vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsMonica Macovei atacă dur UDMR: „Sunt interesați de un singur lucru: să...

Monica Macovei atacă dur UDMR: „Sunt interesați de un singur lucru: să fure și să nu fie pedepsiți. Bătălia lor a fost în permanență împotriva legilor justiției“

-

Monica Macovei, fosta ministră a Justiției care a demarat reformele în acest domeniu în România, a atacat dur, într-un interviu acordat cotidianului Libertatea, amendamentul “UDMR-Savonea”, prin care s-a stabilit că magistrații pot fi trimiși în judecată numai cu acordul expres al Consiliului Superior al Magistraturii.

Subiectul a agitat mult apele în ultima săptămână. PNL și USR-PLUS au insistat pentru desființarea Secției Speciale înființate de Dragnea și Tudorel Toader. UDMR – al treilea partid din coaliția de guvernare – s-a opus, apoi a condiționat eliminarea Secției Speciale de introducerea unui amendament prin care magistrații pot fi trimiși în judecată, indiferent cât de gravă ar fi fapta comisă, doar dacă se obține acordul CSM. În acest moment, puterea în CSM este deținută de o grupare de fideli ai lui Liviu Dragnea, personaje din magistratură conectate la rețelele de influență.

UDMR a acționat ca frână și la alte legi așteptate de toată lumea, cum ar fi cea privind reforma alegerilor locale – cu revenirea la două tururi de scrutin pentru primari.

Monica Macovei: “CSM a fost și este un protector al sistemului, cu mici perioade când s-a comportat mai rezonabil. Uitați-vă câți magistrați sancționați disciplinar sunt. Foarte puțini. Deci, este inadmisibil”

Deputații din Comisia Juridică au adoptat, joi, raportul pentru desființarea Secției Speciale cu amendamentul susținut de UDMR.

- Advertisement -

Devenită inamicul public numărul 1 al sistemului oligarhic din România în prima jumătate a anilor 2000, când în calitate de ministru al Justiției a înființat DNA și Agenția Națională pentru Integritate, Monica Macovei îi transmite lui Stelian Ion, actualul ministru al Justiției, “să nu cedeze” la presiunile mafiei.

Aceasta spune că amendamentul privind acordul CSM pentru trimiterea în judecată a magistraților „fără niciun dubiu este o superimunitate care nu are ce căuta în legislația românească. Și în legislația niciunei țări democrate. Magistrații, ca toată lumea, și ei pot comite infracțiuni. Și în acest moment există destule garanții: avizul CSM pentru percheziție, deci dacă nu-l ai, nu poți să percheziționezi un magistrat. Avizul CSM pentru reținerea pentru 24 de ore sau pentru arestarea preventivă. Acum, dacă mai punem și pentru trimiterea în judecată, asta înseamnă că blocăm orice dosar. Pentru că CSM a fost și este un protector al sistemului, cu mici perioade când s-a comportat mai rezonabil. Uitați-vă câți magistrați sancționați disciplinar sunt. Foarte puțini. Deci, este inadmisibil. De ce să nu decidă instanța? Tot ei să decidă? O să decidă un judecător. Nu au încredere în judecători? (…) Practic, magistrații vor să fie deasupra tuturor. Nu se poate. Este una dintre puterile în stat, care trebuie să fie egale, să se controleze reciproc. Pur și simplu ei nu mai vor să fie trimiși în judecată. Or să mai dea drumul la câte unul…”.

