marți, mai 21, 2024
AcasăNews„Moarte intelectualilor!“, în versiunea „călugărașului“ rusofil Baștovoi: „Nu doar ciobanii pot fi...

„Moarte intelectualilor!“, în versiunea „călugărașului“ rusofil Baștovoi: „Nu doar ciobanii pot fi puși deasupra unor entelectuali, dar, uneori, și oile“

-

„Călugărașul transnistrean“ Savatie Baștovoi, noul idol al mișcării filetiste pro-ruse din ortodoxia românească, trage de mai multe zile salvă după salvă în direcția intelectualilor care au redeschis subiectul sărbătoririi Paștelui de către toți creștinii la aceeași dată. Strecurat în ortodoxia românească pe filiera ÎPS Teodosie, Baștovoi beneficiază de o promovare agresivă, care i-a atras în rândurile ultraortodocșilor o faimă aproape comparabilă cu a lui Arsenie Boca.

După ce a terminat cu oamenii bolnavi de depresie, despre care a explicat, cu pseudo-argumente religioase, că ar suferi de fapt de „lene patologică“ și că se pot vindeca prin rugăciuni, Baștovoi a trecut, din adâncurile mănăstirii lui basarabene, la următorul subiect prin care îi învrăjbește pe români: Paștele.

Așa cum era de așteptat, călugărul se aliniază la discursul agresiv al taberei aflate sub influența Moscovei. Baștovoi răstălmăcește spusele unor importanți cărturari români care au semnat petiția către Sfântul Sinod al BOR, și vorbește disprețuitor de ei, comparându-i cu maneliștii. Atacurile călugărului aduc foarte tare aminte cu sloganul „moarte intelectualilor“ lansat de securiștii lui Iliescu în primăvara lui 1990. Baștovoi spune că intelectualii sunt mai prejos decât ciobanii, apoi dă sentința: „Cât despre supărarea cum că nu se cade a pune pe ciobani deasupra intelectualilor, pot spune-atât: nu doar ciobanii pot fi puși deasupra unor entelectuali, dar, uneori, și oile”.

Dubiosul influencer produs de propaganda rusă deghizată în mișcare ortodoxă spune că Papahagi, Baconschi, Pleșu, Paleologu și toți ceilalți sunt niște personaje de calitate inferioară, care n-au capacitatea să înțeleagă ortodoxia.

- Advertisement -

Baștovoi se referă la intelectualii români care au ridicat în dezbatere modul de calcul al datei Paștelui ca la niște „țigani la filarmonică care, în plin concert de Bach, încep să bată din picior și să arunce cu diplome fără-număr-fără-număr cerând să schimbe muzica“.

În antiteză, călugărul basarabean îi înalță pe pravoslavnici la statutul de ființe superioare: „Noi însă citim partituri vechi, pictăm cu aur, ne împărtășim dintr-un singur potir și cu o singură linguriță, primim lumina, blestemăm dracii și credem că Hristos a înviat“.

Theodor Paleologu a comentat scurt aberațiile conspiraționistului Baștovoi: „Cu cât e mai gogonată o tâmpenie, cu atât generează mai multă adeziune. Două exemple din apoftegmele unui călugăr-vedetă: «manelizarea credinței se face prin intelectuali» și «depresia e lene patologică». Succesul unor asemenea personaje grotești ilustrează vechea vorbă a lui Boileau: «un sot trouve toujours un plus sot qui l’admire» („un prost găsește întotdeauna o persoană și mai proastă care să-l admire“ – n. red.). Nu unul, ci mii…“.

- Advertisement -

Adrian Papahagi a fost și mai concis: „Ați observat că anul acesta tradiționala urare «Moarte intelectualilor» a răsunat cu două săptămâni mai devreme decât la mineriada din 1990? Te pomeni că pravoslavnicii patrioți au folosit din greșeală spurcatul calendar gregorian în loc de sfântul calendar iulian”.

Iată mai jos „producțiile“ din 28 și 29 aprilie ale călugărului-influencer Savatie Baștovoi, port-stindard al mișcării rusofile din BOR. Fiecare dintre aceste postări a primit mii de aprecieri și sute de distribuiri.

Savatie Baștovoi: „Cel mai perfid îndemn care s-a tot repetat în «acele» zile a fost: «Să unim Ortodoxia cu lumea creștină!». Care lume? Lumea aceea unde nimeni și de foarte mult timp nu mai spune nici măcar «Hristos a înviat!» / «Adevărat a înviat!»”

„Cel mai perfid îndemn care s-a tot repetat în «acele» zile a fost: «Să unim Ortodoxia cu lumea creștină!». Care lume creștină este sinonimă cu «lumea liberă». Acea «lume liberă». Să facem Paștele, zic ei, cu toată lumea creștină! Care lume? Lumea aceea unde nimeni și de foarte mult timp nu mai spune nici măcar «Hristos a înviat!» / «Adevărat a înviat!». Știți cu toții asta, căci jumătate de Românie sunteți prin lumea liberă. Și atunci de ce vor ei asta? Credeți că ei nu știu că în «lumea liberă» Paștele nu mai există? Ba știu, dar acesta este creștinismul ideal pentru ei. Pentru ei, creștinismul ideal este un creștinism care nu mai există. Hristos a înviat!”

Manelizarea credinței se face prin intelectuali. Nu suferă ei simfonia desăvârșită a Bisericii. Prea multă rânduială, zic ei; prea multă moștenire învechită, prea lung «concertul»”

„Manelizarea credinței se face prin intelectuali.

Nu suferă ei simfonia desăvârșită a Bisericii. Prea multă rânduială, zic ei; prea multă moștenire învechită, prea lung «concertul», prea multe roluri în decor: lumini, cădelnițe, tămâie; prea multe vecernii, pavecernițe, miezonoptici și utrenii, și ceasuri, și mijloceasuri, și toacă, și clopot, și vultur și tron la arhiereu, și închinări, și formule lingvistice anacronice, și cereri înfricoșătoare, și stuchit pe draci; și Mineu, și Octoih, și Irmologhion, și Ceasoslov, și Triod, și Penticostar, și Psaltire împărțită, și Evanghelie pe zile, și Apostol, și Trebnic, și Canonic, și zeci și zeci de cuvinte scrise mărunt pe strofe numerotate, și câte și mai câte care de 1.500 de ani stau neschimbate. Cine să le învețe și să le țină minte pe toate astea? – se întreabă entelectualul!

Intervenția entelectualilor care au cerut în Săptămâna Mare să le schimbe data Paștelui poate fi comparată cu vizita țiganului la filarmonică care, în plin concert de Bach, începe să bată din picior și să arunce cu diplome «fără-număr-fără-număr” cerând să-i schimbe muzica.

Argumentul că «la toată lumea le place așa și ei e mai mulți» este și argumentul maneliștilor și al untoldiștilor și al tuturor celor care au distrus mai întâi moștenirea patristică în Apus, apoi gustul pentru arta cultă, apoi școala, făcând posibil ca astăzi discuțiile semidocte despre știintă și credință să aibă o priză la mase comparabilă cu cea pe care o au manelele în toate formele lor, căci tot kitchul și subcultura e o formă de manea, iar cei care le gustă – maneliști.

Noi însă citim partituri vechi, pictăm cu aur, ne împărtășim dintr-un singur potir și cu o singură linguriță, primim lumina, blestemăm dracii și credem că Hristos a înviat. Chiar credem! Hristos a înviat!”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Deși țara fierbe, PSD și PNL încearcă să introducă noi pensii speciale!

* Se alege praful de PNRR! Banca Mondială anunță că România pierde banii pentru construirea a 27 de spitale noi, metroul din Cluj și campania națională de reîmpăduriri

* Ostenit după 9 zile în America de Sud, Klaus Iohannis s-a dus direct la reședința de odihnă de la Neptun. În weekend se bronzează, la Cotroceni ajunge săptămâna viitoare

* VIDEO. Se îngroașă gluma pentru George Simion! Al treilea personaj important care confirmă legăturile liderului AUR cu serviciile rusești: Vlad Filat, fost premier al Moldovei

EDITORIAL CARTIANU: Anchetarea lui Tolontan. Corespondență din pușcărie. Realitatea paralelă creată de RTV

Nicușor Dan a reușit să facă Bucureștiul mai credibil financiar decât România! Agenția Fitch a acordat rating A orașului și remarcă „planul de investiții ambițios“

Ce șarlatanie! După modelul „Vadim – omul anului în lume”, ex-PRM-ista Olguța Vasilescu a cumpărat cu 22.900 de euro, din bani publici, titlul de „cea mai căutată destinație de Paște din Europa” pentru Craiova, de la un SRL belgian!

Avocatul Piperea, portavoce a dezinformării în România, e șocat: „O întreagă lume mă detestă și nu știu de ce. Din 220 de studenți, azi au venit la cursul meu fix 2. Este un evident boicot”

* Paleologu: „Contemplu cu fascinație și scârbă o creatură extrem de veninoasă: hater-ul ortodox”. Baconschi: „Cum să crezi că Dumnezeu va arunca în iad grosul umanității și 90% din lumea creștină, doar pentru a-i mântui, în exclusivitate, pe creștinii de rit bizantin răsăritean?”

- Advertisement -

7 COMENTARII

  1. Preotii astia asazisi crestini sunt plini de ura fiindca nu au inteles principalul mesaj al lui Isus adica iubirea.
    Se cred superiori in loc sa fie modesti.
    Si mint de sting despre Dumnezeu prezentind fanteziile lor pesonale sau ale bisericii drept cerinte ale lui Dumnezeu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -