre avocaţii lui Donald Trump au renunţat la caz, iar un fost consilier al acestuia se confruntă, de asemenea, cu acuzaţii grave.

Acuzaţiile au legătură cu modul în care Donald Trump (care miercurea viitoare, pe 14 iunie, va împlini 77 de ani) a tratat materiale guvernamentale sensibile, luându-le cu el atunci când a părăsit Casa Albă, în ianuarie 2021, și depozitându-le pe proprietatea sa privată, Mar-a-Lago din Florida.

Donald Trump urmează să aibă prima înfăţişare în acest caz la un tribunal din Miami, marţi, cu o zi înainte de a împlini 77 de ani.

Punerea sub acuzare a unui fost preşedinte american la nivel federal este fără precedent în istoria americană şi apare într-un moment în care Donald Trump este favorit pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidenţiale din 2024.

Anchetatorii au confiscat aproximativ 13.000 de documente de pe proprietatea lui Trump, Mar-a-Lago din Palm Beach (Miami), statul Florida, în urmă cu aproape un an. O sută dintre acestea erau marcate ca fiind clasificate, chiar dacă unul dintre avocaţii lui Trump declarase anterior că toate documentele cu marcaj ”clasificat” au fost returnate Guvernului.

Secretele nucleare din baie

Fostul şef al Casei Albe păstra acasă, printre altele:

  • secrete nucleare;
  • un „plan de atac” al Pentagonului;
  • detalii despre o operaţiune secretă.

Multe dintre aceste dosare au fost depozitate în baia reşedinţei sale private Mar-a-Lago din Florida, relatează BBC şi Associated Press.

Cel de-al treilea punct din rechizitoriu îl acuză pe Trump că a stocat „informaţii privind capacităţile de apărare şi armament atât ale Statelor Unite, cât şi ale unor ţări străine”. Documentele includeau, de asemenea, „programe nucleare ale Statelor Unite, vulnerabilităţi potenţiale ale SUA şi ale aliaţilor săi în faţa unui atac militar” şi „planuri pentru posibile represalii” ca răspuns la un atac străin.

Procurorii au precizat că „zeci de mii de persoane” au vizitat „clubul social activ” de la Mar-a-Lago între sfârşitul preşedinţiei lui Trump, în ianuarie 2021, şi percheziţia autorităţilor, din august 2022, când au fost confiscate circa 13.000 de documente.

Cu toate că reşedinţa sa a fost atât de frecventată, Trump a stocat documentele „într-o sală de bal, o baie şi un duş, un spaţiu de birou, dormitorul său şi o cameră de depozitare”. Teoretic, orice invitat al lui Trump – care putea fi și un spion străin – a avut acces la documentele secrete depozitate de fostul președinte american.

Actul de acuzare făcut public vineri conţine inclusiv fotografii ale diferitelor încăperi unde sunt îngrămădite cutii pline cu documente.

Trump știa că sunt documente clasificate, dar le-a lăsat la dispoziția multor persoane

De asemenea, actul de acuzare desecretizat vineri descrie şi două circumstanţe în care Trump ar fi făcut dezvăluiri şi ar fi arătat documente altor persoane.

Într-una dintre aceste ocazii, în cadrul unei întâlniri cu un scriitor la clubul său de golf Trump National Golf Club din Bedminster, statul New Jersey, Trump a descris planul imaginat de oficialii federali în cazul unui atac împotriva sa. El ar fi recunoscut că ştie că informaţiile „sunt încă secrete”.

Niciuna dintre persoanele prezente nu deţinea autorizaţie de securitate, precizează rechizitoriul.

Trump a arătat şi a descris un „plan în caz de atac”, despre care a spus că a fost „pregătit pentru el de către Departamentul Apărării şi un înalt oficial militar”.

Trump le-a spus apoi persoanelor respective că planul era „strict confidenţial”, „secret” şi a adăugat că „în calitate de preşedinte ar fi putut să-l declasifice”.

