VIDEO. Discursul istoric al lui Zelenski în Congresul SUA. Emoționant! Cuceritor! Excepțional! Ovaționat în picioare și de democrați, și de republicani

2
874
Volodimir Zelenski în Congresul SUA. Steagul Ucrainei e ținut de Kamala Harris (vicepreședinta SUA) și Nancy Pelosi (președinta Camerei Reprezentanților)

Vizita-fulger a lui Volodimir Zelenski în SUA a fost un succes răsunător. Discursul istoric președintelui ucrainean în Congresul de la Washington, rostit în limba engleză, a mișcat o lume întreagă, i-a cucerit pe americani și i-a însuflețit pe ucraineni, a căror luptă cu Rusia fascistă e lungă, grea și plină de sacrificii.

Adus la Washington cu un avion securizat de americani inclusiv împotriva unui atac atomic, Volodimir Zelenski (44 de ani) a fost primit cu căldură de omologul său Joe Biden (80 de ani), iar în Congres a fost ovaționat în picioare de democrați și de republicani deopotrivă. Vicepreședinta SUA, Kamala Harris (58 de ani), și șefa Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi (82 de ani), l-au întâmpinat ca pe un erou al Lumii Libere.

Zelenski a reușit să-i emoționeze până și pe cei mai sceptici congresmani prin discursul de la Capitol Hill.

A fost prima ieșire din Ucraina a lui Volodimir Zelenski, de la începutul războiului declanșat de Rusia (24 februarie 2022).

Învăluită în secret până în ultimul moment, vizita lui Zelenski la Washington a fost plină de simbolism, de la tricoul său kaki (verde închis) până la cravata cu dungi galbene şi albastre a preşedintelui Joe Biden.

Dar călătoria președintelui ucrainean a însemnat mai mult decât simboluri. A însemnat obținerea de noi arme și susținere financiară, constată – într-o excelentă analiză – Radio Europa Liberă, canal media finanțat de statul american.

„O investiție în democrație”

„Ucraina este în viață și în picioare”, sunt cuvintele cu care și-a început Zelenski discursul în fața Congresului. A fost ovaționat – nu de complezență, ci cu reală emoție, ceea ce este foarte important, pentru că rezistența ucraineană depinde de ajutorul masiv dat de Statele Unite, iar acesta ajutor trece nu doar prin buzunarele americanilor, ci și prin inimile lor.

Iar Zelenski știe, a știut din primele zile ale invaziei, să cucerească inimile și spiritele, să facă apel la generozitatea, moralitatea și valorile comune ale lumii libere.

Zelenski şi-a presărat discursul rostit în Congres cu referiri la istoria americană, de la bătălia crucială de la Saratoga din timpul Războiului de Independenţă până la bătălia de la Bulge din cel de-al Doilea Război Mondial.

Și-a ţinut discursul în limba engleză, o alegere intenționată. Chiar şi ţinuta sa vestimentară – culoarea verde a armatei, pantaloni cu buzunare laterale şi cizme – a părut menită să reamintească publicului său că se află în prezenţa unui lider în timp de război, remarcă CNN într-o analiză.

„Lupta nu este doar pentru viaţa, libertatea şi securitatea ucrainenilor sau a oricărei alte naţiuni pe care Rusia încearcă s-o cucerească. Lupta va defini în ce lume vor trăi copiii şi nepoţii noştri”, a punctat Zelenski.

„Banii voştri nu sunt acte de caritate. Este o investiţie în securitatea globală şi în democraţia pe care o gestionăm în cel mai responsabil mod”, a adăugat președintele Ucrainei, conștient că mulți americani, inclusiv unii republicani din Congres, se întreabă de ce sunt necesare miliardele de dolari din partea SUA pentru un conflict aflat la zeci de mii de kilometri distanţă.

Zelenski a încercat să valorifice răspunsul emoţional al americanilor la suferinţa ţării sale, evocând nopţile întunecate de iarnă, în timp ce Rusia încearcă să întrerupă alimentarea cu energie electrică a Ucrainei.

