Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a anunțat miercuri, în prima conferință de presă de după învestire, că a dispus începerea controalelor la centrele de vaccinare, după ce s-a demonstrat că presa a avut dreptate, iar într-o săptămână 1.353 de persoane s-au vaccinat “peste rând”, fără să fi avut dreptul.
Conform criteriilor făcute publice, în etapa a 2-a a campaniei de vaccinare anti-Covid au prioritate vârstnicii peste 65 de ani, bolnavii cronici și o puzderie de categorii profesionale socotite de guvernanți “lucrători esențiali”.
În practică, anchete ale unor jurnaliști de la mai multe publicații au demonstrat că există un fenomen de fraudare masivă a sistemului. Numeroase persoane s-au vaccinat “pe pile” sau mituind personalul medical, desi nu se încadrau la niciuna din categoriile prevăzute la etapa a 2-a.
În doar 8 zile, 1.353 de persoane s-au vaccinat “pe pile”, deși le-ar fi venit rândul abia în etapa a 3-a!
Jurnalistul Emilian Isailă, unul dintre cei care au făcut astfel de reportaje, a exemplificat concret cu un caz de la Buftea, unde 4 tineri au fost băgați “peste rând” de personalul medical. Inițial, cei 4 s-au recomandat ca fiind ziariști. Luați la bani mărunți de adevăratul jurnalist, aceștia au dat înapoi, iar angajații care i-au favorizat au prezentat o altă explicație: erau “bolnavi cronici”.
Sistemul este fraudat de lucrătorii de la centrele de vaccinare profitând de o breșă în procedură. Te poți vaccina “peste rând” și apoi înregistra în sistem chiar dacă nu ai fost programat și nici nu faci parte din vreo categorie dintre cele prevăzute. Totul depinde doar de bunăvoința celor de la centrul de vaccinare.
Inițial, colonelul dr. Valeriu Gheorghiță, care coordonează campania de vaccinare, a refuzat, mai multe zile la rând, să răspundă întrebărilor puse de jurnaliști pe această temă. El nu a vrut să divulge nici câți oameni care nu corespund criteriilor “au sărit rândul” și s-au vaccinat, deși avea toate datele la zi.
În fața presiunii, ministrul Vlad Voiculescu a recunoscut în conferința de presă că există o problemă: “Am descoperit că, între 15 și 23 ianuarie, în Registrul de Vaccinări sunt 1.353 de persoane vaccinate, marcate ca eligibile pentru etapa a 3-a. Ar putea fi erori de introducere a datelor sau cineva chiar a sărit peste rând. Știm din presă că lucrul ăsta s-a mai întâmplat“.
El a spus că va trimite echipe în control. Pe cei vinovați “îi asigurăm acum de avertismente disciplinare, în curând vom putea vorbi de sancțiuni”.
Ziaristii.com s-a numărat printre publicațiile care au semnalat problemele din campania de vaccinare.
Conform lui Vlad Voiculescu, până miercuri, 27 ianuarie, la ora 12.00, se vaccinaseră 530.000 de persoane în România. El spune că “maximum 25% dintre cei vaccinați în etapa a 2-a ar trebui să fie alte persoane decât cei bătrâni și bolnavi. Este esențial să păstrăm acest raport echitabil de vaccinare, ca să garantăm sfârșitul pandemiei cât mai rapid, adică mai întâi să-i protejăm pe cei vulnerabili”.
Sunt mai multe centre de vaccinare cu circuit închis, pentru “speciali”, decât centre pentru oamenii „de rând”!
Pentru a se evita pe viitor fraudarea sistemului și menținerea proporției de 75% pentru vârstnici și bolnavii cronici în etapa a 2-a, Voiculescu spune că a discutat deja cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid (CNCAV) pentru a se lua măsurile necesare.
Deși a spus că n-are niciun conflict cu medicul militar Gheorghiță, care coordonează campania națională de vaccinare, ministrul Voiculescu a făcut mai multe remarci care arată probleme majore. Vlad Voiculescu a dezvăluit că, în acest moment, în România sunt mai multe centre de vaccinare pentru categorii privilegiate de personal decât centre de vaccinare „pentru popor”.
De asemenea, în destule centre, evidența se ține încă pe hârtie, și nu online. Iar între Registrul Național pentru Vaccinare (RENV) și platforma de programare nu există o comunicare, din acest motiv apărând numeroase sincope.
Vlad Voiculescu: “Există o platformă de programare și Registrul Național pentru vaccinare. Ei bine, acestea două trebuie puse împreună. Există 30% dintre oameni care sunt în RENV și nu sunt în platforma de programare Sunt oameni care merg în centrul de vaccinare sau sunt centre de vaccinare care nu sunt informatizate și lucrurile se fac pe hârtie. Trebuie să mergem cât mai mult spre o digitalizare și o clarificare a procesului respectiv Avem în acest moment mai multe centre cu circuit închis, decât centre cu circuit deschis. Circuit închis înseamnă că doar anumite categorii se pot programa. Lucrul acesta ne îngrijorează“.