Marile pericole din 2022, în viziunea lui Eugen Tomac: atacul cibernetic, Rusia, pandemia, criza economică, populismul anti-UE, dezinformarea

1
762
Eugen Tomac

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP) face o analiză a principalelor pericole care pândesc România, Europa și lumea în 2022. Acestea sunt: un atac cibernetic de mari proporții, acțiunile agresive ale Rusiei, ravagiile pandemiei, o criză economică uriașă, partidele populiste anti-europene și campaniile de dezinformare.

Eugen Tomac (40 de ani), fost președinte al partidului fondat de Traian Băsescu, a realizat un Top 5 al marilor provocări din anul în care ne pregătim să intrăm. Toate aceste mari pericole sunt de acoperire regională, europeană sau mondială, niciuna nu e specific românească.

Analiza lui Eugen Tomac

„Marile provocări ale anului 2022”

„1. La nivel global, asistăm la atacuri tot mai sofisticate asupra sistemelor bancare. Cea mai gravă amenințare pentru economiile statelor dezvoltate și cetățenii din întreaga lume este cea a unui atac cibernetic pe scara largă. Un atac digital ar putea bloca într-un timp record activitatea unor entități publice sau companii care oferă servicii vitale într-o societate. Trăim în era digitală, iar pericolele se află la un click distanță.

2. O altă amenințare majoră pentru noi vine din est, acțiunile Rusiei fiind tot mai agresive. Războiul despre care se vorbește în toate cancelariile lumii, ce vizează ocuparea unor noi teritorii ale Ucrainei de către Rusia, va destabiliza Europa și va aduce în fața României provocări fără precedent. Dialogul Washington-Moscova a intrat în faza amenințărilor, iar asta poate însemna un nou război.

3. Pandemia atacă din nou, valul 5 ar putea fi ultimul, dar nimeni nu poate estima ce efecte va avea acest tsunami sanitar. Cert este că persoanele nevaccinate sunt cele mai expuse. Vom avea din nou, din nefericire, foarte multe decese, iar sistemul nostru de sănătate este complet paralizat. Cred, totuși, că anul 2022 va aduce sfârșitul pandemiei. Factura finală post-pandemie însă va genera crize economice uriașe în toată lumea.

4. La nivelul Uniunii Europene asistăm la un blocaj. Agenda Comisiei nu este convingătoare pentru statele membre și de aici se produce o ruptură periculoasă între cetățeni și instituțiile europene. În acest context, profitând și de nemulțumirile generate de restricțiile pandemice, își fac tot mai simțite prezența mișcările politice populiste care atacă frontal proiectul unității europene. Mesajele pline de ură și minciună au devenit o constantă în discursul public, iar în România, exponenții acestui discurs își afișează deschis simpatia față de Kremlin.

5. Dezinformarea atacă în fiecare zi, reprezentând una dintre cele mai mari amenințări pentru cetățenii europeni. Instrumentele online sunt utilizate cu maximă eficiență pentru a promova teorii false, pentru a ataca instituții și a expune cetățenii la un conținut nociv ce le afectează viața. Copiii sunt categoria cea mai vulnerabilă în această perioadă, sunt ușor de indus în eroare și devin într-un timp foarte scurt victime. Toate statele sunt complet neglijente în ceea ce privește combaterea acestui fenomen. De aceea, în România, elaborarea și adoptarea unei legi în acest sens, spre a apăra democrația, este esențială.

Acestea sunt, din punctul meu de vedere, provocările majore pentru care va trebui să fim pregătiți în 2022.

P. S. Pe plan politic intern vom asista la un lung șir de conflicte. Atât PSD, cât și PNL vor încerca să paseze responsabilitatea între ele, neasumându-și eșecul. PNRR este subiectul care i-a adus într-un timp record la aceeași masă, tot PNRR va fi motivul pentru care fiecare își va scoate din lada cu zestre «principiile» și doctrina și va anunța divorțul.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Expertă: valul Omicron va fi nimicitor. „Risc foarte mare, suntem extrem de vulnerabili. În 20 de zile vom avea 1.500 de paturi ATI ocupate“

Viața și moartea lui Victor Socaciu – folkist, deputat PSD, consul la Montreal, revoluționar cu certificat

* Premierul Ciucă mai bagă 307 inși în ministere, în penultima zi din an. La Economie, în loc să se reducă numărul de angajați la 584, crește la 1.146!

* Ghinea distruge propaganda PSD: „Să se calmeze Nistorescu, Chireac și alți borfași! Budăi este și idiot, și ticălos. Nu voi lucra cu fonduri din PNRR”

* Guvernul PSD-PNL mărește accizele la carburant: de la 1 ianuarie, benzina și motorina se scumpesc cu încă 7 bani pe litru. În 2022, prețul va ajunge la 7 lei/litru

Dezlănțuire de ură a unui anti-vaccinist român din Suedia față de fiica sa, doctorița Laura Ghibu, care a îndrăznit să-i pună la punct idolii conspiraționiști: Dana Budeanu, Monica Pop și popa Terheș

Revelionul TVR, de 7 ori mai ieftin decât mizeria de anul trecut. Fără Garcea și Leana lu’ Pârțag, ci cu artiști adevărați

Radu Moraru către Șoșoacă: „Diana, draga mea, te implor: ia-mă consilier!” / „Ești inteligentă, Kovesi e zero pe lângă tine” / „Te-aș pune șefa procurorilor din România, să bagi spaima în toți” / „Dacă facem echipă, nu ne mai învinge nimeni”

Socrul lui Rareș Bogdan și-a triplat profitul în ultimul an. Vasile Vita i-a donat fetei lui zeci de mii de euro

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (45) / Nicolcioiu şi banii din Iran

Rusia și-a ales campionii din România în 2021: Cristoiu, Roșca Stănescu, Ciutacu, Anca Alexandrescu, Răzvan Dumitrescu

* Ion Țiriac ar vrea să trăiască într-o dictatură comunistă! „Dacă aș avea 30 de ani, m-aș muta în China”

1 COMENTARIU

  1. Pandemia a fost, și încă este, problema politicienilor români. De frică să nu-și piardă electoratul, rând pe rând KWI, Cîțu, Rafila, Ciucă refuză să efectueze, din timp, măsurile necesare. Suntem rușinea Europei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.