Medicii spun că s-ar impune un nou lockdown în România. Virgil Musta: “Ideal ar fi să se blocheze totul 2-3 săptămâni. Epidemia e acum în progresie geometrică”

1
2538

Medicii aflați în prima linie a luptei cu epidemia de coronavirus încep să avanseze, tot mai insistent, ideea că ar trebui ca România să revină, fie și pentru doar 2-3 săptămâni, la o carantină, cu locuitorii ținuți în case. Avântul luat de răspândirea virusului este socotit deja aproape necontrolabil în București, iar în ultimele zile asistăm numeroase mărturii privind faptul că s-a ajuns ca doctorii să aleagă cine moare și cine trăiește.

Numărul de paturi ATI este total insuficient în spitalele din mai multe localități, comparativ cu numărul de pacienți în stare gravă. Se suprapune peste această creștere masivă a bolnavilor și o criză a stocurilor de medicamente antivirale.

În acest peisaj, celebrul medic Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș”, din Timișoara, spune că ar fi nevoie acum de un nou blocaj total, un lockdown de 2-3 săptămâni, care să rupă lanțul de transmisie comunitară. Măsura a fost luată deja în Israel și Irlanda, în timp ce alte țări din Uniunea Europeană sunt, de asemenea, în pragul reinstituirii carantinei.

Întrebat ce se mai poate face acum, când Bucureștiul a sărit de 3 infecții la mia de locuitori și România – de 4.000 de cazuri pe zi, Virgil Musta a răspuns: „Ar trebui impuse niste reguli mai stricte şi avut mare grijă să se implementeze. Degeaba e interzis să ne adunăm în număr mare, când chefurile continuă. Dacă nu eşti ferm… Şi poate gândit foarte bine… Ideal, poate, ar fi bine să blochezi totul două – trei săptămâni, dar din păcate este an electoral. Trei săptămâni, dacă s-ar bloca, ar fi o măsură bună, dar nu ne putem permite deoarece industria ar fi afectată“.

Din punctul de vedere al medicului, lucrurile au scăpat deja de sub control. Întrebat dacă putem spune acest lucru, Virgil Musta a răspuns: „Putem vorbi, este într-o progresie geometrică. Aşa se întâmplă şi în străinătate şi e mai greu de respectat. Dacă respectam acum trei luni, nu eram aici. Nerespectând, încetul cu încetul ne contaminăm. Acest comportament a dus la explozia de cazuri care va fi greu de stopat. Este rău că nu mai avem timp. În sensul presiunii asupra sistemului de sănătate. Una era să se întâmple când spitalul era gol, alta e când spitalul e plin. Acum va trebui să alegem între ce putem salva şi ce nu putem salva. Să zicem că sunt persoane care vin cu forme medii şi uşoare, acum îi trimitem acasă şi sperăm să nu evolueze sever“.

În același timp, medicul Octavian Jurma, care a previzionat în mod corect, în ultimele săptămâni, evoluția epidemiei, spune că în lipsa unei măsuri radicale ar trebui să ne așteptăm ca în circa o săptămână să avem peste 5.000 de cazuri pe zi. El a spus că sistemul medical începe să intre în colaps, numărul de pacienți în stare critică depășește tot mai mult capacitatea secțiilor de terapie intensivă, ceea ce va duce, în scurt timp, la creșterea bruscă a mortalității de la 5% la 20% în rândurile bolnavilor de Covid-19.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here