“Am petrecut doi ani cu UDMR într-un guvern și bătălia lor a fost în permanență împotriva legilor justiției. S-au opus la absolut tot ce a însemnat o nouă incriminare legată de corupție, de fraude, de spălare de bani, de conflict de interese. La toate s-au opus

Monica Macovei a pornit reforma sistemului judiciar în România, atrăgând asupra ei prima campanie de linșaj mediatic masiv, sistematic și întins pe durata a ani întregi, din partea televiziunilor controlate de oligarhi

Monica Macovei spune că și în perioada în care s-a aflat ea în guvern UDMR a adus aceeași luptă de blocare a democratizării și eliberării de corupție a sistemului: Eu am petrecut doi ani cu UDMR într-un guvern și bătălia lor a fost în permanență împotriva legilor justiției. UDMR s-a opus adoptării legii declarațiilor de avere și de interese, în februarie 2005. Iar când au văzut că ne îndreptăm spre adoptare în Guvern, s-au ridicat și au plecat. Marko Bela s-a ridicat și a plecat. A votat împotrivă. Conflictul de interese, infracțiunea. Tot așa. UDMR era foarte interesat de ce venea de la justiție. Devenise de spaimă“.

- Advertisement -

Slăbiciunea PNL și a USR-PLUS de a accepta șantajul UDMR este foarte nocivă, spune Macovei: “Pentru actualul Guvern este inadmisibil să facă acest troc. Și este inadmisibil ca UDMR să mai fie într-un Guvern. Totdeauna s-au opus cercetărilor, s-au opus trimiterilor în judecată. UDMR este soluția imorală. Superimorală. Se pun bine cu justiția, pentru că au avut și ei condamnații lor. Cui îi place să fie anchetat? Nimănui, nici nouă. Problema este de ce oamenii obișnuiți sunt anchetați fără niciun aviz. OK, punem la percheziție, reținere și arestare. La parlamentari e în Constituție, la magistrați este în lege. Această putere în stat numită magistratură este superprotejată în mod nejustificat așa cum nu există în nicio țară. Iar experiența mea cu UDMR a fost că s-au opus la absolut tot ce a însemnat o nouă incriminare. Legată de corupție, de fraude, de spălare de bani, de conflict de interese. La toate s-au opus“.

„Ministrul Justiției să nu cedeze, să fie hotărât. Șantajează CSM? Șantajează UDMR? Nu ceda, pentru că și tu ai putere! UDMR este interesat de un singur lucru: să fure și să nu fie pedepsiți

Monica Macovei a spus că, din punctul său de vedere, mai bine s-ar fi amânat desființarea Secției Speciale, decât să se accepte condiția UDMR: “Totul este mizerabil în ce s-a întâmplat. Și UDMR, și CSM. Nu înțeleg de ce au acceptat PNL și USR. Eu nu aș fi acceptat niciodată. Și nu am acceptat în doi ani… M-au făcut în toate felurile. Dar nu contează. Cum să accepți așa ceva? Ce or să vă spună oamenii de pe stradă?“.

Aceasta îi cere ministrului Justiției să fie mai ferm:Să fie hotărât. Să nu cedeze. Să nu se lase în niciun fel. Până la urmă, de semnătura lui depinde, de exemplu, avizarea tuturor actelor normative care vin de la orice minister. Șantajează CSM? Șantajează UDMR? Nu ceda, pentru că și tu ai putere. Deocamdată mi se pare ezitant. Am văzut că dânsul a criticat această înțelegere. Dar au făcut-o! USR cu UDMR au făcut-o. UDMR este interesat de un singur lucru: să fure și să nu fie pedepsiți. Și acum se pun bine cu magistrații, care, la rândul lor, sigur că nu vor să fie trimiși în judecată“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

5 COMENTARII

  1. E cât se poate de absurdă ideea ca escrocii, tâlharii, mincinoșii, corupții din justiție să fie iresponsabili. CSM e oficial apărătorul justiției. Problema este doar că nu e clar în slujba cui e justiția. Prin definiție între minciună și justiție există o incompatibilitate evidentă. Ministerul public (parchetele) are ca obiect de activitate apărarea legilor statului (identificarea faptelor și făptuitorilor de infracțiuni și trimiterea bine întemeiată în judecată). Deja judecarea unui judecător de către alt judecător e un conflict de interese evident. Ne facem de râs susținând că un iresponsabil are dreptul să protejeze un alt iresponsabil. Societatea omenească funcționează doar dacă fiecare dintre noi respectă regulile (drepturile celor din jur)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -