În timp ce omenirea urmărea cu sufletul la gură drama submersibilului Titan, dispărut în Oceanul Atlantic în timp ce efectua o excursie la epava navei Titanic, amănunte surprinzătoare ies la iveală despre conjunctura în care s-a produs tragedia. Milionarul Stockton Rush, CEO la OceanGate și unul dintre cei aflați la bordul submersibilului blocat pe fundul oceanului, nu angaja „bărbați albi de 50 de ani” cu experiență militară să-i conducă nava pentru că-l indispuneau și pentru că „oricine poate conduce submersibilul cu o consolă de jocuri video de 30 de dolari”, relatează New York Post. Expertiza unor profesioniști nu era necesară în acest caz, spunea bogătașul.
Compania lui Stockton Rush (61 de ani) făcuse o afacere din turismul la epava celebrului transatlantic Titanic, scufundat de un ghețar la prima sa călătorie, pe 14 aprilie 1912. Într-un interviu dat pentru Teledyne Marine, milionarul și-a expus principiile după care se ghida și între care nu se regăsea și cel al angajărilor de personal pe criterii de competență.
„Când am început afacerea, existau și alți suboperatori acolo, dar de obicei aveau, uh, domni care sunt foști militari care lucraseră pe submarin – veți vedea o grămadă de tipi albi de 50 de ani”, declara Rush în interviul care nu este datat.
Apoi, el adăuga: „Am vrut ca echipa noastră să fie mai tânără, să fie o sursă de inspirație și nu voi inspira un copil de 16 ani să urmeze tehnologia marină, dar un tânăr de 25 de ani, știți, care este pilot de submarin sau operator de platformă sau unul dintre tehnicienii noștri, poate fi o sursă de inspirație. Așa că am încercat cu adevărat să implicăm, ăăă, indivizi foarte inteligenți, motivați, mai tineri, pentru că facem lucruri complet noi”.
Compania lui Rush, cu sediul în Everett, Washington, mai făcuse două excursii la epava Titanicului, care se află la 3.800 de metri adâncime, pe fundul Atlanticului, și la aproape 600 de kilometri depărtare de coasta Canadei.
În ciuda acestor detalii care puteau părea îngrijorătoare, fondatorul și directorul general al companiei conducea submersibilul Titan cu ajutorul unui joystick ieftin de jocuri video, luat de pe Amazon. Atât milionarul, cât și cei patru aventurieri bogați care plătiseră câte 250.000 de dolari pentru excursia la Titanic și-au pierdut viața pe micul submersibil.
Stockton Rush: „Oricine poate conduce submersibilul”
Timp de câteva zile, de când submersibilul a fost dat dispărut, s-a desfășurat o vastă operațiune de căutate, în principal de către navele Gărzii de Coastă. Marinari profesioniști aflați pe vase și pe submarine au încercat să localizeze vehiculul și să-i salveze pe cei 5 oameni aflați la bordul său. Dar șansele se împuținau dramatic odată cu trecerea orelor, pentru că rezerva de oxigen a submarinului se aptopia de epuizare, iar la bord nu se afla vreun aparat de eliminare a dioxidului de carbon, așa cum ar fi trebuit.
Una dintre expedițiile anterioare ale OceanGate pe Titanic se pierduse, de asemenea, timp de câteva ore, deoarece nu există GPS sub apă.
O altă dovadă a unei crase lipse de profesionalism au dat și angajații companiei OceanGate. Aceștia sunt criticați dur pentru că au așteptat 8 ore, după ce au pierdut legătura cu submersibilul Titan, înainte să alerteze autoritățile.
Nava a dispărut duminică, 18 iunie. Aventura urma să dureze maximum 10 ore, dar n-a mai ieșit la suprafață nici după 5 zile.
În interviul unde și-a expus bizarele concepții despre călătoriile pe fundul oceanului, același milionar Stockton Rush spunea: „Luăm abordări care sunt folosite în mare parte în industria aerospațială, legate de siguranță și de unele dintre preponderențele listelor de verificare, lucruri pe care le facem pentru evaluarea riscurilor și lucruri de genul acesta, care sunt mai mult legate de aviație decât de ocean, și putem instrui oamenii să facă asta. Putem instrui pe cineva să piloteze submersibilul, folosim un controler de joc, astfel încât oricine poate conduce submersibilul”.
La bordul acestui submersibil turistic se mai aflau, în afară de proprietarul companiei, încă patru persoane deosebit de bogate: exploratorul britanic Hamish Harding, om de afaceri care anterior mai plătise și pentru o excursie în spațiu; mogulul pakistanez Shanzada Dawood, împreună cu fiul său, Sulaiman Dawood; scafandrul francez Paul-Henri Nargeolet, expert în cazul Titanic.
Semidoctii conduc! CHiar si la firmele mari!
Puteau macar sa doteze submarinul cu o baliza de semnalizare in caz de urgenta. Toate avioanele au asa ceva.
… atenție la semidocti! Nu-i lăsați sa conducă! Probabil „milionarul” era fost fotbalist admirator de „olaroi”.
Rasismul ucide!
Sa trimiti un submarin din fibra de carbon la 4 km adincime mi se pare iresponsabilitate crasa. Fibra de carbon este un material imprevizibil, nu se deformeaza iar la depasirea punctului critic explodeaza (sau implozie, in cazul de fata). Mult mai previzibil este metalul, se deformeaza, se „turteste” lent inainte de a ceda.
Cared ca regulile de omologare vor fi modificate pe viitor, dar deja au murit 5 oameni. Pacat.