marți, octombrie 15, 2024
AcasăNewsCele 8,6 miliarde euro ale Casei de Asigurări de Sănătate rămân pe...

Cele 8,6 miliarde euro ale Casei de Asigurări de Sănătate rămân pe mâna filierei Bușoi. Andrei Baciu, noul șef al CNAS, este pupilul fruntașului liberal acuzat că ar fi „săgeata SRI”

-

Andrei Baciu, șeful PNL Sectorul 3 și secretar de stat la Ministerul Sănătății, a fost numit de premierul Marcel Ciolacu în funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Instituția cu un buget colosal, vânată de politicieni și oligarhi deopotrivă, rămâne astfel în sfera de influență a liderului liberal Cristian Bușoi, al cărui protejat este Andrei Baciu. Bușoi, acum europarlamentar, este un personaj acuzat în repetate rânduri că ar fi, de fapt, interfața SRI în politică și în afaceri.

Andrei Baciu, fost adjunct, apoi șef al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19, ajunge acum la comanda CNAS, instituție care în 2023 a avut buget de 43 de miliarde de lei (8,6 miliarde euro), cu 5 miliarde de lei (1 miliard de euro) mai mult decât în 2022.

Bucuros de avansare, Andrei Baciu a postat pe contul său de Facebook un mesaj în care mulțumește partidului și președintelui său, Nicolae Ciucă: „După mai bine de 3 ani și jumătate în inima Ministerului Sănătății ca secretar de stat și o implicare de un an și jumătate în conducerea CNCAV, am ales să pășesc pe un nou drum. Toată această perioadă care a fost dominată de un eveniment pe care (sper să) nu-l întâlnești decât o dată în viață, o pandemie care a afectat întreaga planetă, mi-a oferit o experiență inestimabilă. Din care am învățat enorm. Atât profesional, ca medic, cât și la nivel uman, personal. Toată această experiență mă face încrezător că voi putea face lucruri bune pentru pacienții din România și din postura de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. (…) Avem nevoie de o societate în care sănătatea nu e doar o prioritate, ci o realitate împlinită. Cred cu tărie că putem crea un mediu mai sănătos, mai uman pentru toți pacienții din România”.

Povestea de succes a fostului fotomodel Andrei Baciu. Și-a început ascensiunea ca interpus al lui Bușoi la un ONG care-i făcea acestuia campanie electorală mascată sub pretextul sprijinirii drepturilor pacienților

CV-ul oficial al lui Andrei Baciu arată bine. Are 37 de ani, de profesie medic specialist chirurgie cardiovasculară, a făcut un program de formare în management spitalicesc la Școala Națională de Sănătate Publică din București. A mai trecut și printr-un program de formare la Open University din Marea Britanie.

- Advertisement -

Există însă și partea neromanțată a noului președinte al CNAS. Andrei Baciu nu este un personaj de prim-plan în politica românească. Se știa despre el că a fost fotomodel înainte să-și înceapă ascensiunea în care cariera medicală s-a împletit strâns cu cea politică.

Baciu este unul din “lupii tineri” ai PNL. Prima ieșire pe firmament a fost în 2015, când o campanie a Asociației SOS Drepturile Pacienților, un ONG condus de tânărul medic, a fost “lansată la apă” de însuși Cristian Bușoi, în acel moment vicepreședinte al PNL și președinte al filialei PNL București, cu veleități de candidat al partidului la Primăria Capitalei.

Campania ONG-ului condus de Baciu conținea niște spoturi care, de fapt, erau publicitate mascată pentru Cristian Bușoi, filmulețele fiind difuzate masiv pe posturile TV și în special la televiziunile trustului Intact, controlat de oligarhul Dan Voiculescu.

- Advertisement -

După lansarea acestei campanii “de informare”, Bușoi și-a anunțat intenția de a candida la primăria Capitalei. Drept urmare, CNA a decis, pe 10 noiembrie 2015, că spotul conține publicitate electorală mascată și l-a interzis.

Deși în acte figura Andrei Baciu drept conducător al Asociației SOS Drepturile Pacienților, avocatul Daniel Ionașcu, reprezentantul Antenei 3, a spus în fața membrilor CNA cu totul altceva: “Un om politic care are intenția de a candida are dreptul să aibă o asociație?”.

Cornel Nistorescu despre Bușoi și protejatul său, Andrei Baciu: „Unii l-au privit şocaţi atunci când Buşoi l-a împins pe tânărul absolvent de Medicină neterminat la postul de ministru al Sănătăţii. Trebuie să mă îndrept spre concluzia că acest Cristian Buşoi, nul politic şi profesional, reprezintă un act de mare tupeu al SRI

În mai multe rânduri, Cristian Bușoi a fost acuzat că ar fi, de fapt, doar o interfață a SRI. În 2016, Cornel Nistorescu scria în „Cotidianul” că, atunci când i-a întrebat pe liberali cine-l împinge în față de Bușoi, interlocutorii au tăcut speriați și i-au făcut semn cu mâna pe umeri, acolo unde se află epoleții ofițerilor.

Nistorescu îl trecea pe Bușoi, amintind în treacăt (fără să-l numească) și de Andrei Baciu, în categoria acoperiților plasați de servicii în politică: „Peste tot numai Buşoi. Buşoi pe panouri, Buşoi pe net, Buşoi la Antena 3 şi la RTV, Buşoi în asociaţie, Buşoi la consolidarea blocurilor. Numai în cămară şi în cutia de pantofi nu miroase a Buşoi. Personajul acesta mult mai caricatural decât Emil Boc şi în acelaşi timp mai iezuit decât acesta, tăcut, fără vocea de clopoţel a primarului de la Cluj, are ceva de vârcolac periculos. Lipeşte de om o privire mută, niţel holbată, de parcă te înregistrează să te dea în primire. Mână moartă în toate disputele politice, el n-a atras atenţia decât atunci când şi-a publicat declaraţiile de avere. Mutul din Parlament, parlamentar european, avea proprietăţi de baron sau de milionar de carton. Unii l-au privit şocaţi abia atunci când Buşoi l-a împins pe tânărul absolvent de Medicină neterminat (adică nerezidenţiat) la postul de ministru al Sănătăţii. La făcutul banilor, Buşoi este mai descuiat la minte decât la politică. Proprietăţile sale impresionează. Să fie opera sa sau a familiei sale? Sau Buşoi este doar o fantomă, o săgeată, un soi de înaintaş al serviciilor, un soi de casierie a PNL, sau o centrală telefonică de vorbit şi ascultat la Bruxelles? Dumnezeu mai ştie căci în această turmă de politicieni nu mai ştii care sunt oi şi care capre în piei de oaie. (…) Dacă ar fi să ne luăm după cap şi după privire şi după anumite reacţii, Buşoi seamănă leit cu Ponta, cu Hellvig, cu Maior, cu Mihai Răzvan Ungureanu, cu Georgian Pop, cu Daniel Dăianu, cu Cezar Preda, cu Sorin Blejnar, cu Sebastian Ghiţă, cu Daniel Morar, cu încă 300 de personaje politico-administrative pe care aş putea să le înşir aici. Mici diferenţe la culoarea ochilor, la ovalul feţei şi la ochelari. În rest, acelaşi stil şi aceeaşi şcoală! (…) Şi tot întrebându-mă eu aşa, adică de unde vine şi ce-i cu el, am ajuns la concluzia că omul este şi el unul din maşinărie. Aşa arată, atâta poate (la Antena 3, unde este ţinut în braţe, arată exact ce poate) şi cu asta basta. (…) N-am încotro şi trebuie să mă îndrept spre concluzia că acest Cristian Buşoi, nul politic şi profesional, reprezintă un act de mare tupeu al SRI-ului. (…) De ce tupeu SRI? Pentru că pe lângă oamenii răspândiţi în „câmpul tactic” în Parlament, în partide, în presă şi în ONG-uri, SRi voia să mai preia şi controlul Primăriei Municipiului Bucureşti”.

La finalul anului 2015 a fost cât pe ce să ajungă titularul postului de ministru al Sănătății. Premierul de atunci Dacian Cioloș l-a anunțat public inițial, apoi l-a retras. Într-o declarație acordată jurnalistului Ovidiu Vanghele, de la site-ul Investigatiimedia.ro, Cioloș și-a amintit că a renunțat la Baciu când și-a dat seama că acesta l-a înșelat: „Domnul Baciu m-a mințit, asta a fost problema, de-asta l-am retras. Dânsul avea oarece experiență, inclusiv în afara României, însă nu mi-a spus că nu și-a dat secundariatul (examenul de la finalul rezidențiatului, echivalent cu examenul de medic specialist – n. red.)“.

Cioloș i-a povestit jurnalistului Vanghele că, după ce l-a nominalizat inițial pe Baciu la Sănătate, s-a trezit cu un telefon de felicitări de la Bușoi! „Mi-a spus că am făcut o alegere excelentă, că domnul Baciu este un tânăr profesionist remarcabil”, a rememorat Cioloș scena din toamna lui 2015.

Andrei Baciu, cu lipici la Big Pharma. ONG-ul său a primit 1.000.000 de euro în 2016-2017 de la o companie care, în același interval, a încasat zeci de milioane de euro de la CNAS

În calitate de conducător oficial al “asociației lui Bușoi”, Andrei Baciu a avut o priză formidabilă la companiile Big Pharma – amănunt deloc de neglijat având în vedere noua sa calitate, de șef al bugetului de miliarde, din bani publici, al CNAS. În 2016, primul an în care firmele de medicamente au fost forțate de stat să-și publice sponsorizările, s-a descoperit că “SOS Drepturile Pacienților” primise de la AbbVie România circa 200.000 de euro pentru “campanii publicitare”. În 2017, aceeași AbbVie România a livrat ONG-ului condus în acte de Andrei Baciu încă 800.000 de euro.

AbbVie era în 2015 pe locul 11 în topul firmelor care vând medicamente în România, cu cotă de piață de 2,57%. În 2017, după sponsorizările acordate ONG-ului condus de Baciu și Bușoi, compania urcase deja la cota de 12,4%, ascensiunea datorându-se aproape în totalitate banilor veniți de la stat, prin intermediul CNAS. În 2017, bugetul public pentru medicamente destinate tratamentului hepatitei C ajunge aproape integral la AbbVie.

Șeful CNAS a fost, în perioada 2014-2016, Vasile Ciurchea, numit de Ponta și lăudat cu entuziasm de Bușoi: “Este un om care a făcut treabă la Casa Națională de Asigurări de Sănătate!”. De aceeași părere au fost și procurorii DNA, care au declanșat ancheta penală împotriva lui Ciurchea, acuzat că a făcut contracte cu prețuri umflate, păgubind CNAS cu 16 milioane de euro. În 2019, Ciurchea a fost numit iar șef la CNAS, de data asta de către Viorica Dăncilă.

Bușoi a fost și el șef al CNAS. Pe când ocupa această funcție, ar fi cerut bani ca să semneze un contract, l-a acuzat Radu Enache, director HP România, depoziția petrecându-se în fața procurorilor DNA: „În anul 2013, HP a semnat cu CNAS un proiect de mentenanță pentru aplicația ePrescription. Am fost informați de doamna Irina Socol că președintele Cristian Bușoi solicită o sumă de bani, câteva zeci de mii de euro. Inițial am refuzat cererea, dar la solicitarea lui Bușoi adresată doamnei Socol, am participat la o întâlnire cu acesta și Irina Socol. În cadrul întâlnirii a cerut explicit banii menționați. Nu cunosc dacă Siveco a transferat banii în contul lui Bușoi”.

În primăvara lui 2021, ministrul pus de USR la Sănătate, Vlad Voiculescu, a fost demis de premierul liberal Cîțu atunci când a numit la conducerea CNAS un tehnocrat venit din Marea Britanie și a început concursurile pentur posturile de șefi ai Caselor Județene de Asigurări de Sănătate. Acela a fost momentul în care trustul oligarhului Dan Voiculescu, care-l atacase preventiv încă dinainte să fie numit ministru, a declanșat o campanie de linșaj media zi și noapte împotriva lui Vlad Voiculescu.

Imediat după demiterea acestuia, Cîțu l-a pus interimar la Sănătate pe un om de încredere – același Andrei Baciu. În scurtă vreme, a fost schimbat și șeful tehnocat al CNAS. Trustul lui Dan Voiculescu s-a liniștit brusc.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Iohannis, criticat dur de militari pentru lipsa de respect arătată de Ziua Marinei: „Confundă țara cu casa și onorul cu nevasta”. Contrar regulamentului, marinarii au fost puși să dea onorul întregii familii Iohannis!

* Ciolacu și trei miniștri se duc la Bruxelles să cerșească dreptul de a supra-îndatora România, pentru a păstra pensiile speciale și a-și salva clientela nesătulă

* Numărul angajaților la stat a continuat să crească și în lunai mai (+4.395) și în iunie (+490)!

* Încă o pensionare rușinoasă, după cea a șefului DNA: procurorul general „a tras pe dreapta” la 50 de ani, cu o pensie de peste 5.000 de euro!

* Recompensă regească pentru judecătoarea care lua șpagă de la interlopi: pensie specială de 4.000 €/lună + bonus de 200.000 € pentru 5 ani nemunciți + 53.000 € șpagă neconfiscată. A scăpat de judecată prin prescrierea faptelor, după două decizii ale CCR

* A murit deputatul implicat în măcelul de la Sibiu, din 1989, și care frecventa Ambasada Rusiei după invadarea Ucrainei

* Bine-ai venit acasă, hoțule Vâlcov! Hoților din PSD le era dor de tine

* „Vicele” PSD-ist al CJ Buzău a pus să fie montate ilegal limitatoare de viteză la 5 km/oră, în dreptul casei sale! Explicație de parvenit: „Îmi intra praf în piscină!”

* Orlando Teodorovici se gudură grețos pe lângă Șoșoacă: „S.O.S. este un partid frecventabil” / „Doamna Șoșoacă este omul cu care poți să faci echipă” / „Oamenii din S.O.S. vor binele României” / Școala de Vară a S.O.S. România este mediatizată de Nașul TV, oficina clanului Șoșoacă

* Despre gâlceava elitei bogate a Bisericii cu lumea. Studiul de caz nr. 2: Facultatea de Teologie din Constanța, din ograda lui jupân Teodosie Putinistul

5 COMENTARII

  1. Trebuie cautat dl.Baciu la ouțe mult mai adanc, perioada in care tata socru la trimis in state,legendat de altfel la o universitate cvasi cunoscuta in „sistem”, sa isi capete grad in CIA ca sa nu il calce nimeni pe bombeu, protectia nu doar Busoi.

  2. Un popor prea mic pentru o Caracatiță politică atât de imensă.
    Gata! România e prăbușită. Nu mai e nimic de făcut. Ce aveam de făcut trebuia făcut atunci în martie și iunie 1990. Atunci nu ne-am sacrificat, acum degeaba ne văicărim. Aleluia!

  3. Logic ca este sageata SRI. De unde dracu sa mai scoata serviciile bani negrii decat din domenii sensibile. SRI-ul e de ani buni cu ochii pe casa, vezi cazul Duta care protejat d epatronii lui nemti a incercat o manevra sa fure fapt ce a ofuscat serviciile care nu si-au lrimit portia. Dervociile noastre sunt niste jeguri obefiente ale servicilor germane si americane.
    Usor usor o sa avem si noi servicii medicale ca in vest, la pret desigur dar cu o calitate de URSS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -