Premieră istorică: „New York Times” cere anchetarea lui Trump! „El a declanșat aceste atacuri”

4
1246

Într-un gest fără precedent în istoria democrației și a presei americane, board-ul editorial al celebrului ziar New York Times a publicat pe prima pagină un editorial în care solicită punerea sub acuzare a președintelui Donald Trump, norează Lumealibera.ro.

Ce s-a întâmplat în SUA, în ziua validării lui Joe Biden ca președinte de către Congres, are un singur mare responsabil – Donald Trump, președinte încă în funcție, consideră board-ul editorial al NYT.

”Președintele și-a incitat susținătorii la violență. Pentru așa ceva, trebuie să existe consecințe”, scriu editorii ziarului cu 5 milioane de abonați.

Principalele mesaje ale conducerii „New York Times”

 • ”Președintele Trump și autoritățile sale republicane din Congres au incitat miercuri un atac violent împotriva Guvernului pe care îl conduc și a națiunii pe care mărturisesc că o iubesc. Acest lucru nu poate fi permis!”
 • „Retorica domnului Trump a determinat o mulțime de mii de oameni să asalteze clădirea Capitolului SUA, unii pătrunzând pe etajele Camerei și Senatului, unde reprezentanții aleși ai națiunii se adunaseră pentru a-și îndeplini datoria constituțională de a număra voturile electorale și de a confirma alegerea lui Joe Biden ca președinte.”
 • Captură „New York Times”

  „Unii, purtând steagul confederal, au atacat scaunele Guvernului american și au forțat suspendarea dezbaterii Congresului. Au spart geamurile și ușile, ciocnindu-se cu forțele de securitate copleșite, în timp ce-și strigau sprijinul pentru Donald Trump și cereau sfidarea rezultatelor legale ale alegerilor din 2020. O femeie a fost ucisă. Liderii națiunii au fost trimiși rapid în adăpost.”

 • „S-au găsit explozivi în Capitoliu și în mai multe locații din jurul Washingtonului.”
 • „Domnul Trump a declanșat aceste atacuri. El s-a arătat luni întregi împotriva verdictului emis de alegători în noiembrie. El și-a chemat susținătorii să se adune la Washington în această zi și i-a încurajat să meargă pe Capitoliu. El le-a spus că alegerile erau furate. Le-a spus să lupte. Le-a spus că s-ar putea să li se alăture și, chiar în timp ce au asaltat clădirea, a refuzat ore întregi să le spună să se oprească, să le condamne acțiunile, să ridice un deget în apărarea Constituției pe care a jurat că o va păstra și proteja. Când a vorbit în cele din urmă, târziu, a ațâțat furia protestatarilor, spunându-le din nou că alegerile au fost furate, dar cerându-le să plece oricum acasă.”
 • „Președintele trebuie să fie tras la răspundere – prin proceduri de punere sub acuzare sau urmărire penală – și același lucru este valabil și pentru susținătorii săi care au comis violențe.”
 • „În timp, ar trebui să existe o investigație a eșecului forțelor de ordine de la Capitoliu de a se pregăti pentru un atac care a fost anunțat și planificat în public.”
 • „Acesta nu este doar un atac asupra rezultatelor alegerilor din 2020. Este un precedent. Trebuie respins în mod clar!”
 • „Liderii Partidului Republican poartă, de asemenea, o parte de responsabilitate pentru atacul asupra Capitolului. Mulți au participat la vânzarea viguroasă a minciunilor despre alegeri. Au căutat să submineze încrederea publicului în democrație, punând sub semnul întrebării legitimitatea victoriei domnului Biden, fără a furniza nicio dovadă pentru afirmațiile lor. Declarațiile lor i-au determinat pe unii dintre cei care au încredere în ei să convingă că violența era necesară.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Guvernul blochează schema ticăloasă a PSD-istului Chiriță de la ANRE, eliminând haosul din piața de gaze. Clienții vor fi trecuți din oficiu la cea mai bună ofertă a furnizorului actual

Fostul ministru Costel Alexe, șeful CJ Iași, acuzat de DNA că a luat șpagă 22 de tone de tablă

Ion Cristoiu naște pui vii: cică Grigore Cartianu a criticat „Revelionul lui Garcea” ca să vină el șef la TVR!

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here