marți, martie 19, 2024
AcasăNewsCoordonatorii campaniei de vaccinare își recunosc eroarea: e deficit masiv de vaccinuri,...

Coordonatorii campaniei de vaccinare își recunosc eroarea: e deficit masiv de vaccinuri, „esențialii” au fost amânați 10 zile, rămân prioritari vârstnicii de peste 65 de ani

-

Coordonatorii campaniei naționale de vaccinare și-au recunoscut indirect eroarea strategică de a comasa angajații “esențiali” cu vârstnicii și bolnavii în etapa a doua, și au anunțat că “esențialii” vor fi amânați 10 zile începând cu 28 ianuarie.

Colonelul Valeriu Gheorghiță, medicul militar care este președintele Comitetului Național de coordonare a campaniei activităților privind vaccinarea (CNCAV), a declarat marți că România are un deficit de 117.000 de doze de vaccin, așa că, din 28 ianuarie, se amână cu 10 zile toate persoanele programate și care deservesc activități esențiale.

O altă schimbare importantă de discurs este precizarea că profesorii NU intră în categoria angajaților esențiali, așa că nu se pot programa în etapa a II-a.

Fraudarea sistemului, sincopele din platforma online și erorile autorităților au defavorizat tocmai categoriile primejduite – vârstnicii și bolnavii cronici

Eroarea primordială comisă de colonelul Gheorghiță și toți factorii de decizie a fost aceea de a comasa în etapa a II-a persoanele vârstnice și cu boli cronice împreună cu așa-zișii “esențiali” – în fapt, un număr uriaș de categorii profesionale în care intră, de-a valma, militarii, polițiștii, funcționarii din primării, sportivii, jurnaliștii etc.

- Advertisement -

Această comasare s-a făcut deși medicii și responsabilii de coordonarea campaniei știau de mai mult timp că se va intra în deficit de vaccinuri, iar întârzierile în livrarea dozelor sunt reclamate de numeroase state încă de săptămâna trecută.

Sincopele și breșele platformei informatice au favorizat fraudarea criteriilor, cei dezavantajați fiind vârstnicii. Sistemul pus la dispoziție de STS este contraintuitiv și plin de probleme – asemenea site-uri existau acum 10-15 ani.

Greutatea cu care te poți programa, faptul că adesea medicii de familie nu s-au implicat în ajutarea pacienților vârstnici, iar operatorii de call center răspund greu sau spun că nu pot efecuta programările – toate au îngreunat misiunea prioritară de a imuniza mai întâi categoriile de risc.

- Advertisement -

Cu “pile” sau prin alte mijloace, mii de persoane care nu aveau dreptul să se vaccineze au făcut-o deja, luându-le astfel șansa altora cu adevărat în nevoie de a beneficia de imunizare.

Din 232.102 persoane vaccinate în etapa a doua până pe 25 ianuarie, 25% sunt “esențiali”

Valeriu Gheorghiță a anunțat marți că, din totalul de 232.102 persoane vaccinate în etapa a doua, 56.999 (adică aproape 25%) sunt “esențiali”.

Până pe 15 aprilie s-au ocupat toate locurile – 1,8 milioane de persoane programate la vaccinare. Dintre aceștia, 73% sunt oameni cu boli cronice sau vârstnici peste 65 de ani și 27% – “speciali”, a anunțat colonelul-medic Gheorghiță.

Aceste cifre vin după zile întregi de insistențe din partea jurnaliștilor de la mai multe publicații, care au cerut să știe câți vârstnici și câți “esențiali” au fost vaccinați. Deși autoritățile au datele în timp real – este folosită platforma pe care STS o folosește și la alegeri –, în primă fază Gheorghiță și ceilalți oficiali au refuzat să furnizeze datele.

În realitate, așa cum au demonstrat deja anchete jurnalistice, oameni care nu ar trebui să beneficieze de vaccin în această fază eludeazu sistemul cu ajutorul cadrelor medicale – sunt imunizați fără programare și introduși direct în sistemul electronic.

Decizia autorităților române de a include nenumărate categorii de oameni în putere pe lista din etapa a II-a contravine flagrant recomandărilor ferme ale UE, care le-a cerut statelor membre să prioritizeze categoriile de risc – persoanele în vârstă și bolnavii cronici.

Colonelul Gheorghiță a anunțat că s-au primit, într-o săptămână, cu 55% mai puține doze decât ar fi trebuit: “Avem un deficit de 117.000 de doze generat în marte parte pentru că într-o săptămână am recepționat cu 53% mai puține decât trebuia, adică cu peste 90.000 mai puțin. Soluția noastră: din 28 ianuarie, se reprogrameaz[ cu 10 zile toate persoanele care deservesc activități esențiale, adică 35.000 de persoane. Perioada dificilă pentru noi este până în 15 februarie. E nevoie de solidaritate și trebuie să avem răbdare. Numărul dozelor care va reveni  României în etapa a doua de livrări va fi semnificativ mai mare. Ne menținem obiectivul ca, până la sfârșitul lunii martie, să vaccinăm 1,2 milioane de persoane”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -