Cum a “pregătit” Firea orașul pentru iarnă: a securizat juridic posturile clientelei PSD. Joi, Nicușor Dan va prelua Primăria Capitalei

3
5827

Nicușor Dan, noul primar al Bucureștiului validat luni de instanță, după săptămâni de contestații și tergiversări ale clanului Firea-Pandele, își va intra efectiv în mandat începând de joi, 29 octombrie.

Invitat la Digi 24 marți seara, noul edil spune că regretă irosirea ultimelor săptămâni, interval în care vechea administrație nu a mișcat un deget pentru a pregăti orașul de sosirea iernii. În schimb, primăria a duduit efectiv de preparative făcute pentru a securiza posturile clientelei PSD.

Ce lasă în urmă Firea: datoriile imediate ale Bucureștiului sunt de circa 4 miliarde de lei – echivalentul bugetului pe un an

Nicușor Dan spune că are “informații parțiale” despre ce s-a întâmplat în Primărie în ultima lună: “Am informații că în companiile municipale s-au semnat contracte colective de muncă, ca să fie mai greu ca oamenii ăia să fie dați afară, am informații că s-au făcut angajări pe posturi, pentru că oamenii ăia erau unii dintre apropiați care nu aveau definitivat contractul de muncă. O să le vedem când suntem acolo, în premieră presa o să aibă acces total. Există voința politică pentru ca aceste companii municipale să fie desființate, voință politică exprimată de noua majoritate PNL-USR-PLUS“.

Marea problemă a Bucureștiului este colapsul financiar în care a fost lăsat de clanul Firea-Pandele. Nicușor Dan spune că “există facturi întregi și drepturi care n-au fost plătite. La o estimare grosieră, există o datorie curentă de vreo 4 miliarde de lei (n.r. – circa 800 de milioane de euro), care înseamnă, practic, bugetul orașului pe un an”.

Poluarea este un alt dosar foarte grav pe care Firea i-l lasă “moștenire” noului primar. Acesta spune că Primăria are un laborator mobil pentru măsurarea poluării, pentru care plătește anual întreținerea, dar n-a fost folosit niciodată “din incompetență”: “Nu cred că au avut vreun interes, pentru că în general poluatorii pe care i-a descoperit Garda Națională de Mediu nu sunt cine știe ce sfere de influență, sunt oameni care recuperează deșeuri, le ard. O altă parte a problemei sunt miile de locuri din București și Ilfov în care de depozitează ilegal gunoi. Asta este o problemă uriașă, pe care polițiile locale trebuie să o rezolve“.

Cele trei urgențe ale Bucureștiului: criza sanitară, criza căldurii și a apei calde în case, criza financiară 

Se profilează o operațiune masivă de curățare a administrației și la București, după modelul lansat de Ilie Bolojan la Consiliul Județean Bihor. Dar Nicușor Dan spune că, în Capitală, dezastrul e cumplit, iar prioritățile imediate sunt altele: „O să facem evaluarea asta, fără discuție. Din fericire pentru domnul Bolojan, domnia sa a preluat un consiliu județean care nu era într-o situație financiară de aproape faliment în care ne găsim noi acum”.

„O să facem asta, numai că primele trei urgențe pe care îmi propun să le rezolvăm sunt:

criza sanitară – unde n-a existat o colaborare între primărie, minister, DSP și celelalte instituții. Asta trebuie inventată în momentul ăsta;

termia – noi nu o avem rezolvată și urmează iarna;

criza financiară – chiar azi au fost mai multe știri legate de anunțul Direcției de Asistență Socială din primărie, care a spus că nu are bani pentru a plăti indemnizația pentru persoanele adulte cu dizabilități.

Pentru Municipiul București, astea sunt primele trei lucruri pe care urmează să le facem“.

CITIȚI ȘI:

3 COMENTARII

  1. Desfiintarea companiilor municipale ar trebui sa fie primul lucru, pentru ca sunt uriase consumatoare ale banului public bucurestean, prin cheltuieli cu salariile si cele de intretinere, ca tot e primaria aproape de faliment. Scoateti de urechi clientela psdista de peste tot, pentru ca aveti nevoie de banii pe care-i toaca. Auditul e de baza, porniti-l de maine, incepeti cu dreptul, nu cu stangul, problemele Bucurestiului nu se rezolva intr-o zi, sunt de durata. Criza sanatara, desfiintarea companiilor lui firea si auditul, ca sa trimiteti hotii ordinari la DNA. Si sa speram ca va mai pasuieste vremea la caldura, ca oricum mai mult de reparatii nu aveti ce face, un proiect de restructurare din temelii cere timp.

  2. Primul lucru e reorganizarea, numai așa se poate scăpa de cei incompetenți, prin reorganizare se poate desființa postul și așa poate fi dat afară omul, numai plătești salarii degeaba!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here