Biden a recuplat America la planetă: revenire în OMS și în Acordul climatic. 17 decrete semnate în prima zi

0
3177
Joe Biden și stiloul său de președinte

Miercuri, 20 ianuarie, în prima sa zi ca președinte al Statelor Unite ale Americii, Joe Biden (78 de ani) a semnat 17 decrete prezidențiale. Primul, referitor la pandemia de Covid-19, a făcut obligatorii purtarea măștii și păstrarea distanței în toate clădirile federale.

Majoritatea decretelor semnate de Joe Biden la scurt timp după depunerea jurământului au inversat o serie de decizii luate de Donald Trump: a demarat procedura de revenire a SUA în Acordul de la Paris (referitor la schimbările climatice) și a blocat retragerea țării din Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Alte măsuri vizează oprirea construcției zidului de la frontiera cu Mexicul și protejarea tinerilor imigranți.

„Cred că unele lucruri pe care le vom face vor fi îndrăznețe și vitale și nu e alt moment mai bun să începem decât astăzi. Voi începe prin a-mi respecta promisiunile făcute poporului american. Avem multe de făcut. Acestea sunt doar decrete prezidențiale, sunt importante, dar avem nevoie de legislație pentru multe dintre lucrurile pe care le vom face. Primul ordin pe care îl voi semna are legătură cu pandemia de Covid-19 și va impune, după cum am tot spus, purtarea măștilor, păstrarea distanței fizice în clădirile federale și în mijloacele de transport care fac legătura între state și așa mai departe. Este primul pe care îl semnez”, a declarat Joe Biden.  

„Vom combate schimbările climatice aşa cum n-am mai făcut-o niciodată până acum”, a mai spus Joe Biden, anunțând revenirea Washington-ului în Acordul de la Paris. Preşedintele democrat promisese în campania electorală că va readuce SUA în Acord din chiar prima zi în care va ajunge la Casa Albă.

Fostul preşedinte Donald Trump notificase ONU în privința intenţiei SUA de a părăsi Acordul de la Paris în 2019, decizie care a devenit oficială în noiembrie 2020.

Un alt ordin semnat de Joe Biden vizează revocarea autorizaţiei prezidenţiale acordate pentru construirea controversatului oleoduct Keystone XL. Lansat în 2008, proiectul a fost blocat de fostul preşedinte Barack Obama, dar reautorizat de preşedintele Donald Trump.

Printr-un alt decret, Joe Biden a blocat procesul de retragere a Statelor Unite din Organizația Mondială a Sănătății (OMS), proces inițiat de Donald Trump.

O altă decizie luată de Biden este aceea de a pune capăt interdicţiei de călătorie în SUA instituite de Trump pentru cetăţenii provenind din ţări majoritar musulmane.

Biden a mai solicitat administraţiei sale să consolideze programul DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) destinat copiilor imigranţilor.

Noul preşedinte a dispus, de asemenea, revocarea unui ordin naţional de urgenţă care a constituit baza pentru realocarea de fonduri federale în vederea construirii unui zid de-a lungul frontierei dintre SUA și Mexic.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Joe Biden e noul președinte al SUA. Donald Trump iese din scenă cu un gest de golănaș: de 152 de ani nu s-a mai întâmplat așa ceva!

* Studiu oficial: persoanele vaccinate cu BioNTech-Pfizer nu transmit virusul! Lovitură năucitoare încasată de conspiraționiști

* „Eram la Scroviștea, cu soțul meu. Stănescu și Dragnea mi-au cerut amnistia și grațierea”. În cartea ei, Dăncilă susține că, dacă ar fi fost la Guvern pe 10 august 2018, represiunea ordonată de Dragnea și Carmen Dan n-ar fi avut loc

* „Atacurile violente” la adresa lui Ivan Patzaichin au venit de la președintele USR Sulina! Repudiat de partid, acesta și-a dat demisia, dar Patzaichin nu se răzgândește

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here