luni, aprilie 15, 2024
AcasăLumeaȘmecherii de dictator. Putin îl demite pe Medvedev și își pregătește un...

Șmecherii de dictator. Putin îl demite pe Medvedev și își pregătește un mandat pe viață

-

Printr-o mișcare surpriză, Vladimir Putin a demis guvernul rus condus de Dimitri Medvedev, spunând că acesta nu și-a atins toate obiectivele.

Președintele rus a anunțat că dorește modificarea constituției, obiectivul său, conform mai multor comentatori, fiind acela de a-și asigura un nou mandat la conducerea Rusiei. Nu este clar în acest moment sub ce formă.

„Putin a lansat procesul de modificare a constituţiei ca să poată rămâne la putere şi după 2024… Vorba unui comentator rus din opoziţie: dacă tot ai stat 20 ani şi lumea s-a obişnuit, ce mai contează că s-or face 30?”, a scris Sorin Ioniță, analist Expert Forum, pe pagina sa de Facebook.

Guvernul rus condus de premierul Dmitri Medvedev a demisionat miercuri, după ce preşedintele Vladimir Putin a anunţat o serie de schimbări politice în discursul său despre starea naţiunii, relatează agenţiile TASS, Reuters şi EFE.
VIDEO. France 24 anunță că Putin vrea să schimbe constituția.

- Advertisement -

Medvedev, un apropiat al lui Putin, a preluat conducerea executivului în mai 2018, la două luni după realegerea acestuia ca preşedinte. Anunţul demisiei a fost făcut de Medvedev într-o intervenţie transmisă de televiziunea de stat, în timp ce preşedintele Putin era alături de el, anunță Agerpres.ro.

Acesta din urmă a propus miercuri organizarea unui referendum pentru revizuirea Constituţiei cu scopul consolidării puterilor Parlamentului, menţinând în acelaşi timp caracterul prezidenţial al sistemului politic pe care îl patronează de 20 de ani.

Liderul de la Kremlin a mulţumit cabinetului condus de Medvedev pentru munca depusă şi i-a cerut să-şi continue activitatea până la numirea unui nou guvern.

- Advertisement -
”Din partea mea, doresc să vă mulţumesc pentru tot ce s-a făcut în acest stadiu al activităţii dumneavoastră, doresc să-mi exprim satisfacţia faţă de rezultatele obţinute. Nu s-a făcut totul, dar niciodată nu le putem realiza pe toate”, a spus Putin la o întâlnire cu membrii cabinetului demisionar, menţionând apoi că se va întâlni şi cu fiecare dintre ei în parte, anunță Agerpres.ro.

După ce va părăsi postul de premier, Dmitri Medvedev va fi adjunctul lui Putin la conducerea Consiliului de Securitate al Rusiei, după cum a precizat liderul de la Kremlin.

Agenţia TASS notează că, date fiind propunerile lui Putin de revizuire a Constituţiei, premierul Medvedev a apreciat că este corect ca acest guvern să demisioneze.

”După adoptarea acestor amendamente – şi este foarte probabil ca acest lucru să se facă în urma discuţiei – vor exista schimbări semnificative nu doar în privinţa mai multor articole constituţionale, ci şi în privinţa echilibrului puterilor, respectiv puterile executivă, legislativă şi judiciară. În acest context, este evident că noi, ca guvern al Federaţiei Ruse, trebuie să-i oferim preşedintelui ţării noastre oportunitatea de a lua toate deciziile necesare”, a explicat premierul Medvedev, conform Agerpres.ro.

Principala măsură anunţată de preşedintele rus vizează consolidarea rolului Parlamentului în formarea guvernului, oferindu-i-se prerogativa alegerii şefului guvernului pe care preşedintele va fi apoi obligat să-l numească. În prezent, Duma confirmă alegerea făcută de şeful statului.

Totuşi, Vladimir Putin, al cărui actual mandat se încheie în 2024 şi care conform constituţiei în vigoare nu are dreptul să candideze din nou, a subliniat că Rusia trebuie să fie în continuare condusă de un sistem prezidenţial.

Vladimir Putin a abordat şi problema modificării articolului care limitează numărul mandatelor prezidenţiale ‘la două mandate succesive’, acesta fiind un indiciu că Putin caută soluții pentru a rămâne la putere și după 2024.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Aplicația care o îngroapă pe Firea. Cetățenii pot urmări „live” pe telefoane cum sunt otrăviți de autorități

* O dronă pentru Dan Petrescu! De ce vrea Electric Visionary Aircraft să bage 20 de milioane de euro în CFR Cluj?

* VIDEO. De ce a plecat Nistorescu de la Antena 3: prea multe crime, prea puțin „stat paralel”! Explicațiile unui ziarist de casă al televiziunii lui Voiculescu

* Cele 8 capete de acuzare în cazul Caracal. Dincă, judecat pentru uciderea Alexandrei și a Luizei

* VIDEO. La ce l-a dus mintea pe un șofer din Constanța. Cum să furi un loc de parcare

* E oficial: se schimbă buletinul! Va fi obligatoriu de la 12 ani, va avea CIP și dimensiunea unui card bancar

* Miercuri, de la ora 14.00, Cristina Țopescu va fi depusă la capela Cimitirului Bellu. Joi va fi incinerată. Inima i-a fost luată

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. Rusia, prin clasa ei politică, nu e compatibilă cu democrația. Nu se încurcă ea cu farafastâcuri și chestii d-astea. La ce bun? Să de-a socoteală adică, președinții/secretarii de partid? Cui? poporului? Când ai în subordine băieți gata oricând la orice, Siberia, valiza cu butoane și mai multe arme decât libertate și civilizație, la ce mama dracului ai nevoie de cârcotași, prostiile cu drepturile omului și prieteni!? Te aliezi cu alții ca tine, iubitori de ciomege, pumni în gură și bocanci în burtă și poți să te pozezi apoi în postură de pacifist, devotat poporului și guru planetar. Țar-Președinte pe viață – o adevărată continuitate istorică! Să ne trăiți, gospodin, secolul XXII să vă găsească sănătos, cu putere de muncă și gata să vă sacrificați în continuare pentru Maica Rusia!👍

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -