Ministrul Sănătății: “Peste 31.000 de persoane au ieșit din izolare sau carantină după decizia CCR. Sunt oameni infectați care au plecat din spitale”

1
1072

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat miercuri, la Digi24, că peste 30.000 dintre persoanele aflate în izolare și peste 1.200 din cele 3.500 aflate în carantină n-au mai respectat aceste măsuri după decizia Curții Constituționale din 2 iulie. Oficialul guvernamental a adăugat că numeroși pacienți infectați au părăsit spitalele după aceeași hotărâre a CCR.

Judecătorii Curții Constituționale au decis, pe 2 iulie, că internarea celor bolnavi de Covid-19 în spitale, izolarea și carantina îngrădesc drepturile cetățenilor. Decizia a provocat un haos și un vid legislativ de care s-au folosit atât mii de oameni bolnavi sau suspecți de a fi infectați pentru a părăsi spitalele sau domiciliile.

Într-o singură zi s-au externat la cerere 622 de pacienți

Între timp, miercuri, 8 iulie, România a ajuns la cel mai mare număr de infectări într-o singură zi: 555. Toată lumea se așteaptă ca această cifră să fie depășită curând.

Nelu Tătaru a recunoscut că suntem într-un moment foarte periculos, când există transmitere comunitară a virusului la nivelul întregii țări și autoritățile au fost lăsate fără nicio pârghie pentru a interveni: „Avem 555 de cazuri la 13.400 de teste lucrate. O cifră asemănătoare a fost pe 11 aprilie, când au fost 523 de cazuri în 24 de ore. Suntem într-o transmitere comunitară, într-o mare relaxare și suntem într-un moment în care nu mai putem obliga internarea sau izolarea pacienților pozitivi, asimptomatici sau cu simptome ușoare și medii. Cei cu simptome severe rămân internați în spital. În ultimele 24 de ore s-au externat 622 de pacienți. Dacă este să monitorizăm de pe 2 iulie, când a fost decizia CCR, și pe data de 3, când a venit motivarea deciziei publicată în Monitorul Oficial, până astăzi peste 30.000 din cei aflați în izolare nu mai sunt în izolare și peste 1.200 din cei 3.500 aflați în carantină, nu mai sunt în carantină“.

“La spitalul din Constanța se vor prezenta zilnic 550-650 de oameni în vârful sezonului estival. Astă-primăvară, în plină pandemie, erau 100-150“

Ministrul Sănătății afirmă că, în acest moment, la Spitalul Județean din Constanța se prezintă 300-350 de persoane pe zi, de două-trei ori mai multe decât astă-primăvară, când era vârful pandemiei. Tătaru se așteaptă ca, în august, numărul celor îmbolnăviți care ajung la spitalul din Constanța zilnic să urce la 550 de persoane: „Sunt oameni pozitivi care au plecat din spitale în aceste 4, 5 zile și care în acest moment trebuie monitorizați în condițiile în care ei ar trebui să respecte niște indicații și anume cele de izolare la domiciliu.

Este o precauție, în contextul în care avem o lipsă de pârghii în acest moment, și mă refer la internare și izolare. Acelea făceau ca noi să limităm transmiterea comunitară. În acest moment avem o transmitere comunitară la nivelul întregii țări. Sunt zone cu transmitere mai accentuată decât altele. Pe litoral este o mare aglomerare umană, că vrem, că nu vrem. Și este sezonul estival. Am fost la spitalul din Constanța, unde acum se prezintă la Unitatea de Primiri Urgențe între 300 și 350 de persoane pe zi, pe timpul maximului pandemiei erau 100, 150 pe zi și se va ajunge la vârful sezonului estival la 550, 650 de persoane prezentate zilnic la UPU“.

Guvernul nu va reinstitui restricții, dar se cere mai multă responsabilitate de la oameni: „Nu blocăm accesul spre litoral și spre stațiunile de pe Valea Prahovei. Nu suntem acolo încât să luăm astfel de măsuri. Dar suntem acolo încât să revenim cu acele recomandări. Suntem în același moment ca acum două săptămâni, ca acum o săptămână. Agenții economici trebuiau să transmită acele reguli populației. Respectând aceste reguli putem să avem o vacanță cvasinormală. Nu vrem să ne transformăm într-un stat polițienesc. Controale, amenzi sau amenințări. Nu! Suntem într-un moment în care fiecare dintre noi avem ceva de făcut pentru a ieși din pandemie. Haideți să respectăm acest lucru, mai mult nu cerem!“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

  1. Aberatia CCR este de fapt o infractiune si o lezare a intereselor romanilor si a Romaniei! Nu am nici o restrictie in Romania, dar daca vreau sa merg in Austria trebuie sa stau in carantina controlata 14 zile. Austriecii astia imperialisti ne taie „libertatile” date de PSD si CCR. Trebuie sa fie o solutie!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here