Într-o întâlnire ulterioară cu un reprezentant al comitetului său de acţiune politică, Trump a afişat „o hartă clasificată legată de o operaţiune militară”, recunoscând că „nu ar trebui să i-o arate reprezentantului şi că acesta nu ar trebui să se apropie prea mult”, au declarat procurorii.

Cheia acuzaţiilor aduse lui Trump este sugestia că stocarea de către acesta a unor documente strict secrete ar fi putut pune în pericol securitatea naţională a Statelor Unite, subliniază BBC.

Acuzarea susţine că astfel de documente au fost păstrate timp de mai bine de un an în clubul social din Florida, cu sute de membri şi 150 de angajaţi, şi că documentele au fost depozitate – în diferite momente – într-o sală de bal, într-o baie, într-un birou şi într-un dormitor din proprietatea de la Palm Beach.

Poate depune jurământul chiar și din pușcărie

„SUNT UN OM NEVINOVAT!”, a scris Trump pe platforma sa socială Truth Social, joi, după ce s-a anunţat că a fost pus sub acuzare.

Trump s-a apărat şi a spus că a păstrat documentele pentru că le declasificase în timp ce era preşedinte, dar avocaţii săi au refuzat să includă acest argument în documentele depuse în instanţă.

Potrivit CNN, ar exista o înregistrare audio în care Donald Trump declară, după ce a părăsit funcţia prezidenţială, că a păstrat informaţii militare pe care nu le declasificase. Aceste comentarii, captate pe suport audio, ar putea fi o probă-cheie în acest caz.

Este al doilea caz penal pentru Trump, care urmează să fie judecat în martie anul viitor la New York într-un caz la nivel de stat în legătură cu o plată către o vedetă porno pentru ca aceasta să păstreze tăcerea.

Aceste dosare nu-l împiedică pe Trump să-şi desfăşoare campania electorală sau să-şi preia funcţia în cazul în care ar câştiga alegerile prezidenţiale din noiembrie 2024. Experţii juridici spun că nu ar exista niciun temei pentru a bloca depunerea jurământului său chiar dacă ar fi condamnat şi trimis la închisoare.

Dacă va câştiga din nou preşedinţia SUA, Donald Trump, în calitate de şef al Guvernului federal, ar fi în măsură să eludeze cazul federal, dar nu şi pe cel statal, din New York.

Problemele juridice ale lui Trump nu par să-i afecteze popularitatea acestuia în rândul alegătorilor republicani, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos.

Clovnul Trump invocă o „vânătoare de vrăjitoare”

Trump a fost preşedinte din 2017 până în 2021, iar până acum a reuşit să treacă peste controverse care ar fi putut însemna sfârşitul politic pentru alţi politicieni.

Trump se descrie ca fiind victima unei „vânători de vrăjitoare” şi acuză Departamentul de Justiţie de părtinire.

Pentru a evita astfel de acuzaţii, procurorul general Merrick Garland l-a numit pe un procuror special, Jack Smith, care supervizează cazul în mod independent şi formulează acuzaţiile.

Smith conduce şi o a doua anchetă penală care-l vizează pe Trump, legată de eforturile acestuia şi ale aliaţilor săi de a anula înfrângerea sa în alegerile din 2020 în faţa preşedintelui Joe Biden, un democrat.

Smith a convocat un mare juriu atât la Washington, cât şi la Miami, pentru a audia probe, dar a ales să aducă în Florida cazul legat de documentele clasificate, întrucât acest stat este mai echilibrat politic în comparaţie cu Washington-ul, unde orice juriu ar fi probabil puternic democrat, notează Reuters.

În conformitate cu legislaţia federală, inculpaţii au dreptul de a fi acuzaţi acolo unde a avut loc activitatea în cauză. O urmărire penală în Florida, spun experţii juridici, ar putea evita o contestare juridică din partea echipei lui Trump cu privire la locul potrivit pentru a fi judecat.

Competiţia republicană de nominalizare pentru alegerile prezidenţiale, stat cu stat, începe la începutul anului viitor, iar partidul urmează să-şi aleagă candidatul pentru alegerile din noiembrie 2024 în luna iulie a aceluiaşi an.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Reputat istoric basarabean despre un vechi obicei al Moscovei: „În 1941, sovieticii au aruncat în aer barajul Centralei hidroelectrice de la Zaporojie, pentru ca nemții să nu poată trece Niprul pe baraj”

* Viktor Orban se bazează pe imperiul rus pentru ca SUA să fie împinsă în afara Europei, iar el să redeseneze granițele Ungariei. Dezvăluirile unui fost ofițer de informații maghiar

* ANALIZĂ. Cum i-a trecut României glonțul pe la ureche, sub Năstase, Ponta, Dragnea și Dăncilă. China, „cel mai neiertător creditor din lume“, distruge țările pe care le împrumută

* Caracatița din Buzău a lui Ciolacu: 104 rubedenii și prieteni care sug de la stat peste 6 miliarde de lei! Șeful PSD, viitor premier, n-a muncit până la 37 de ani

* Deficitul crește exploziv: gaura bugetară făcută de PSD-PNL a ajuns la 32 de miliarde de lei la sfârșitul lunii mai, în creștere cu 12 miliarde față de acum două luni!

* EDITORIAL CARTIANU. Tăiați, bă, pensiile speciale!

* PSD-istul Mihai Tudose, acuzat de consiliera sa de la Bruxelles că a hărțuit-o sexual. „Îmi spunea să merg în fața lui ca să-mi vadă fundul. Vorbea vulgar, făcea aluzii: «Îmbracă-te mai mult în fustă, știi că ai craci frumoși!»”

* AUDIO. „Mâine să nu vii la Parlament, jegule! Îți rup chiloții de pârțar ce ești, mă, m…! Să ți-o îndes!“ Deputatul Titi „Patru-Mâini“, dat afară de AUR după ce s-a îmbătat și a sunat alți parlmentari până la 3 dimineața

* Săptămâna horror a Alexandrei Păcuraru la Realitatea Plus: xenofobie, țățism, deputat USR alungat cu minciuni, ex-ministru siderat de pocirea numelui…

* Furia tâmpă a lui Olăroiu: „Eu, când aud de UE, înnebunesc! Ce ne dă nouă Europa?! Ne pune tot felul de restricții, dar nu ne dă nimic în schimb”

2 COMENTARII

  1. Si retardatul Biden unde le tinea ? FBI a gasit cel putin 4 locatii de-ale lui pline de documente dar…justitia celei mai democrate tari a lumii (azi DEMOCRATE de la ultracoruptii progresistii=comunisti care o conduc cum vor ei) nu am auzit sa deschida vre-un caz jn tribunalele corupte .Dar despre documentele de pe cele DOUA laptopuri uitate de drogatul fiu al lui JOE , HUNTER, unul uitat in Ucraina si unul in …RUSIA.Despre esecul monstruos al progresimii LGBT in incercarea de a demonstra legaturilePresedintelui Donald Trump cu RUSIA in care s-au implicat organele statului american FBI, CIA distruse deja de comunistoidul Barack Obama cel ajuns Presedinte al USA incalcand Constitutia tarii caci nu are nici azi un certificat de nastere care sa ateste ca s-a nascut un USA, nimic ziaristilor ? Dar despre afacerea URANIUM ONE in care e implicata pana-n gat Killary(Benghazi) Clinton , tot nimic ? Acasta eafacere oneroasa si cu certitudine un atac la Siguranta Nationala a USA consta in vanzarea facuta de Hillary cand era U S Secretar of State unei firmei care administra toate resursele de uraniu de pe intreg teritoriul teritoriul USA unei firme ruse , a GRU mai precis , firma cu sediul in sediul GRU din Moscova.Nimic despre mita de 5 milioane primita de la ucrainieni de Joe Biden si una tot de 5 milioane de Hunter ziaristilor ? https://www.activenews.ro/stiri/Cinci-milioane-de-dolari-pentru-un-Biden-cinci-milioane-de-dolari-pentru-celalalt-Biden-.-Presa-din-SUA-confirma-implicarea-presedintelui-intr-o-schema-de-mita-182534

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here