Discursul magistral prin care Joe Biden a oprit iureșul anarhiei trumpiste. „E insurecție. Trebuie să restaurăm democrația!”

0
2767
Joe Biden

Președintele ales al SUA, Joe Biden, a intervenit și a susținut un discurs, miercuri, 6 ianuarie, în plină anarhie la Washington. Un discurs memorabil, într-un moment critic, definit chiar de câțiva congresmeni republicani ca fiind tentativă de lovitură de stat.

„La ora asta, democrația noastră este sub un asalt fără precedent, cum nu s-a mai văzut în timpurile nostre. E dezordine, este un haos care frizează rebeliunea și trebuie să se termine acum! Acestea nu sunt proteste, este insurecție. Trebuie să restaurăm democrația!”, a spus Joe Biden, într-un moment de cumpănă al democrației americane.

În discursul său, Joe Biden i-a cerut președintelui în funcție, Donald Trump, să iasă public și să le ceară susținătorilor săi să pună capăt haosului.

Donald Trump avea să se adreseze națiunii, printr-un mic discurs video și prin mesaje scrise (toate pe Twitter), dar ideile sale au fost confuze, de complicitate cu manifestanții violenți. În plus, singurul anunț care ar fi pus capăt tensiunilor – acela că recunoaște victoria lui Joe Biden – nu a venit. Dimpotrivă, Trump a continuat să invoce „mari fraude electorale”, teoria mincinoasă care a dinamitat America.

Discursul lui Joe Biden

„La ora asta, democrația noastră este sub un asalt fără precedent, cum nu s-a mai văzut în timpurile nostre. Un asalt asupra Capitolului, a oamenilor care ne reprezintă, asupra oamenilor din serviciul public. Asaltul asupra statului de drept, asupra regulilor democratice ale Americii, asupra celor mai sfinte lucruri.

Scenele nu reflectă adevărata Americă, nu ne reprezintă faptul că un număr mic de extremiști au făcut asta. E dezordine, este un haos care frizează rebeliunea și trebuie să se termine acum! 

Sunt șocat că în istoria democrației noastre s-a ajuns într-un punct atât de negru. Am îndurat atât ca nație, vom mai îndura. Următorii 4 ani vor fi dedicați pentru restaurarea democrației.

Cuvintele unui președinte pot inspira, dar și mai rău, pot să instige. Îi cer lui Trump să meargă la televizor, să se adreseze națiunii în direct, să-și respecte jurământul, să apere Constituția! și să pună capăt haosului!

Acestea nu sunt proteste, este insurecție. Lumea se uită la noi. Trebuie să restaurăm democrația!

Americanii sunt decenți, respectuoși, toleranți. Așa suntem noi, așa am fost mereu.

Astăzi, confirmarea rezultatului alegerilor prezidențiale trebuia să fie o procedură simplă, un ritual sacru care face parte din democrația americană. Dar ziua de azi ne reamintește cu tristețe că democrația este fragilă.

Gândiți-vă la copiii noștri, care se uită la televizor și văd asta. Întreaga lume se uită la noi.

Sunt optimist în privința oportunităților incredibile pe care le avem, atunci când le facem împreună. Trebuie să trecem peste. Acestea sunt Statele Unite ale Americii. Nu a fost niciodată un lucru pe care, dacă l-am făcut împreună, să nu putem să ducem la bun sfârșit!

Dumnezeu să binecuvânteze America!”

Haosul de la Capitoliu

Clădirea Capitoliului, în care se desfășura ședința în care Congresul urma să valideze alegerea lui Joe Biden, a fost ocupată marți de susținători ai președintelui în funcție, Donald Trump. Unii dintre congresmeni, pe cale să fie evacuați, s-au baricadat în birouri.

Ședința Congresului a fost întreruptă, iar congresmenii au fost evacuați.

În haosul din clădirea Capitoliului, a existat și o victimă: o femeie împușcată în gât, care ulterior a decedat.

Ședința  Congresului american a fost reluată după câteva ore, tot în clădirea Capitoliului, după ce zona a fost securizată.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Guvernul blochează schema ticăloasă a PSD-istului Chiriță de la ANRE, eliminând haosul din piața de gaze. Clienții vor fi trecuți din oficiu la cea mai bună ofertă a furnizorului actual

* Fostul ministru Costel Alexe, șeful CJ Iași, acuzat de DNA că a luat șpagă 22 de tone de tablă

Ion Cristoiu naște pui vii: cică Grigore Cartianu a criticat „Revelionul lui Garcea” ca să vină el șef la TVR!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.