luni, februarie 26, 2024
AcasăNewsMărturia ofițerului care l-a împușcat pe Ceaușescu: "Ni s-a spus dinainte de...

Mărturia ofițerului care l-a împușcat pe Ceaușescu: „Ni s-a spus dinainte de proces că-i vom executa. În 1989 a fost lovitură de stat sprijinită de URSS“

-

La 32 de ani după Revoluția din 1989, soldată cu răsturnarea dictatorului Nicolae Ceaușescu, ofițerul care l-a executat pe acesta a afirmat că în România  a fost o lovitură de stat susținută din exterior de Uniunea Sovietică. Colonelul în rezervă Ionel Boeru (pe atunci căpitan) spune că primise ordin expres de la generalul Victor Atanasie Stănculescu, comandantul Armatei, să-i împuște pe dictator și pe soția sa în sală, indiferent câte victime colaterale ar fi fost, dacă se încerca salvarea celor doi. Ofițerul a povestit cum a trăit evenimentele din decembrie 1989 marți seara, la Antena 3.

Căpitanul Ion Boeru și alți 7 parașutiști au fost cei care au primit misiunea să meargă la Târgoviște. În ziua de Crăciun, pe 25 decembrie, Boeru și alți doi oameni de-ai săi au constituit plutonul de execuție care i-a mitraliat pe ceaușești, executând tragere de la șold cu arme automate.

Instrucțiunile primite și ordinea ordinelor primite l-au făcut pe Boeru să concluzioneze că procesul soților Ceaușescu a fost un simulacru de natură să dea aparență legală executării celor doi. Soarta lui Nicolae și Elena Ceaușescu fusese stabilită înainte de judecată, a menționat Ionel Boeru. Generalul Stănculescu le-a indicat locul unde urmau să-i împuște pe dictator și pe soția sa înainte să înceapă procesul, ceea ce arată că acesta era doar o simplă formalitate.

Lovitura de stat executată de oamenii rușilor a menținut România pe orbita Moscovei când toate celelalte țări din Centrul Europei începuseră deja democratizarea vieții economice și politice

Acesta spune că în 1989 a fost în România o lovitură de stat organizată din interior, cu implicarea directă a Uniunii Sovietice, atât prin trupe speciale trimise în țară – așa-zișii teroriști – cât și prin agenții săi, inclusiv Ion Iliescu.

- Advertisement -

Mărturia ofițerului nu face decât să reconfirme și să explice evoluția ulterioară a României, după 1990. Puterea a fost preluată de o grupare pro-sovietică, iar țara a fost menținută pe orbita Uniunii Sovietice până la dispariția acesteia, spre deosebire de celelalte țări ex-comuniste din centrul Europei, care au instalat Guverne democratice, au introdus rapid reforme, au liberalizat economia și viața politică și au început drumul către occidentalizare. România a rămas, în schimb, captivă a Rusiei multă vreme, făcând primii pași concreți spre eliberarea de sub această influență în 1995-1996.

Prin foștii activiști comuniști și urmașii lor, reciclați în „oameni de afaceri“ și politicieni, vechea structură de putere protejată de la dispariție de regimul Iliescu și-a păstrat controlul asupra României. Așa este posibil ca și azi foști securiști precum Dan Voiculescu să joace un rol-cheie în deciziile politice din țară, iar urmașul Partidului Comunist, actualul PSD, să se afle la putere aproape neîntrerupt de la Revoluție încoace.

România se luptă și azi cu consecințele acelui start ratat spre libertate din 1989.

- Advertisement -

Principalele mărturii ale colonelului Ionel Boeru, ofițerul care l-a împușcat pe Ceaușescu pe 25 decembrie 1989

„Pe data de 22 decembrie, luptătorii au plecat în oraş, în Bucureşti, în Capitală, să apere televiziunea, Comitetul Central, hotel Bucureşti şi alte obiective. Menționez, unitatea de la Boteni, în perioada 16-22, nu a primit nicio misiune în afara cazărmii. Pe data de 25 dimineața au fost adunate cadrele care mai erau în unitate. Am fost adunați la ora 9.00 dimineaţa şi comandantul unității a spus că pentru o misiune de grad 0 are nevoie de 8 voluntari.

Am aflat de misiune când am ajuns în cazarma de la Târgoviște. Acolo am aflat care era ţinta. Nouă ni s-a spus că este o misiune în Bucureşti, iar la adunarea pe care am avut-o cu generalul Stănculescu, în spatele stadionului Steaua, ni s-a spus că urmează să participăm la judecarea unor teroriști.

Eu personal m-am oferit voluntar pentru că, pe data de 23 decembrie, la televiziune, au fost împuscați mortal 8 militari, din care unul îmi era foarte bun prieten şi simțeam nevoia să ies din cazarmă.

Am mers pe stadionul de antrenament şi acolo ne-am întâlnit cu generalul Stănculescu, care a venit cu două maşini, cu completul de judecată, şi de acolo am plecat la Târgoviște.  

Până să ajungem acolo a fost o problemă în elicopter care trebuie spusă. Colegul care mă ținea de centură mi-a spus că Măgureanu (viitorul șef al SRI – n. red.) avea pistol asupra lui!

La Târgoviște am aterizat în dispozitivul de luptă al bateriei de artilerie care se afla acolo. Am fost adunați toţi şi, înainte de a ni se da misiunile, am fost anunţaţi că suntem acolo pentru a sigura siguranţa procesului soților Ceaușescu.

Din cei 8 militari, doar eu şi încă doi subofițeri am făcut parte din plutonul de execuție. Am fost anunţaţi de generalul Stănculescu că are nevoie de trei oameni foarte buni cu care să formeze acest pluton de execuție. Când a spus treaba asta, «cei mai buni», s-a uitat în ochii mei şi am înţeles că e clar că trebuie să fiu şi eu, la care cei doi din spate s-au oferit şi ei. Ni s-a spus de execuție după ce s-a ales locul. A fost înainte de proces.

Procesul a fost o formă de a justifica execuția de după. Tot acolo ni s-a spus cum se va face execuția: se va trage de la șold, un încărcător plin, foc automat. M-a şocat pentru că noi la vremea respectivă nu executam trageri de la șold. Apoi ni s-a spus să-i luăm din transportor, eu nu știam că sunt acolo. Trebuia să îi iau pe rând, să îi duc la vizita medicală, după care să îi duc în sala unde avea loc judecata. Ultimul ordin pe care l-am primit este că voi asista la proces şi voi asigura siguranţa în încăpere. În caz că se va încerca eliberarea acestora sau altceva de genul, să-i execut, să îi împușc, indiferent de victimele colaterale.

Cei tineri nu știu nimic. Cei care s-au uitat atunci la televizor au văzut filmul și atât. Acel film a fost prezentat și el cum a fost prezentat. Realitatea e că în decembrie 1989 revoluția a început cu lovitura de stat prin care a fost dat jos Ceaușescu, judecat și executat conform sentinței.

Da, a fost o lovitură de stat, pentru că orice revoluție începe cu o lovitură de stat. Fără dubiu.

Lovitura, după mine, a fost dată din interior, sprijiniți din exterior. Sprijinul cel mai mare cred că a fost din Uniunea Sovietică. Inclusiv servicii secrete, inclusiv «turiști» care erau, de fapt, agenți și bineînțeles trebuie să spunem că Ion Iliescu a fost în Rusia, a studiat acolo. Și domnia sa sigur a avut ceva…“ 

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Restaurație PSD-istă: Marian Neacșu, condamnat definitiv pentru corupție, va fi secretarul general al Guvernului Ciucă

Revolta se extinde, PNL în pragul imploziei. Ciucu, Sighiartău și Gorghiu îl fac praf pe Cîțu, Motreanu îi cere demisia

* Raluca Turcan îl acuză pe Florin Cîțu de „comportament de tip interlop”. Acum două luni îl susținea frenetic să ia șefia PNL

Primarul Ciucu (PNL) citează, resemnat, din Leonard Cohen: „Toată lumea știe, căpitanul a mințit / Băieții buni au pierdut / Barca se scufundă”

Și Ana Blandiana se revoltă! „După perioada Dragnea, îmi e din nou rușine. PNL va ieși distrus din această poveste. Klaus Iohannis e principalul vinovat. Totul s-a învârtit în jurul unui personaj inventat de el”

Primar PNL: „În maximum 6 luni vom avea un nou Congres, deoarece astăzi PNL nu are un lider!“

Ciucă a cerut să fie indexate și pensia sa și cea a soției („pensii de serviciu”), dar și pensiile speciale! Cei doi au acum 4.600 de euro pe lună, de la MApN

* VIDEO. Teoria dementă a unui fruntaș AUR la dispariția antivaccinistului Făgădaru: „Ne-au omorât un camarad. Avea sacul negru pregătit sub monitor” / „Criminalii așa au omorât mii de oameni nevinovați la ATI, cu protocoalele lor” / „Nemernicii l-au sacrificat ca să-l dea exemplu”

- Advertisement -

4 COMENTARII

  1. Noi nu am incetat nici astazi sa fim vasalii rusilor. Agentii rusilor raspanditi peste tot intinsul Romaniei fac din tara aceasta un stat duplicitar care vrea sa para ca este cu vestul, dar raspunde la comenzi de la Moscova in toate momentele cheie…e evident ca este asa, multi dintre noi o simtim si suntem indurerati. Noi, ca oameni de rand, nu avem cum sa ne aparam de atata marsavie pro-rusa. Decat plecand in vest si incheind socotelile cu Romania.

  2. […] Colonelul în rezervă Ionel Boeru (pe atunci căpitan) spune că primise ordin expres de la generalul Victor Atanasie Stănculescu, comandantul Armatei, să-i împuște pe dictator și pe soția sa în sală, indiferent câte victime colaterale ar fi fost, dacă se încerca salvarea celor doi. Ofițerul a povestit cum a trăit evenimentele din decembrie 1989 marți seara, la Antena 3, informează ziaristii.com. […]

  3. […] Colonelul în rezervă Ionel Boeru (pe atunci căpitan) spune că primise ordin expres de la generalul Victor Atanasie Stănculescu, comandantul Armatei, să-i împuște pe dictator și pe soția sa în sală, indiferent câte victime colaterale ar fi fost, dacă se încerca salvarea celor doi. Ofițerul a povestit cum a trăit evenimentele din decembrie 1989 marți seara, la Antena 3, informează ziaristii.com. […]

  4. Nu cred ca exista vreun dictator in istorie care sa aiba parte de un proces corect. Oricum ceea ce spune acest ofiter s-a vazut de atunci (cine a avut ochi si minte), pentru ca Ceausestii au fost acuzati de cel care a fost „numit” din „oficiu” sa-i apere. Adica dupa discursul „aparatorului”, Ceausestii nici nu mai avea nevoie de acuzator. In fine, nu mi-a parut rau. A avut parte de dreptatea pe care a oferit-o el romanilor care au indraznit sa vorbeasca sau sa-i faca un pic de rezistenta. Un nemernic cu nevasta si mai nemernica, care se credeau vesnici. Na, ca tot in patru scanduri au ajuns. Exact ca opozantii regimului, pe care i-au ucis, i-au urmarit si i-au denigrat. Din pacate, tot comunistii au ajuns la putere, iar punctul 8 de la Timisoara a fost un fiasco total si voit de catre Iliescu, alt nenorocit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -