Neptun – al patrulea înecat în cea mai neagră zi din ultimii ani pe litoralul românesc. Salvamarii sunt tratați ostil de turiști: „Degeaba încercăm. Spun că au plătit hotel, trebuie să intre în apă!”

0
658
Al patrulea om mort luni pe litoralul românesc s-a înecat în stațiunea Venus. FOTO: Dobrogea.tv

Minivacanța de Sfânta Maria din 2023 s-a transformat în cea mai neagră zi de pe litoralul românesc din ultimii ani. Numai în cursul zilei de luni s-au înregistrat 4 morți prin înecare, consecință a inconștienței cu care mii de oameni au sfidat apelurile salvamarilor și marea agitată, aruncându-se în valuri.

După cei 3 oameni care s-au înecat la prânz în stațiunea Mamaia, după-amiază s-a constatat decesul unui al patrulea turist, de data asta în stațiunea Venus. Salvamarii au reușit să salveze în ultima clipă zeci de alți iresponsabili și spun că sunt la capătul puterilor, învinși de mulțimea care nu ține cont de nimic.

„Părinții stau pe șezlonguri, cu telefoane și tablete, iar copiii se aruncă în valuri cu colace și alte mijloace plutitoare foarte periculoase. Turiștii noștri nu respectă, n-au nici cel mai elementar bun simț”

Vasile Borteș, șeful salvamarilor din Neptun, unde 4 persoane au fost salvate în ultima clipă de la înec, a declarat la Digi 24 că oamenii își justifică acest comportament sinucigaș prin faptul că au dat bani pe hotel și că „trebuie” să intre în apă, să simtă că sunt în vacanță: „Își pun viața în pericol, dar ne pun și nouă, salvamarilor, viața în pericol. Sunt răgușit de azi-dimineață, de cât i-am informat, rugat, certat, dar degeaba. Au un singur scop: să se arunce în valuri. Noi degeaba încercăm. Părinții stau pe șezlonguri, cu telefoane și tablete, iar copiii se aruncă în valuri cu colace și alte mijloace plutitoare foarte periculoase. Turiștii noștri nu respectă, n-au nici cel mai elementar bun simț să respecte regula de aur: când e pericol, nu te duci să te îneci. Am scos patru inși și i-am predat la Ambulanță, cu funcții vitale. Nu ai nicio problemă. Nu le pasă. Chiar dacă îi informezi că au dispărut oameni, nu le pasă, nu le este frică. Colegii mei, săracii, sunt disperați. Îi înțeleg perfect și îmi pare rău pentru ei. Sunt niște oameni minunați, dar avem și noi puterile noastre, mai mult nu putem să facem, că nu suntem zmei. Alergăm de dimineață până seara opt, zece kilometri pe plajă, ca să le fie bine turiștilor. Ei nu înțeleg asta”.

Un bărbat s-a înecat însă la Venus, câteva ore după ce alte 3 persoane au decedat în valurile de la Mamaia. Un tânăr de 22 de ani a fost salvat în ultima clipă la Vama Veche.

Gelu Vătămănescu, conducătorul salvamarilor din Eforie, spune că echipa sa este de asemenea la limită, complet epuizată, în timp ce românii continuă să se comporte absolut inconștient. „An de an, lumea nu înțelege nimic, oamenii mor înecați. Este crâncen! Nu putem să facem față! Ba că ei au plătit hotel, ba că ei trebuie să intre în apă… Chiar nu putem face față la această lipsă de judecată! O persoana beată rău, în stare avansată de ebrietate încerca să intre în apă cu o ambarcațiune gonflabilă, era foarte recalcitrantă. Nu ne întelegem cu oamenii”, a rezumat Vătămănescu situația din Eforie.

La Costinești, turiștilor „nu le e frică de nimic, nici de valuri, nici de bombe, n-au nicio treabă”. Oamenii zic că și-au plătit concediile, deci e obligatoriu să intre în apă

La Costinești, unde pe lângă apa agitată mai pândește și un alt pericol, după ce azi-dimineață o mină marină lansată de ruși a explodat când s-a lovit de dig, salvamarii s-au confruntat cu conspiraționiștii. Autoritățile știu că undeva, în larg, mai plutește o a doua mină de contact, care va detona dacă va întâlni vreun corp solid în drumul său. Salvamarii au ridicat steagul roșu, care interzice intrarea în apă, dar românii cred că totul e o minciună pusă la cale de străini, ca să submineze litoralul nostru.

Unul dintre salvamarii din Costinești a stat de vorbă cu jurnaliștii de la G4Media.ro și le-a spus cum stau lucrurile: „Nu le e frică de nimic. Nici de valuri, nici de bombe, n-au nicio treabă. Nici de noi nu țin cont, nici dacă le dai amendă, nimic. Încep să simtă frică doar când nu mai pot să se opună la val, când îi ia de picioare, de fund, de toate și încearcă să se întoarcă la mai și nu mai pot. Abia atunci le e frică. Și noi sărim după ei și putem să murim cu ei acolo, că ne trag la fund, nu ascultă ce le spunem, că se panichează”.

Oamenii întrebați pe plajă despre steagul roșu al salvamarilor și de pericolul minei au râs. „Ce mine, dom’le? Nu credem în d-astea! Vrăjeli, ca să plece lumea de pe litoralul nostru, să meargă la alții”, au concluzionat unii, în timp ce alții au răspuns mai prozaic: „Ne-am plătit concediul, asta e! Dacă acum a venit mina, să fie sănătoasă, pe plajă mergem!”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ciolacu și trei miniștri se duc la Bruxelles să cerșească dreptul de a supra-îndatora România, pentru a păstra pensiile speciale și a-și salva clientela nesătulă

* Numărul angajaților la stat a continuat să crească și în lunai mai (+4.395) și în iunie (+490)!

* Încă o pensionare rușinoasă, după cea a șefului DNA: procurorul general „a tras pe dreapta” la 50 de ani, cu o pensie de peste 5.000 de euro!

* Recompensă regească pentru judecătoarea care lua șpagă de la interlopi: pensie specială de 4.000 €/lună + bonus de 200.000 € pentru 5 ani nemunciți + 53.000 € șpagă neconfiscată. A scăpat de judecată prin prescrierea faptelor, după două decizii ale CCR

* „Nu, Marcel, nu merge să fugi când vine nota de plată! Voi ați creat dezastrul. Voi, PSD și PNL, patronați de Iohannis!”

* Orlando Teodorovici se gudură grețos pe lângă Șoșoacă: „S.O.S. este un partid frecventabil” / „Doamna Șoșoacă este omul cu care poți să faci echipă” / „Oamenii din S.O.S. vor binele României” / Școala de Vară a S.O.S. România este mediatizată de Nașul TV, oficina clanului Șoșoacă

* Raport EFOR: Banii partidelor, primiți ca subvenție de la stat, sunt înghițiți de televiziunile tot mai nesătule. În 6 luni, 12 din cele 25 de milioane de euro primite de partide au ajuns la presă

* EDITORIAL CARTIANU. Inginerul Ursu n-a murit. Polițistul Gigină n-a murit. La Colectiv, nimeni n-a murit. Nici la Revoluție, nici la mineriade…

* Despre gâlceava elitei bogate a Bisericii cu lumea. Studiul de caz nr. 2: Facultatea de Teologie din Constanța, din ograda lui jupân Teodosie Putinistul

NESIMȚITUL SĂPTĂMÂNII: Ion Mînzînă, fostul PRM-ist care vrea mai multă clientelă PSD la „cașcavalul” Consiliului Județean Argeș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.