miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăNewsSe alege praful de PNRR! Banca Mondială anunță că România pierde banii...

Se alege praful de PNRR! Banca Mondială anunță că România pierde banii pentru construirea a 27 de spitale noi, metroul din Cluj și campania națională de reîmpăduriri

-

Incompetența și corupția Guvernului PSD-PNL, instalat de Iohannis în toamna lui 2021, duc la un eșec de proporții catastrofale pentru România – pierderea banilor din PNRR care ar fi trebuit să modernizeze țara. Un raport al Băncii Mondiale, accesat de G4Media.ro, anunță că există un „risc critic“ ca România să piardă finanțarea europeană pentru cele 27 de spitale noi, campania națională de reîmpăduriri și metroul din Cluj. Sunt 3 dintre cele mai mari și mai importante proiecte pentru țara noastră.

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor Europene, a confirmat raportul Băncii Mondiale într-o declarație pentru publicația „Ecopolitic“: „Într-adevăr, avem acest raport al Băncii Mondiale făcut de către experți și care evaluează riscul pe care l-am avea pentru implementarea proiectelor din PNRR. A fost discutat și este în curs discuția aceasta cu reprezentanții Comisiei Europene, să vedem câte se vor valida din acele sume. 6 miliarde de euro e un buget imens, nu știu cât se va valida și cât va rămâne în final, depinde de coordonatorii de reformă și de noi, cum vom duce discuțiile în negociere cu Comisia Europeană”.

Pierderea miliardelor din fonduri europene pentru cele trei uriașe proiecte – fiecare din ele, în sine, putând fiind considerat de importanță strategică pentru România – din cauza întârzierii acumulate din partea autorităților. Guvernul PSD-PNL n-a fost în stare să execute la timp studiile, să lanseze licitațiile și să înceapă lucrările. Toate aceste proiecte trebuie încheiate până la 31 decembrie 2026, dar noi suntem azi aproape în luna mai 2023 (adică au mai rămas puțin peste 3 ani și jumătate) și în România nu s-a mișcat nimic!

Unul dintre cele mai mari și mai importante proiecte pentru România era construirea a 27 de spitale și secții noi. Pentru un stat în care sistemul medical este catastrofal, cu clădiri vechi chiar și de peste 100 de ani și unde oamenii mor cu zile din cauza condițiilor mizerabile, construirea a zeci de spitale noi pe bani europeni poate fi considerată efectiv providențială.

- Advertisement -

Dar ministrul Sănătății pus de PSD, Alexandru Rafila, a întârziat cu un an trecerea prin Guvern a listei celor 27 de spitale noi. În acest moment, nu mai există timp fizic ca spitalele să fie făcute. Se pierd 2,1 miliarde de euro din PNRR pentru construirea acestora. Rafila este acuzat de opoziție că este extrem de leneș și total incompetent.

Campania națională de reîmpăduriri presupunea investiții pentru a crește suprafața pădurilor la noi în țară. Din cauza defrișărilor ilegale patronate politic, România ajunsese în 2020 la doar 29% din suprafața țării împădurită, comparativ cu media UE de 38%. Prin PNRR s-au alocat 730 de milioane de euro pentru realizarea a 56.000 de hectare de păduri noi, mai ales în zonele vulnerabile la schimbările climatice. Pe bani europeni urmau să se efectueze niște lucrări care ar fi îmbunătățit efectiv și direct nivelul de trai și de confort al românilor. Spre exemplu, se preconiza plantarea de păduri urbane (așa cum există în numeroase orașe occidentale), care să curețe aerul, perdele forestiere de-a lungul drumurilor și în jurul localităților, precum și între câmpurile cu culturi agricole. Primul și cel mai cunoscut efect al acestor perdele forestiere este stoparea furtunilor de zăpadă care troienesc iarna șoselele și localitățile, arborii jucând un rol decisiv și în reducerea intensității vântului.

Acești bani sunt pierduți de Guvernul PSD-PNL pentru că guvernanții au dat drumul la această campanie abia în noiembrie 2022.

- Advertisement -

Se vor pierde și banii pentru metroul din Cluj, proiect pentru care Comisia Europeană pune la bătaie 300 de milioane de euro din totalul de aproape două miliarde. Din cauza erorilor comise de administrația Boc, proiectul abia a trecut de faza contestațiilor și e foarte departe de momentul când va începe efectiv treaba. Contractul ar urma să fie semnat la un moment dat, apoi câștigătorul licitației, Asocierea Gulermak-Alstom, ar trebui să execute magistrala de 21 de kilometri cu 19 stații. Termenul pentru terminarea lucrărilor este de 96 de luni (8 ani).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Se îngroașă gluma pentru George Simion! Al treilea personaj important care confirmă legăturile liderului AUR cu serviciile rusești: Vlad Filat, fost premier al Moldovei

EDITORIAL CARTIANU: Anchetarea lui Tolontan. Corespondență din pușcărie. Realitatea paralelă creată de RTV

Ce ascunde Guvernul PSD-PNL: coaliția se pregătește să piardă 4,5 miliarde de euro din PNRR, ca să păstreze pensiile speciale! Într-un act oficial se arată că România va primi în 2023 doar 1,9 din cele 6,4 miliarde euro

Circ pentru fraieri: coaliția PSD-PNL anunță „austeritate“, dar îl protejează pe Ciucă, premierul cu pensie specială + salariu la stat

Judecătorul Cristi Danileț revine în magistratură, după 16 luni de surghiun! A câștigat definitiv toate cele trei procese cu CSM

Nicușor Dan a reușit să facă Bucureștiul mai credibil financiar decât România! Agenția Fitch a acordat rating A orașului și remarcă „planul de investiții ambițios“

Avocatul Piperea, portavoce a dezinformării în România, e șocat: „O întreagă lume mă detestă și nu știu de ce. Din 220 de studenți, azi au venit la cursul meu fix 2. Este un evident boicot”

PSD „prelungește“ Revoluția cu 3 zile ca să-l salveze pe Ciolacu! Impostorul vrea certificat de luptător cu rol determinant, deși în Buzău n-a existat fenomen revoluționar în 1989

Ce șarlatanie! După modelul „Vadim – omul anului în lume”, ex-PRM-ista Olguța Vasilescu a cumpărat cu 22.900 de euro, din bani publici, titlul de „cea mai căutată destinație de Paște din Europa” pentru Craiova, de la un SRL belgian!

- Advertisement -

3 COMENTARII

  1. … iar romanashii verzi ii vor vota in continuare cu ambele maini. Ei nu-si doresc normalitate precum spitale moderne, autostrazi, locuri de munca. Nu avem nevoie de reimpaduriri putem stam in cloaca noastra imbacsita si sa ne batem joc de asemenea tara minunata. Pestele de la cap se impute dar si din interior. Fiecare roman este vinovat pentru stadiul in care se afla tara astazi. Si totul se trage de la spalatii pe creier, imbecilii, indiotii utili, creati de fesenism, adica neo-comunisto-securistii.

  2. @ Barbu Giu: Nu. Nu numai de la spălații pe creier și idioții utili ni se trage. Și noi, cincizeciștii avem marea vină de a nu ne impune asupra lumpenproletariatului și minerilor lui Iliescu. Nu mai vorbesc despre faptul că ne-am lăsat aburiți de generația părinților noștri, cei îndrăgostiți nebunește de bolșevic. Nici în generația noastră nu a fost limpede dacă toți vroiam democrație.
    Ce să mai…popor bun de dezbinat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -