Tragedie în apele grecești: barcă scufundată, cel puțin 78 de morți. Migranții se îmbarcaseră în Libia

1
391
Cu roșu este marcat orașul-port Pylos din Peloponez. Ambarcațiunea cu sute de migranți venea dinspre Libia (în partea din stânga jos a hărții), a traversat Mediterana spre nord-est și a intrat în Marea Ionică, apropiindu-se de coasta de sud-vest a Greciei

Tragedie îngrozitoare în Marea Ionică: o ambarcaţiune cu migranţi, venită din marea Mediterană, s-a scufundat miercuri în largul Peninsulei Peloponez, în sud-vestul Greciei. Cel puţin 78 de persoane au murit înecate în naufragiu, a anunţat Paza de Coastă a statului elen.

104 persoane au fost salvate, iar 4 au fost spitalizate la Kalamata, oraş situat în apropiere, în Peloponez, au anunțat oficialii greci.

Nu este clar câte persoane se aflau la bordul navei când s-a scufundat. Supraviețuitorii spun că ar fi putut fi până la 750 de pasageri, scrie CNN.

„Ne temem că numărul morților va crește semnificativ”, a declarat Nikas Panagiotis, purtător de cuvânt al prefectului Peloponezului. Organizația Internațională pentru Migrație (IOM) a transmis anterior pe Twitter că crede că la bord se aflau „până la 400 de persoane”.

La momentul naufragiului, nicio persoană aflată la bord – dintre sutele cu naţionalitate neprecizată – nu era echipată cu vestă de salvare.

Ambarcaţiunea a fost reperată prima oară marţi de către un avion aparţinând Agenţiei Europene de Supraveghere a Frontierelor Externe (FRONTEX). Însă migranţii de la bord „au refuzat orice ajutor”, au anunţat autorităţile portuare greceşti.

Naufragiul a avut loc în apele internaţionale, la 87 de kilometri de Pylos, port la Marea Ionică, precizează Paza de Coastă.

”Începând de miercuri dimineaţa foarte devreme, o vastă operaţiune de salvare este în curs în largul orașului Pylos, după ce un vas de pescuit s-a răsturnat având la bord un număr mare de migranţi”, a anunţat Paza de Coastă într-un comunicat.

Autorităţile greceşti nu au precizat, pentru moment, numărul migranţilor de la bordul vasului.

Nave de patrulare ale poliţiei portuare, o fregată aparţinând Marinei, un avion şi un elicopter aparţinând Forţelor Aeriene greceşti, dar şi şase vapoare care navigau în zonă participă la această operaţiune de salvare.

Potrivit primelor informaţii ale autorităţilor, vasul cu migranţi a plecat din Libia către Italia, dar s-a abătut mult de la traseu și a ajuns în apele grecești.

De obicei, în Grecia ajung migranții din direcția Turcia

Grecia – care are o frontieră maritimă lungă ca graniţă externă a Uniunii Europene (UE) în estul Mării Mediterane – este o rută de trecere obişnuită a migranţilor care vin, de obicei, din Turcia vecină şi se duc spre centrul, vestul sau nordul Europei.

Numeroase naufragii, adesea tragice, au loc la Marea Egee, care desparte Grecia de Turcia.

Grecia este acuzată adesea de expulzarea ”ilegală” a unor vase cu migranţi.

În afară de această rută, migranţi încearcă să treacă în mod direct în Italia traversând Marea Mediterană prin sudul Peloponezului sau pe lângă Insula Creta.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Minciuna lui Iohannis: „Românilor li s-a promis stabilitate și au primit stabilitate”. În realitate, românilor li s-a promis „fără PSD” și „fără pensii speciale”, dar au primit PSD și super-pensii speciale! Iar stabilitatea a fost doar politică, nu și în privința prețurilor

* Caracatița din Buzău a lui Ciolacu: 104 rubedenii și prieteni care sug de la stat peste 6 miliarde de lei! Șeful PSD, viitor premier, n-a muncit până la 37 de ani

* Sindicatele din Educație suspendă greva punând Guvernului două condiții financiare grele, dar „uitând” cele trei măsuri care ar însănătoși sistemul

* Un decret rușinos semnat de președintele Emil Constantinescu în 1999: grațierea lui Maricel Păcuraru, infractor cu vocație de recidivist. Acum e patronul Realitatea Plus, televiziune care face politică anti-europeană și rusofilă

* VIDEO+FOTO. Înregistrarea-cheie din TVR: cele 14 secunde în care Olaianos o „gâtuie” pe colega sa Nadine Vlădescu. O ridică în aer și o izbește de perete. Filmul agresiunii în 22 de fotografii

* Furia tâmpă a lui Olăroiu: „Eu, când aud de UE, înnebunesc! Ce ne dă nouă Europa?! Ne pune tot felul de restricții, dar nu ne dă nimic în schimb”

* PSD-istul Mihai Tudose, acuzat de consiliera sa de la Bruxelles că a hărțuit-o sexual. „Îmi spunea să merg în fața lui ca să-mi vadă fundul. Vorbea vulgar, făcea aluzii: «Îmbracă-te mai mult în fustă, știi că ai craci frumoși!»”

* Prigojin anunță un viitor sumbru pentru banda lui Putin: „Suntem la 2-3 luni de plutoanele de execuție” / „Rusia va pierde teritorii”

* Trump ținea în dormitor și în baie, lângă WC, munți de documente secrete, inclusiv planuri nucleare! E inculpat pentru 37 de capete de acuzare. Au început să-l abandoneze și avocații

* Viața și moartea lui Silvio Berlusconi. I-a pupat mâna lui Gaddafi, îl admira pe Putin, l-a făcut „nazist” pe Martin Schulz, a triumfat de 5 ori cu AC Milan în Europa. De urmările Covidului n-a scăpat niciodată

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here