„Peste două zile vom sărbători Crăciunul. Poate la lumina lumânărilor. Nu pentru că este mai romantic, nu, ci pentru că nu este curent. Chiar dacă nu există electricitate, lumina credinței noastre în noi înșine nu se va stinge”, a spus el.

În faţa legislatorilor, Zelenski s-a referit în mod repetat la membrii „ambelor partide” americane, cel Democrat și cel Republican, încercând să prezinte cauza sa ca fiind una bipartizană.

Cu toate acestea, unii republicani au refuzat să asiste la discursul lui Zelenski în faţa Congresului, în semn de protest faţă de ceea ce ei susţin că sunt bani necontrolaţi care pleacă din SUA.

Zelenski și-a încheiat discursul spunând că Ucraina va obține „victoria absolută”.

VIDEO: Discursul lui Zelenski în Congresul SUA (subtitrat în limba română)

Discursul lui Volodimir Zelenski la Washington

(21 decembrie 2022)

„Vă mulțumesc foarte mult. Vă mulțumesc foarte mult pentru asta (pentru aplauze, ovații – n. red.). Mulțumesc. E prea mult pentru mine. Toate astea pentru poporul nostru minunat. Mulțumesc foarte mult.

Dragi americani, în toate statele, orașele și comunitățile, toți cei care prețuiesc libertatea și dreptatea, care le prețuiesc la fel de mult ca noi, ucrainenii din orașele noastre, în fiecare familie, sper ca cuvintele mele de respect și recunoștință să rezoneze în fiecare inimă americană.

Doamnă vicepreședintă (se adresează Kamalei Harris – n. red.), vă mulțumesc pentru eforturile pe care le-ați depus pentru a ajuta Ucraina.

Doamnă președintă (se adresează lui Nancy Pelosi – n. red.), ați vizitat cu curaj Ucraina în timpul războiului. Vă mulțumesc foarte mult. O mare onoare. Vă mulțumesc. Sunt foarte privilegiat să mă aflu aici.

Stimați membri ai Congresului, reprezentanți ai ambelor partide care au vizitat și ei Kievul, stimați congresmeni și senatori din ambele partide care vor vizita Ucraina, sunt sigur, în viitor; dragi reprezentanți ai diasporei, prezenți în această sală și răspândiți în toată țara; dragi jurnaliști, este o mare onoare pentru mine să mă aflu în Congresul SUA și să vorbesc cu dumneavoastră și cu toți americanii.

În ciuda tuturor calculelor și a scenariilor catastrofale, Ucraina nu a căzut. Ucraina este în viață. Vă mulțumesc. Și îmi dă un bun motiv să vă împărtășesc prima noastră victorie comună: am învins Rusia în bătălia pentru mințile lumii. Nu ne temem și nici nu ar trebui să se teamă nimeni din lume. Ucrainenii au obținut această victorie, iar aceasta ne dă un curaj care inspiră întreaga lume.

Americanii au obținut această victorie și de aceea ați reușit să uniți comunitatea globală pentru a proteja libertatea și dreptul internațional. Europenii au obținut această victorie și de aceea Europa este acum mai puternică și mai independentă ca niciodată. Tirania rusă a pierdut controlul asupra noastră. Și nu ne va mai influența niciodată mințile.

Cu toate acestea, trebuie să facem tot ceea ce este necesar pentru a ne asigura că și țările din sudul lumii obțin o astfel de victorie. Mai știu un lucru, cred că foarte important: rușii vor avea o șansă de a fi liberi doar atunci când vor învinge Kremlinul în mințile lor. Cu toate acestea, bătălia continuă, iar noi trebuie să învingem Kremlinul pe câmpul de luptă, da.

Această bătălie nu este doar pentru teritoriu, pentru această sau altă parte a Europei. Bătălia nu este doar pentru viața, libertatea și securitatea ucrainenilor sau a oricărei alte națiuni pe care Rusia încearcă s-o cucerească. Această luptă va defini în ce lume vor trăi copiii și nepoții noștri, iar apoi copiii și nepoții lor.

Va defini dacă va fi o democrație a ucrainenilor și pentru americani – pentru toți. Această bătălie nu poate fi înghețată sau amânată. Ea nu poate fi ignorată, sperând că oceanul sau altceva va oferi o protecție. Din Statele Unite până în China, din Europa până în America Latină și din Africa până în Australia, lumea este prea interconectată și interdependentă pentru a permite cuiva să stea deoparte și, în același timp, să se simtă în siguranță atunci când o astfel de bătălie continuă.

Cele două națiuni ale noastre sunt aliate în această bătălie. Iar anul viitor va fi un punct de cotitură, știu asta, punctul în care curajul ucrainean și hotărârea americană trebuie să garanteze viitorul libertății noastre comune, libertatea oamenilor care își apără valorile.

Doamnelor și domnilor americani, ieri, înainte de a veni aici la Washington, D.C., am fost în prima linie a frontului, în Bahmut-ul nostru. În fortăreața noastră din estul Ucrainei, în Donbass. Militarii și mercenarii ruși au atacat Bahmut fără oprire din luna mai. Au făcut-o zi și noapte, dar Bahmut rămâne în picioare.

Anul trecut, 70.000 de oameni trăiau aici, în Bahmut, în acest oraș, iar acum au rămas doar câțiva civili. Fiecare centimetru din acest pământ este îmbibat de sânge. Tunurile răsună în fiecare oră. Șanțurile din Donbass își schimbă mâinile de mai multe ori pe zi, în lupte crâncene și chiar lupte corp la corp. Dar Donbass-ul ucrainean rezistă.

Rușii folosesc totul, tot ce au împotriva Bahmut și a altor orașe frumoase ale noastre. Ocupanții au un avantaj semnificativ în materie de artilerie. Ei au un avantaj în muniție. Au mult mai multe rachete și avioane decât am avut noi vreodată. Este adevărat, dar forțele noastre de apărare rezistă. Și noi toți suntem mândri de ele.

Tactica rușilor este primitivă. Dau foc și distrug tot ce văd. Au trimis huligani pe linia frontului. Au trimis deținuți la război. Au aruncat totul împotriva noastră, similar cu cealaltă tiranie, din Bătălia de la Bulge. Au aruncat tot ce aveau împotriva lumii libere. La fel ca bravii soldați americani care au ținut rândurile și au luptat împotriva forțelor lui Hitler în timpul Crăciunului din 1944, curajoșii soldați ucraineni fac același lucru în fața forțelor lui Putin în acest Crăciun.

Ucraina își menține liniile și nu se va preda niciodată. Deci, aici linia frontului, tirania care nu duce lipsă de cruzime împotriva vieților oamenilor liberi – iar sprijinul dumneavoastră este crucial, nu doar pentru a sta într-o astfel de luptă, ci pentru a ajunge la punctul de cotitură pentru a învinge pe câmpul de luptă.

Avem artilerie, da. Vă mulțumim. O avem. Este suficientă? Sincer, nu prea. Pentru a ne asigura că Bahmut nu este doar o fortăreață care ține în loc armata rusă, ci pentru ca armata rusă să se retragă complet, este nevoie de mai multe tunuri și obuze. În acest caz, la fel ca în bătălia de la Saratoga, lupta pentru Bahmut va schimba traiectoria războiului nostru pentru independență și pentru libertate.

Dacă patrioții voștri vor opri teroarea rusă împotriva orașelor noastre, aceasta îi va lăsa pe patrioții ucraineni să lucreze din plin pentru a ne apăra libertatea. Când Rusia nu poate ajunge la orașele noastre cu artileria sa, încearcă să le distrugă cu atacuri cu rachete. Mai mult decât atât, Rusia și-a găsit un aliat în această politică genocidară: Iranul. Dronele mortale iraniene trimise în Rusia cu sutele au devenit o amenințare la adresa infrastructurii noastre critice. Iată cum un terorist l-a găsit pe celălalt!

Este doar o chestiune de timp când vor lovi împotriva celorlalți aliați ai voștri, dacă nu-i oprim acum. Trebuie s-o facem! Cred că nu ar trebui să existe tabuuri între noi, în alianța noastră. Ucraina nu le-a cerut niciodată soldaților americani să lupte pe teritoriul nostru, în locul nostru. Vă asigur că soldații ucraineni pot opera perfect tancurile și avioanele americane, singuri.

Asistența financiară este, de asemenea, extrem de importantă și aș dori să vă mulțumesc. Vă mulțumesc foarte mult atât pentru pachetele financiare pe care ni le-ați oferit deja, cât și pentru cele pe care ați putea fi dispuși să le decideți. Banii dvs. nu sunt acte de caritate. Este o investiție în securitatea globală și în democrația pe care o gestionăm în cel mai responsabil mod posibil.

Rusia ar putea să-și oprească agresiunea, într-adevăr, dacă ar vrea, dar voi puteți accelera victoria noastră. Știu asta. Și aceasta va dovedi oricărui potențial agresor că nimeni nu poate reuși să spargă granițele naționale, nimeni nu poate comite atrocități și să domnească asupra oamenilor, împotriva voinței lor. Ar fi naiv să așteptăm pași spre pace din partea Rusiei, care se bucură să fie un stat terorist. Rușii sunt încă otrăviți de Kremlin.

Restaurarea ordinii juridice internaționale este sarcina noastră comună. Avem nevoie de pace, da. Ucraina a oferit deja propuneri, pe care tocmai le-am discutat cu președintele Biden, formula noastră de pace, 10 puncte care ar trebui și trebuie să fie puse în aplicare pentru securitatea noastră comună, garantată pentru deceniile următoare și pentru summit-ul care poate avea loc.

Mă bucur să spun că președintele Biden a sprijinit inițiativa noastră de pace de astăzi. Fiecare dintre voi, doamnelor și domnilor, poate ajuta la punerea în aplicare pentru a se asigura că leadership-ul Americii rămâne solid, bicameral și bipartizan. Vă mulțumesc.

Puteți consolida sancțiunile pentru a face Rusia să simtă cât de distrugătoare este cu adevărat agresiunea sa. Este în puterea dumneavoastră, într-adevăr, să ne ajutați să-i aducem în fața justiției pe toți cei care au început acest război neprovocat și criminal. Haideți s-o facem! Lăsați teroristul, lăsați statul terorist să fie tras la răspundere pentru teroarea și agresiunea sa și să compenseze toate pierderile făcute de acest război! Lăsați lumea să vadă că Statele Unite sunt aici!

Doamnelor și domnilor americani, peste două zile vom sărbători Crăciunul. Poate la lumina lumânărilor. Nu pentru că e mai romantic, nu, ci pentru că nu va fi curent electric. Milioane de oameni nu vor avea nici încălzire, nici apă curentă. Toate acestea vor fi rezultatul atacurilor cu rachete și drone rusești asupra infrastructurii noastre energetice.

Dar noi nu ne plângem. Nu judecăm și nu comparăm a cui viață este mai ușoară. Bunăstarea voastră este produsul securității voastre naționale; rezultatul luptei voastre pentru independență și al numeroaselor voastre victorii. Și noi, ucrainenii, vom trece prin războiul nostru pentru independență și libertate cu demnitate și succes.

Vom sărbători Crăciunul. Sărbătorim Crăciunul și, chiar dacă nu există electricitate, lumina credinței noastre în noi înșine nu se va stinge. Dacă rușii… dacă rachetele rusești ne vor ataca, vom face tot ce ne stă în putință pentru a ne proteja. Dacă ne vor ataca cu drone iraniene și oamenii noștri vor trebui să meargă în adăposturi antiaeriene în ajunul Crăciunului, ucrainenii se vor așeza totuși la masa de Sărbători și se vor înveseli unii pe alții. Și nu trebuie să știm dorința fiecăruia, căci știm că noi toți, milioane de ucraineni, ne dorim același lucru: victorie! Doar victorie!

Am construit deja o Ucraină puternică, cu oameni puternici, cu o armată puternică, cu instituții puternice, împreună cu voi. Împreună cu voi am dezvoltat garanții puternice de securitate pentru țara noastră și pentru întreaga Europă și lume. Și tot împreună cu voi îi vom pune la punct pe toți cei care vor sfida libertatea. Puneți-i la punct!

Aceasta va fi baza pentru a proteja democrația în Europa și în întreaga lume. Acum, în această perioadă specială de Crăciun, vreau să vă mulțumesc tuturor. Mulțumesc fiecărei familii americane care prețuiește căldura căminului său și care dorește aceeași căldură celorlalți oameni. Le mulțumesc președintelui Biden și ambelor partide, atât la Senat, cât și la Cameră, pentru ajutorul neprețuit. Mulțumesc orașelor și cetățenilor dvs., care au sprijinit Ucraina în acest an, care i-au găzduit pe ucrainenii noștri, pe oamenii noștri, care au fluturat steagurile noastre naționale, care au acționat pentru a ne ajuta. Vă mulțumesc tuturor, din partea tuturor celor care se află acum în linia întâi, din partea tuturor celor care așteaptă victoria.

Aflându-mă astăzi aici, îmi amintesc de războaiele președintelui Franklin Delano Roosevelt, care cred că sunt atât de potrivite pentru acest moment. Poporul american, în puterea sa dreaptă, va învinge până la victoria absolută. Poporul ucrainean va învinge, de asemenea, în mod absolut.

Știu că totul depinde de noi, de forțele armate ucrainene, însă atât de multe depind de lume. Atât de multe în lume depind de voi.

Când am fost ieri la Bahmut, eroii noștri mi-au dat steagul, steagul de luptă, steagul celor care apără Ucraina, Europa și lumea cu prețul vieții lor. Ei m-au rugat să vă aduc acest steag dumneavoastră, Congresului SUA, membrilor Camerei Reprezentanților și senatorilor ale căror decizii pot salva milioane de oameni.

Așadar, lăsați ca aceste decizii să fie luate! Lăsați acest steag să rămână cu voi, doamnelor și domnilor! Acest steag este un simbol al victoriei noastre în acest război. Stăm în picioare, luptăm și vom învinge pentru că suntem uniți – Ucraina, America și întreaga lume liberă.

Doar un singur lucru, dacă pot, ultimul lucru – vă mulțumesc foarte mult. Fie ca Dumnezeu să ne protejeze trupele și cetățenii noștri curajoși! Fie ca Dumnezeu să binecuvânteze pentru totdeauna Statele Unite ale Americii! Crăciun fericit și un An Nou fericit și victorios! Slava Ukraini! (Glorie Ucrainei! – n. red.)”

VIDEO: Discursul lui Zelenski în Congresul SUA (în limba engleză)

Zelenski calcă pe urmele lui Churchill

„Ucraina își menține liniile și nu se va preda niciodată”, a spus Zelenski, idee pe care a apăsat de mai multe ori.

Această linie a discursului, ca și întreaga simbolistică a momentului, i-a provocat pe mulți comentatori și istorici să facă analogia cu Winston Churchill (1874-1965).

Vizita lui Zelenski la Washington, în 2022, a amintit de vizita lui Winston Churchill tot la Washington, în urmă cu 81 de ani. În 1941, Churchill era disperat să obțină ajutorul SUA pentru a întoarce cursul celui de-al Doilea Război Mondial spre victoria asupra totalitarismului nazist.

Imediat după atacul de la Pearl Harbor, Winston Churchill a susținut o conferință de presă alături de președintele Franklin Delano Roosevelt (1882-1945) și i s-a alăturat la iluminarea ceremonială a pomului de Crăciun. El s-a adresat, de asemenea, Congresului, la 26 decembrie 1941. La sfârșitul discursului de jumătate de oră, Churchill a făcut un „V” în semn de victorie. „Efectul a fost, instantaneu, electric. Uralele s-au umflat într-un vuiet”, remarca la vremea aceea un reporter.

Uralele s-au transformat din nou în vuiet pentru Volodimir Zelenski, pe 21 decembrie 2022, când, asemenea lui Churchill, a declarat: „Ucraina își menține liniile și nu se va preda niciodată!”.

Zelenski a împrumutat una dintre liniile marelui om de stat, prezentându-se ca simbolul sfidării unei naţiuni cotropitoare.

Ce a obținut Zelenski la Washington. Biden: „Vom rămâne cu tine până când lumina va învinge întunericul”

Când a primit invitaţia de a veni în SUA, Zelenski le-a spus consilierilor că nu vrea să meargă până la Washington dacă nu există o evoluţie semnificativă în relaţia bilaterală, potrivit unei surse citate de CNN.

Ulterior, Zelenski a considerat că decizia SUA de a trimite un sistem de apărare antirachetă Patriot în Ucraina este o schimbare majoră în relaţia dintre cei doi aliaţi.

Acum e sigur: în noul pachet de 1,8 miliarde de dolari, dat de SUA, intră și sistemul antiaerian Patriot.

Cu toate acestea, în conferinţa de presă ţinută alături de Biden, președintele Ucrainei a fost sincer: nu consideră că un singur sistem Patriot este suficient. „Am dori să primim mai mulţi Patrioţi”, a spus el, făcându-l pe preşedintele Biden să râdă. „Îmi pare rău, dar suntem în război”, a adăugat Zelenski.

„Nu veți fi niciodată singuri”, a transmis președintele Joe Biden în discursul său de la conferința de presă comună .

„Poporul american este cu tine la fiecare pas, vom rămâne cu tine atât timp cât va fi nevoie (…) până când lumina va învinge întunericul. Nu am nicio îndoială că vom menține flacăra libertății strălucitoare”, a promis Joe Biden.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „SUA trebuie să se pregătească deja de prăbușirea finală a Uniunii Sovietice, care va fi dizolvarea Federației Ruse”. Analiză excepțională a unui celebru expert în securitate

* Prima republică autonomă care vrea să se rupă de Rusia este „Țara tătarilor”! După Tatarstan urmează Bașchiria și Cecenia

* VIDEO. Dana Budeanu în prime-time, la Antena 3 „CNN”: „Putin e omul anului 2022! Din politică, din orice. Pe pozitiv”. Conspirații și delir, cu Gâdea „copil de mingi”

* Jaf pe banii PNRR: nașa PSD-istului Alfred Simonis și verișoara ei câștigă contracte în serie, pentru „consultanță IT” de „digitalizare a instituțiilor”. 40 de contracte de peste 500.000 de euro doar în 2022!

* VIDEO. Ministrul Daea jignește grav un ziarist, iar PSD și Ciucă îl țin în brațe pe grobian! „Nu prea e bine, la mărimea pe care o aveţi, să luaţi un kilogram de jumări. Vă ajunge 100 de grame” / „Nu vă fac gras, vă fac cum sunteți”

* O uriașă afacere penală în Redacția Sport a TVR: bișnița cu bilete. La Mondialul din Qatar, 64 de bilete au fost vândute „unor prieteni” ai lui Cristian Oprean, în mandatul lui Dorin Chioțea. Toate – la semifinale și finală, unde prețurile pe „piața neagră” explodează

* Cea mai tare finală din istorie! Argentina – Franța 3-3, Messi – Mbappé 2-3, Argentina e triplă campioană mondială! Ștafeta Kempes – Maradona – Messi

2 COMENTARII

  1. Zelenski are partea lui de vina pentru declansarea razboiului in Ucraina. Americanii au declarat ca l-au avertizat in repetate rinduri pe Zelenski despre iminenta unui atac al Rusiei, dar Zekenski a ignorat toate avertismentele.
    Eu personal nu pot avea incredere nici in Zelenski nici in rusi (hotii de Tezaur).

  2. Fratilor, vedeti ca v-ati grabit cind l-ati laudat pe Zelenski? A promulgat Legea minoritatilor chiar daca Romania a criticat aceasta lege! Ce va urma? Probabil tot mai multe tari isi vor reconsidera pozitia fata de Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here