Nicușor Dan: “Datoria Primăriei Capitalei este undeva la 4 miliarde de lei”, cât bugetul ei anual

0
1877
Nicușor Dan (stânga), Florin Cîțu (centru) și premierul Ludovic Orban (dreapta) au discutat despre situația financiară catastrofală pe care o lasă în urmă Firea la Primăria București. FOTO: Facebook Florin Cîțu

Nicușor Dan, noul primar al Bucureștiului, nu găsește doar un oraș cu sistemul de încălzire în colaps în pragul iernii, un buget devalizat și o administrație supradimensionată, înțesată de pile și clientelă de partid, ci și cu probleme financiare uriașe. Într-un interviu acordat pentru România TV, noul primar a afirmat că, din informațiile sale, datoria Bucureștiului este, în acest moment, de 4 miliarde de lei (circa 800 de milioane de euro).

Deocamdată, deși este primar ales, Nicușor Dan nu este și în funcție, acest lucru petrecându-se doar după depunerea jurământului. Până atunci, el nu are acces la datele administrației Firea, care continuă zilele acestea să dea autorizații de defrișare și de construire pe spații verzi, face angajări și angajează cheltuieli.

Ludovic Orban a promis că merge cu Nicușor Dan la Ministerul Fondurilor Europene, pentru a lămuri dacă se mai poate obține ceva din sumele neaccesate în ultimii 5 ani

Nicușor Dan spune că, în ultimii 4 ani, datoriile Bucureștiului s-au majorat cu 1 miliard de lei: „Trebuie să începem cu finanţele. Exact ca într-o familie, trebuie să ştii pe ce te bazezi. Din păcate, la sfârşitul lui 2018 datoriile curente ale PMB erau de 3 miliarde de lei. Se pare că – primăria nu e transparentă şi nu ştim nu ştim exact cifrele – datoria curentă e undeva la 4 miliarde lei. Primul lucru este să vedem care e eşalonarea plăţilor, astfel încât să menţinem corabia la suprafaţă şi pe urmă să dăm drumul la investiţii şi să avem cât mai repede bani europeni pentru ele. Şi să îi completăm cu alte surse, cu împrumuturi care să fie garantate. Va fi o colaborare între Primărie şi Guvern“.

Pentru a evalua exact ce înseamnă acest lucru pentru bugetul Bucureștiului, e suficient să spunem că, în primele 8 luni din 2020, orașul a avut încasări de 3,27 miliarde de lei, din care 570 de milioane au fost împrumuturi – așadar, veniturile reale au fost de 2,7 miliarde de lei.

În 2019, încasările totale au fost de 4,5 miliarde de lei, din care 520 de milioane – împrumuturi. Asta, deși la începutul anului trecut Firea anunțase un buget care se baza pe venituri de peste 7 miliarde de lei! Nicușor Dan a avertizat încă din ianuarie 2019, de când s-a depus bugetul în Consiliul General, că este complet irealizabil, dar nici Firea, nici majoritatea PSD-ALDE-PMP nu l-a băgat în seamă. La final, s-au realizat puțin peste 50% din estimări. Șmecheria acestei supraevaluări a veniturilor a fost explicată tot de Nicușor Dan: cu cât bugetul proiectat era mai mare, cu atât putea Gabriela Firea să împrumute mai mulți bani. Așa s-au umflat și îndatorarea orașului, care a ajuns cât veniturile reale pe un an întreg – iar asta, fără ca banii luați cu împrumut să se reflecte în vreun fel în infrastructură sau în calitatea vieții locuitorilor.

Premierul Ludovic Orban spune că îi va acorda tot sprijinul lui Nicușor Dan pentru a salva ce se mai poate acum, în ultima clipă: “E ceva acolo (n.r. – în Primăria condusă de Firea), o bulibăşeală generalizată, se calcă pe bătături. Graba este să vedem ce se mai poate obţine pe fonduri europene şi de aceea mergem, eu şi Nicuşor Dan, la Ministerul Fondurilor Europene, ca să vedem dacă Bucureştiul mai poate obţine fonduri europene pe care trebuia să îi acceseze din 2015 încoace, nu pe final de exerciţiu bugetar“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here