Misterul rachetelor rusești din văzduhul României. „A fost o provocare controlată a Rusiei. Dacă NATO nu răspunde, Kalibr-ele vor zbura din Marea Mediterană prin Grecia și Bulgaria”

8
2181
Valeri Chalîi

Vineri, 10 februarie, Rusia teroristă a lansat peste 100 de rachete de croazieră asupra Ucraina, cu scopul de a distruge complet infrastructura civilă critică. 61 dintre ele au fost doborâte de sistemul de apărare antiaeriană al apărătorilor lui Zelenski. Două proiectile ar fi ajuns și în spațiul aerian al țării noastre, conform declarației făcute de generalul Valeri Zalujnîi, informație dezmințită însă energic de Armata română.

Deși autoritățile de la București resping afirmațiile formulate de comandantul Forțelor Armate Ucrainene, susținând că rachetele au zburat la 35 de kilometri distanță de frontiera cu România, oficiali cu ștaif de la Kiev sunt ferm convinși că generalul Zalujnîi are dreptate. Printre aceștia – și un diplomat cu greutate.

Valeri Chalîi (52 de ani), născut la data de 1 iulie 1970 în Vinniția, a fost adjunctul șefului Adminstrației Prezidențiale a Ucrainei în perioada 19 iunie 2014 – 10 iulie 2015, în mandatul președintelui Petro Poroșenko. Ulterior, între 10 iulie 2015 – 19 iulie 2019, a fost ambasador extraordinar și plenipotențiar al Ucrainei în SUA.

Chalîi crede că Federația Rusă a trimis intenționat rachetele pe deasupra României, pentru a provoca NATO. Iar dacă NATO nu va răspunde, atunci „Kalibr”-ele vor zbura din Marea Mediterană prin Grecia și Bulgaria.

Valeri Chalîi a făcut aceste declarații incendiare într-un interviu acordat postului de radio Novosti Vremia. El e convins că România va recunoaște ulterior că rachetele rusești au pătruns în spațiul ei aerian.

„Faptul de a trece granița României cred că va fi confirmat după ceva timp de către români” 

Novosti Vremia: Ajutați-ne să înțelegem reacția la informațiile despre prezența a două rachete de croazieră pe cer deasupra României. Vorbim despre o posibilă încălcare a spațiului aerian al unei țări a Alianței Nord-Atlantice. Ce părere aveți despre această informație? Și va exista o continuare sub forma, de exemplu, a unei anchete, atunci când partea ucraineană va aduce probe?

Valeri Chalîi (diplomat): Să începem cu faptele. Faptul a fost furnizat oficial de comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi, și confirmat de structurile noastre oficiale. Eu le cred pe ale noastre. Și, de altfel, faptul trecerii frontierei a fost confirmat de Guvernul Republicii Moldova. Faptul de a trece granița României cred că va fi confirmat după ceva timp de către români. Acesta nu este cazul când pot exista două citiri diferite. Vorbim despre lucruri fizice, matematice. S-a adăugat aici politica: ei nu sunt pregătiți din punct de vedere politic pentru formula că NATO se va ciocni cu Rusia, iar Rusia, știind acest lucru, testează, provoacă, ciupește aceste slăbiciuni ale NATO.

Vă reamintesc că România este o țară NATO. De aceea îmi este atât de evident. Acum, partea a doua, care poate fi mai puțin cunoscută. Au fost foarte multe astfel de cazuri, dacă vorbim de trecerea frontierei cu un fel de aeronave sau rachete. Au fost mai puține rachete. Vă amintiți cazul din Polonia. Nu este niciodată pe deplin investigat. O rachetă rusească a zburat deasupra teritoriului NATO. Iar pentru avioane – 563 de confirmări, începând din 24 februarie 2022, despre situații periculoase create de aeronavele rusești care zboară în spațiul aerian NATO sau se află foarte aproape de aceste frontiere.

Prin urmare, totul este clar și de înțeles: avioanele, rachetele trec granițele NATO. Acum, întrebarea este cum să reacționăm? Există Articolul 4 din Tratatul de la Washington al țărilor NATO, care prevede cel puțin consultări în cazul unor astfel de amenințări de securitate. Nu vorbesc de Articolul 5, care necesită acțiuni comune în apărare împotriva unui asemenea act de agresiune.

Să fim obiectivi: până la urmă, aceasta nu este o trecere a frontierei direct de către forțele terestre. Românii spun că două avioane de luptă au fost escortate. Cu toate acestea, dacă NATO nu răspunde acum la această întrebare, atunci Kalibr-ele rusești vor zbura din Mediterana prin Grecia și Bulgaria. Și atunci va apărea aceeași situație. Prin urmare, fără un răspuns din partea NATO, Rusia va continua să provoce.

„E o dovadă că Putin vrea o ciocnire cu țările NATO. E prins în greșelile sale, iar acum trebuie să «vândă» în țara sa ideea că se află în război cu NATO”

Novosti Vremia: Rușii pot provoca pentru a limita furnizarea de sisteme de apărare aeriană Ucrainei, datorită faptului că granițele de est ale țărilor Alianței vor avea nevoie de o astfel de întărire. Nu se va întâmpla ca acum să se acorde mai multă atenție protecției, de exemplu, a spațiului aerian românesc?

Valeri Chalîi (diplomat): Versiunea dumneavoastră are baze reale. Aceasta nu este doar o întrebare care a apărut astăzi. Deși trebuie să fim corecți să spunem că sistemele americane sunt deja amplasate acolo de mult timp. Sunt concepute doar pentru a răspunde unor astfel de amenințări care au apărut acum. Este pur pragmatic că este mai profitabil pentru ei, cred, să ofere Ucrainei mai multe oportunități, astfel încât rachetele să nu ajungă acolo.

Dar există un „dar”. Kalibr-ele nu zboară în așa fel încât racheta să fie lansată și a zburat oriunde. Coordonatele sunt stabilite. Cred că a fost absolut o provocare controlată. Prin urmare, scopul poate fi același, așa cum ați spus dumneavoastră, sau altul. În orice caz, trebuie să existe un răspuns. Până la urmă, racheta tot a zburat să lovească un obiect pe teritoriul nostru, din păcate.

Aceasta este o dovadă a unui lucru – că Putin vrea o ciocnire cu țările NATO, pentru că este prins în greșelile sale, iar acum trebuie să «vândă» în țara sa ideea că se află în război cu NATO. Iar NATO pare că vrea să evite acest lucru, pentru a nu ceda provocărilor lui Putin.

Este aceasta prima provocare? Nu prima și nici ultima. Dar părerea mea personală este că NATO ar trebui să iasă în evidență. Cum? Poate că aceasta va fi o accelerare a deciziilor privind aeronavele, rachetele cu rază lungă de acțiune pentru Ucraina, dacă ei înșiși nu vor să-și atragă trupele direct în război, unde vor muri cetățenii lor.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Peste 25.000 de morți după cutremure. În Turcia au început arestările. Erdogan se apără, încercând să evite propria-i prăbușire

* Delir Șoșoacă în Parlament: cică o ceartă din 2009 a lui Erdogan cu Shimon Peres s-ar fi petrecut luna trecută, motiv pentru care Oculta a cutremurat Turcia!

* Monstruos: Bode și Ciucă promovează proiectul de lege al lui Dragnea și Carmen Dan prin care protestele sunt pedepsite cu închisoarea până la 7 ani! Reacția societății civile

* Firea a închiriat un etaj întreg la World Trade Center pentru Ministerul Familiei, unde statul plătește 500.000 de euro anual. Ofertele RAAPPS pentru sediu gratis au fost considerate „necorespunzătoare“

EDITORIAL CARTIANU: La moartea unui ticălos. Onoruri militare, Academie, Cimitirul Bellu

De ce au dispărut știrile „de rău“ despre Putere: PSD și PNL au plătit „pentru propagandă și presă“ 90 de milioane de lei în 2022! Grosul banilor s-au dus la televiziuni

Dezastru: România, în pericol iminent să piardă miliarde din PNRR pentru căile ferate, după ce Grindeanu a anulat licitația pentru 12 trenuri cu hidrogen! Bătaia de joc a PSD a făcut ca nicio firmă să nu depună oferte

VIDEO. Blestemele drăcești ale preotului Longhin Jar, trompeta Moscovei. „Ți-e sete, Bartolomeu, nesăturatule și spurcatule! Jgheab bătrân și împuțit ce ești!”

Înalt oficial BNR: pensiile speciale mănâncă 0,85% din PIB, iar în 2-3 ani vor ajunge la 1,5%. „Sunt o cheltuială bugetară nu doar inacceptabilă, ci și insuportabilă”

* Spânzuratul din sediul PSD: fost maistru militar, omul baronului Buzatu și al „deputatului Șaorma”. Își părăsise nevasta și „se încurcase” cu o colegă de partid. Era șef la pensionari, în trecut fusese trezorier la PSD Bârlad

8 COMENTARII

 1. Parerea mea este alta, eu n-am incredere nici in Ucraina nici in Rusia. Despre rusi stim deja, ei nu s-au schimbat prea mult de pe vremea lui Stalin. Dar nici ucrainenii nu sint usa de biserica. Mai mult, consider ca Zelenski este o marioneta manevrata de papusari fara scrupule care NU vor pace, N-AU DORIT niciodata pace, sint interesati numai de profit. Cine sint ei? Nu le cautati Organigrama ca n-o veti gasi, este suficient sa vedeti cine profita de pe urma conflictului si veti avea raspunsul. Nu sint din Europa, pentru ca Europa are numai de pierdut.
  Presedintele Joe Biden a declarat ca inca de acum un an de zile l-a avertizat in repetate rinduri pe Zelenski despre iminenta unui atac al Rusiei, dar Zelenski s-a facut ca nu aude. Normal, cheita lui era deja setata in alta directie. Acum aceiasi papusari fara scrupule incearca sa convinga lumea ca Zelenski ar fi omul tocmai potrivit sa ia Nobelul pentru Pace. Intr-o lume intoarsa pe dos este posibil orice.

    • Vorbește frumos, tovarășe securist, așa te-a învățat Partidul ? 😂😂😂😂😂
     Vezi că gramatica limbii române s-a mai schimbat de când ai terminat matale Ștefan Gheorghiu 😂😂😂😂😂😂

     • Speculatiile nu-si au rostul, in 1940 realitatile si conditiile erau cu ttotul altele, nu se compara cu situatia de acum.
      Dar un pic de adevar tot spui dumneata, razboiul din Ucraina n-ar fi inceput daca americanii s-ar fi bagat de la inceput (in sensul bun), ei sint singurii care ar fi putut preveni acest razboi absurd. De ce n-au facut asta desi puteau s-o faca? Intrebari fara raspuns… dar de fapt stie toata lumea.

 2. Dl. Gosu a comentat in legatura cu atitudinea autoritatilor romane fata de incidentul cu rachetele, emitand ipoteza „că această poziție oficială a fost adoptată ca să nu fie escaladat conflictul cu regimul lui Putin.” Cred ca mai degraba autoritatile pdsristo-ciuciene au urmarit, daca nu sa fortifice, macar sa mentina trendul in crestere de sustinere a putinismului, care din pacate prinde tot mai mult in randurile romanilor zombificati de „mafia-media”. Nu uitati cat au „realizat” ciumatii nostrii rosii in 12 luni : nu se mai organizeaza de la inceputul verii trecute proteste la Ambasada statului agresor-terorist (ingropate cu ajutorul lui Bobby Paunescu), Romania nu mai este pomenita in comunicatele de presa vis-a-vis de tarile care sustin Ucraina (de ajutor militar nici nu se pune problema), parlamentari care fac Bruderschaft cu FSB-istii din Bd.Kisseleff, troli si ziaristi de la Sputnik (B. Duca) care promit o represiune crunta aplicata romanilor care au cartit contra lui Putin atunci cand o sa ajunga armatele sale criminale in Romania, prietenul lui Omar Haysam il propune pe propagandistul putinist Ardei Umplut la presedintie si nimeni nu il trage de urechi si last but not the least nici Palamida lipsita de senzitivitate, nici Mos Tecuciuca nu au nimic de comentat la proaspetele declaratii ale presedintei moldovence, daramita sa declare sustinerea Romaniei pentru Moldova. Daca s-ar fi recunoscut actiunea agresiva a Rusiei impotriva Romaniei atunci tot efortul de a alevia sentimentele anti-ruse ale romanilor ar fi fost subminat. Parca a lucrat in tandem puterea socialisto-soldatesca romaneasca cu muscalii in aceste zile : mai intai amenintarile lui Javrov ca distruge Moldova, apoi interviewul provocatorului Kuzmin intr-o publicatie pdsr-ista de provincie in care atentioneaza Romania sa nu supere „Velikaya i Maguchaya Rossya”, apoi racheta (rachetele) aruncate deasupra Moldovei si probabil Romaniei, urmate de penibelele asigurari date de MApN ca „Vse v poriadke! -totul in regula” si in final descoperirea pregatirilor de puci la Chisinau si pe care pe cel care se viseaza sef NATO si acolitii sai ii doare in cot. Doar se stie ca „Rusii nu ne vor raul” cum tot repeta gurile de canal indigene aflate in simbria pecuniara sau ideologica a statului imperialist-putinist.
  Insa asa cum am comentat saptamana trecuta, Rusia a dovedit prin testul rachetelor ca Romania nu va reactiona la o eventuala agresiune rusa in Moldova. Un fapt care poate indica ca Rusia efectueaza o maskirovka la Vuhledar si in alte zone din Donbass pentru o ofensiva pe scara larga in zona Marii Negre, noutatea fiind acum un posibil desant intre Cetatea Alba si Delta (litoralul Bugeacului) si inaintarea rapida catre Moldova.

  Total de acord cu remarca dlui Gosu ca „.. România, pare că se sperie mai tare de o victorie ucraineană, decât de un succes militar al Rusiei.” Doar asta era grija de acum cateva saptamani a odiosul autor al apocrifului jurnal al Ciocanitoarei Udrea la o emisiune cu Sarmalutza sau mai stiu eu ce rejeton jurnalistic varanian : „Daca invinge Ucraina ne ia dracu!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.