Sfârșitul jalnic al lui Donald Trump: evacuat din Casa Albă în stare de asediu, cu 4 morți pe conștiință, detestat și de republicani, bântuit de spectrul pușcăriei

1
14890
Donald Trump

A fost o noapte lungă la Washington. Noapte albă în clădirea Capitoliului, unde congresmenii americani au rămas să desăvârșească un proces democratic, puternic zdruncinat în timpul zilei de 6 ianuarie. Congresul a confirmat oficial victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale: 306-232 la voturi electorale în fața lui Donald Trump.

Tehnic, decizia Congresului nu a fost luată pe 6 ianuarie, ci pe 7 ianuarie, căci trecuse de mult miezul nopții.

Validarea lui Joe Biden era inevitabilă. Doar Donald Trump, în paranoia puterii, a crezut că poate răsturna voința poporului american, blocându-i votul prin intermediul Congresului. El a mizat enorm pe dubla demnitate a lui Mike Pence: vicepreședintele SUA și președintele Senatului. Altfel spus, „vicele” lui Trump la Casa Albă și șeful Legislativului care urma să formalizeze (sau nu!) validarea lui Joe Biden.

Asaltul trumpiștilor – instigați de idolul lor de la Casa Albă – asupra clădirii Capitoliului a fost asaltul Executivului asupra Legislativului. Nefericit accident al democrației! Iar Trump e responsabil pentru asta.

Plecarea sa de la Casa Albă nu se face prin tradiționalul și elegantul transfer pașnic de putere, ci lăsânf în urmă cadavre, oameni răniți și arestați, precum și o Americă divizată până la nevroză. Plus un Washington DC în stare de asediu.

Demisii din echipa lui Trump

Sesiunea comună a celor două camere ale Congresului american s-a înheiat, în zorii zilei de joi, cu un triumf al democrației pe cenușa anarhiei. De acum, America are președinte, care-și va prelua mandatul pe 20 ianuarie, fără nicio zi întârziere față de calendarul constituțional.

Unii congresmeni republicani au ridicat obiecții față de rezultatele din anumite state. Senatul și Camera Reprezentanților le-au respins pe toate. De exemplu, în cazul statului Pennsylvania, Senatul respins cu 92-7 la voturi, iar Camera Reprezentanților cu 282-138.

O senatoare democrată a cerut înlăturarea lui Donald Trump din funcția de președinte prin intermediul unui instrument prevăzut de Al 25-lea amendament al Constituției SUA. Potrivit CNN, mai mulți lideri republicani discută despre această posibilitate, care este însă extrem de complicată: cere ca vicepreședintele Mike Pence și majoritatea miniștrilor să inițieze demersul, iar o majoritate de două treimi din membrii Congresului să o aprobe. Iar timpul e scurt: doar 13 zile, atât a mai rămas din mandatul lui Donald Trump la Casa Albă.

Mai mulți membri ai echipei președintelui Donald Trump au demisionat sau își pregătesc plecarea de la Casa Albă, în semn de protest față de comportamentul acestuia. Printre ei se numără:

  • Matt Pottinger – consilierul adjunct pentru securitate
  • Sarah Matthews – responsabilă de relația cu presa
  • Stephanie Grisham – șefa cabinetului Primei Doamne
  • Rickie Niceta – membră a echipei de evenimente.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Guvernul blochează schema ticăloasă a PSD-istului Chiriță de la ANRE, eliminând haosul din piața de gaze. Clienții vor fi trecuți din oficiu la cea mai bună ofertă a furnizorului actual

* Fostul ministru Costel Alexe, șeful CJ Iași, acuzat de DNA că a luat șpagă 22 de tone de tablă

Ion Cristoiu naște pui vii: cică Grigore Cartianu a criticat „Revelionul lui Garcea” ca să vină el șef la TVR!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here