vineri, aprilie 26, 2024
AcasăNewsMedic francez, specialist de talie mondială în epidemii: “România e în al...

Medic francez, specialist de talie mondială în epidemii: “România e în al doilea val de Covid. E posibil să ne confruntăm la iarnă cu un val uriaș. Nu cred că vom putea evita un nou lockdown“

-

Medicul francez Antoine Flahault, unul din specialiștii de vârf la nivel mondial în prezicerea pe model matematic a epidemiilor, a afirmat, într-un interviu publicat marți de Libertatea, că România și Israel sunt deja în valul doi de Covid, unde va intra, în cel mai scurt timp, și Spania. Expertul anticipează că trebuie să ne pregătim de o nouă perioadă petrecută închiși în case, la nivelul întregii Europe, în condițiile în care vine iarna, virusul crește în agresivitate, iar sistemul medical dă semne de oboseală.

Antoine Flahault, medic francez doctor în biomatematică, directorul Institutului de Sănătate Globală din Universitatea Geneva, a expus mai multe lucruri într-un mod foarte util, ușor accesibil cititorului fără studii de specialitate.

„Când vorbesc despre al doilea val, vorbesc de suprapunerea creşterii numărului de cazuri și a creşterii mortalității și severității cazurilor“

El a explicat că valul doi al epidemiei de coronavirus a ajuns în mai multe țări: „Aș zice România, cu siguranţă. Câteva țări au trecut deja prin al doilea val în timpul iernii –  în emisfera sudică. Probabil că Australia este cel mai bun exemplu în acest sens, s-a confruntat cu valuri de iarnă în care mortalitatea a fost de 3,5 ori mai înaltă decât în valurile anterioare din martie-mai şi a apelat din nou la lockdown. O țară care trece prin al doilea val și, surprinzător, nu este în emisfera sudică, este Israel. Și România este printre țările din Estul Europei, poate nu singura, care trece printr-un al doilea val. Cred că Spania se duce deja spre al doilea val, conform definiției mele despre ce înseamnă un al doilea val. Nivelul de mortalitate este acum mult mai mare decât era la final de lockdown. În Franța nu se întâmplă încă asta“.

- Advertisement -

Expertul a clarificat deosebirea dintre primul val epidemic, încheiat la sfârșitul verii cu o mortalitate mai scăzută, cu cel de-al doilea val, în care a crescut mult atât agresivitatea virusului, cât și mortalitatea printre cei îmbolnăviți: „Când vorbesc despre al doilea val, vorbesc de suprapunerea creşterii numărului de cazuri și a creşterii mortalității și severității cazurilor. Nu putem spune, pentru moment, că vestul Europei: Spania, Portugalia, Franța, Marea Britanie, Suedia, Austria, Olanda, Belgia, Danemarca ar trece printr-un al doilea val. Pentru că aici, deşi a crescut numărul testărilor şi numărul de cazuri, nu a crescut semnificativ şi numărul deceselor şi al cazurilor severe. Dar sunt semnale negative și există, şi în aceste țări, zone unde sistemul medical este sub un mare stres“.

„Majoritatea modelelor matematice nu reușesc să reflecte complexitatea fenomenului actual, uriașa eterogenitate a cazurilor şi a căilor de transmitere a infecţiei“

Foarte interesantă este explicația pentru care lumea medicală nu reușește, până acum, să anticipeze corect evoluția pandemiei.

Modelele de calcul, spune medicul Flahault, sunt vechi de aproape un secol și sunt elaborate mai mult după caracteristicile gripei sezoniere, care nu seamănă cu epidemia de coronavirus: “Majoritatea modelelor matematice au fost dezvoltate cu aproape un secol în urmă. Majoritatea modelelor, folosite și în România, şi în Rusia, şi în Statele Unite sau în Europa sunt de şcoală veche, dezvoltate şi adaptate mai mult pentru gripa sezonieră, nu și pentru coronavirus. Ele nu reușesc să reflecte complexitatea fenomenului actual, uriașa eterogenitate a cazurilor şi a căilor de transmitere a infecţiei. De exemplu, modelele nu reflectă suficient de bine faptul că 20% din cazuri sunt motorul pandemiei prin «evenimente de supertransmitere». Ceea ce nu se întâmplă în gripa sezonieră, cu transmitere de la caz la caz“.

- Advertisement -

„Nu cred că vom putea evita un nou lockdown, la nivel național, în țările europene în această iarnă“

Oricât de rezervat a încercat să fie medicul, acesta a arătat, totuși, cam la ce ne putem aștepta: “În toate zonele temperate din emisfera nordică, este posibil să ne confruntăm cu presiunea unui al doilea val uriaș în iarnă. De ce spun uriaș? Pentru că, din perspectiva pandemiei, iarna va fi mult mai lungă în acest an decât atunci când noul coronavirus a venit din China în Europa, abia în martie. Vom avea o toamnă întreagă, și o iarnă întreagă, și o parte din primăvară, timp în care epidemia poate creşte mai mult. Este unul dintre cele mai pesimiste scenarii, dar se poate întâmpla și trebuie să fim pregătiţi. (…) Nu cred că vom putea evita un nou lockdown, la nivel național, în țările europene în această iarnă. De ce? Pentru că scopul acestei măsuri a fost să evite “scufundarea” sistemelor de sănătate și, în special, a terapiei intensive. Este posibil să ne confruntăm din nou cu un risc mare de a copleşi sistemele de sănătate şi, ca să permitem pacienților să fie tratați corect, nu doar pentru COVID-19, ci și și pentru celelalte afecțiuni, putem să apelăm din nou la lockdown, pentru că ştim că va fi eficient“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Nicușor Dan mai are avans 2,5% în fața Gabrielei Firea. Traian Băsescu rupe 9% de la candidatul PNL & USR-PLUS

O nouă escrocherie marca Radu Moraru: 300 de candidați-fantomă! „Nașul” vinde funcții publice de 200.000 de euro, instituind oficial „taxa de protecție” în politică

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -