sâmbătă, mai 25, 2024
AcasăRăzboi în Ucraina„Mi-e teamă că acest grup, Wagner, este o armată privată pregătită pentru...

„Mi-e teamă că acest grup, Wagner, este o armată privată pregătită pentru război civil în Rusia“. Istoricul Armand Goșu explică unde a dus simbioza serviciilor secrete cu lumea criminală

-

PMC Wagner, armata privată a oligarhului Evgheni Prigojin, este pregătită în acest moment pentru un posibil și chiar probabil război civil în Rusia, estimează reputatul istoric și rusolog Armand Goșu. Acesta spune că situația din imperiul lui Putin este explozivă din cauza simbiozei dintre serviciile secrete și lumea criminală, acest nou tip de organizare preluând controlul asupra a largi teritorii de pe întinsul Federației.

Toată apariția și dezvoltarea PMC Wagner într-o țară unde legislația interzice existența armatelor private sub pedeapsa cu închisoarea este șocantă, spune profesorul Goșu. În ultimele luni, membri ai Grupului Wagner au fost duși la Moscova, băgați într-o unitate specială și supuși unor teste bizare cu detectorul de minciuni. Combatanții au fost întrebați dacă au rude în Moscova, ce atitudine au față de alte persoane, dacă sunt în stare să tragă în oameni cărora le văd chipurile de aproape și alte asemenea lucruri.

Oligarhul Evgheni Prigojin s-ar putea să pândească momentul pentru a încerca să-și satisfacă ambițiile politice, spune Armand Goșu. Deja puterea acestui om – un criminal condamnat, care în trecut a făcut închisoare la Sankt Petersburg – a devenit foarte mare. Este un caz absolut ieșit din comun ca un lider al lumii criminale, care și-a creat o armată privată, să discute la telefon cu președintele țării, să certe generalii și să-și permită să acuze administrația prezidențială.

După căderea URSS, acest tip de amestec al lumii interlope cu serviciile secrete a dat naștere în Rusia unei noi forme de putere care s-a substituit statului pe teritorii uriașe. Acolo, crima organizată controlează totul și înlocuiește autoritatea centrală de la Moscova.

- Advertisement -

Iată, mai jos, expunerea istoricului Armand Goșu în prelegerea „Ucraina – unsprezece luni în infern“.

„O simbioză foarte interesantă între servicii și lumea criminală. Prigojin s-ar putea să aibă ambiții politice“

„Este șocant. E legislație împotrivă, se sancționează cu pușcăria armata privată (în Rusia – n. red.). Deci, pe lege nu există. Acum a fost înregistrată Wagner ca o companie culturală! Este noaptea minții! Dar să vă spun care e miza, de fapt.

- Advertisement -

Au apărut – dar nu sunt sigur de autenticitatea lor –, presa rusă din exil a preluat, și am văzut și eu înregistrarea, soldați mercenari care au fugit. Aceștia au început să facă declarații. Foarte interesant. I-a dus prin septembrie la Moscova, i-a băgat într-o unitate și i-a pus pe 40 dintre ei la detectorul de minciuni. Și i-a întrebat dacă au rude în Moscova, care e atitudinea lor în fața oamenilor, ar putea sau nu să tragă cu oameni în față, oameni cărora le văd chipurile.

Mi-e teamă că acest grup, Wagner, este o armată privată care este pregătită pentru război civil în Rusia!  

Haideți să vă arăt (afișează pe ecranul din spatele său un articol cu chipul oligarhului Evgheni Prigojin – n. red.). S-ar putea să aibă ambiții politice! Este o simbioză foarte interesantă – aveți cartea lui Galeotti (istoricul Mark Galeotti – n. red.), „Dvor“ se numește, „Criminalii“, despre simbioza dintre servicii și lumea criminală. După prăbușirea Uniunii Sovietice, teritorii întinse – regiunea Tambov, de dimensiunea Franței – au intrat sub controlul lumii criminale. Celebra Frăție de la Tambov, da? Petersburgul, de unde vine și Prigojin, a intrat parțial sub controlul lumii criminale. Deci noi, ce avem astăzi, este un regim în care o parte din atribuțiile statului, instituțiilor statului, sunt transferate către lumea criminală.

Deci, explicați-mi mie: cum poate un lider al lumii criminale (Prigojin – n. red.) să vorbească cu președintele la telefon? Sună straniu, nu? Și să organizeze o armată privată! Să certe generalii! Să-i facă cu ou și cu oțet! Ultima lui ieșire în decor a fost acum 3 zile, puteți citi pe postarea lui, urechează – cu video!, îl auziți vorbind! – administrația prezidențială, pe consilierii prezidențiali! Și-i acuză că ei vor să piardă Rusia războiul. Și le spune că ei sunt vinovați pentru că până acum n-a fost interzis YouTube. Vă asigur că e o miză mare cu YouTube să fie interzis.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Pițurcă a dormit din nou în arest, după 41 de ani. De la tovarășii de barbut din comunism la afacerile cu măști din pandemie, alături de un fost SRI-ist. Este a treia aventură penală a lui „Satana”, după ce a fost condamnat și pentru mărturie mincinoasă în favoarea lui Gigi Becali

* La Poliția Română, ca-n Armata rusă! Percheziții DNA: au dispărut uniforme care figurează ca fiind cumpărate, dar n-au ajuns niciodată la polițiști

* Șoșoacă sare în ajutorul unui agent KGB: și-a trimis tovarășa putinistă, avocată și ea, să-l susțină în procesul împotriva statului român. Iurie Roșca are interdicție 5 ani de a intra în România

* VIDEO. Blestemele drăcești ale preotului Longhin Jar, trompeta Moscovei. „Ți-e sete, Bartolomeu, nesăturatule și spurcatule! Jgheab bătrân și împuțit ce ești!”

* România și alte 7 țări europene încearcă să înșele Comisia Europeană pentru a primi banii din PNRR fără să facă reformele promise – analiză „Le Monde”

Trompetele penalilor. Răzvan Savaliuc și oamenii săi sunt anchetați de DNA pentru grup infracțional organizat și favorizarea infractorului

* Drulă: USR va discuta o nouă susținere a lui Nicușor Dan la primărie în 2024. „În niciun caz nu lăsăm Bucureștiul iar pe mâna Gabrielei Firea”

* Înalt oficial BNR: pensiile speciale mănâncă 0,85% din PIB, iar în 2-3 ani vor ajunge la 1,5%. „Sunt o cheltuială bugetară nu doar inacceptabilă, ci și insuportabilă”

Măciuca liberală: Silviu Mănăstire, „scula lui Bode”. De la „dosar de politician” la amenințări de tip interlop: „să am timp să mă ocup de niște băieți, ca pe vremuri”, „fără milă și fără regrete”

* Extraordinara lecție electorală a cehilor: și-au ales ca președinte un general parașutist, pro-NATO, pro-UE și anti-Putin, erou al războiului din fosta Iugoslavie. Candidatul care făcea cu ochiul Rusiei a fost zdrobit la vot

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -