Noua șefă a serviciilor de informații ale SUA promite că va răspunde “agresiv” atacurilor Rusiei și Chinei. Avril Haines este prima femeie care conduce CIA

0
3312

Avril Haines (51 de ani) devine prima femeie din istorie director al tuturor agențiilor de informații ale Statelor Unite. Nominalizată de noul președinte Joe Biden, Haines a fost validată de Senat, cu 84 de voturi pentru și 10 împotrivă, și va conduce 17 servicii de informații, inclusiv celebrele CIA și NSA.

La audierile în fața comisiei senatoriale, Avril Haines a menționat că va acorda o atenție deosebită pericolului reprezentat de imixtiunile și atacurile unor state străine, precum Rusia și China, cărora le va răspunde “agresiv”.

Întrebată de operațiunile regimului Putin în SUA, noua șefă a serviciilor americane a răspuns că este evidentă “folosirea de către Rusia a unor măsuri active și campanii de influențare pentru a exacerba anumite divizări ale acestei țări și pentru a promova extremismul”.

Implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016 a fost demonstrată deja cu dovezi clare, spre furia lui Trump, care le-a negat permanent și care i-a dat afară pe cei care participaseră la anchetă.

În schimb, Trump a dus o politică destul de evazivă față de Putin și Rusia. Anul trecut a recurs la o măsură care a șocat NATO: retragerea a 30% din efectivele americane din Europa.

SUA a descoperit dovezi clare că, de la începutul pandemiei de coronavirus, Rusia și China și-au coordonat eforturile subterane prin care alimentează campaniile conspiraționiste, antivaccin și destructive, urmărind să dinamiteze societatea occidentală.

Haines a mai promis și că va face public raportul despre asasinarea la Istanbul, în 2018, a lui Jamal Khashoggi de către o echipă de asasini trimisă de prințul Mohammed bin Salman, moștenitorul tronului din Arabia Saudită.

Ținta cea mare: reabilitarea imaginii pentru serviciile de informații americane care, timp de 4 ani, au fost sub asediu

O altă promisiune a noii șefe a serviciilor secrete ale SUA este că va coopera cu anchetatorii pentru a descoperi dacă incidentele din 6 ianuarie – când simpatizanți ai lui Donald Trump au intrat în sediul Congresului – au avut în spate sprijinul unor servicii din țări ostile.

Ținta cea mare anunțată de Avril Haines este însă reabilitarea imaginii serviciilor de informații americane, care și-au pierdut reputația în mandatul lui Trump. Criticate vehement de fostul președinte, presate să execute diverse comenzi politice, CIA și celelalte agenții au fost sub asediu 4 ani. Haines promite că va rămâne apolitică și că va reda încrederea și aplombul acestor servicii.

Haines a fost director adjunct al CIA în perioada 2013-2015, iar acum a fost primul membru al noului guvern american validat de Parlament.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ruptură la vârf în PNL. Rareș Bogdan, atac dur la Orban: „I s-a umflat capul la Palatul Victoria! Cu excepția lui Boc, toți premierii s-au stricat la cap, au ieșit trăncăniți la cap”

* Atac macabru al lui Roșca Stănescu la adresa lui Orban: „Va trebui să plece de la PNL, cu picioarele înainte sau cu picioarele pe altă parte!”

* „Atacurile violente” la adresa lui Ivan Patzaichin au venit de la președintele USR Sulina! Repudiat de partid, acesta și-a dat demisia, dar Patzaichin nu se răzgândește

* Păzea, Șoșoacă se înarmează! „De mâine voi face cerere pentru permis de port-armă. Trebuie să mă apăr cumva”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here