Manelistul Dani Mocanu face pușcărie nu pentru versurile melodiei „Curwa”, ci pentru că le-a lansat prea devreme! Cea care îl trimite după gratii este recidiva penală

2
2662
Dani Mocanu

Condamnarea la 6 luni de închisoare cu executare, primită de manelistul Dani Mocanu (28 de ani), nu a fost dată pentru versurile melodiei „Curwa”, ci pentru nerespectarea condițiilor amânării unei pedepse anterioare, dictată în 2017 pentru conducerea unui autoturism cu permisul suspendat.

Perioada de încercare pentru condamnarea din 2017 a fost de doi ani. Dani Mocanu era obligat să nu comită o nouă infracțiune înainte de luna iunie 2019. A comis-o în aprilie 2019, prin lansarea melodiei „Curwa”, care altfel i-ar fi adus doar o amendă penală.

Înainte de Paști, Dani Mocanu a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu executare, în urma unui dosar în care este acuzat că a incitat la ură împotriva femeilor, prin versurile din piesa „Curwa”, al cărei videoclip a fost a fost lansat pe YouTube în 2019. Dar condamnarea la închisoare cu executare a venit, de fapt, ca urmare a unui dosar mai vechi.

Avocatul Toni Neacșu, fost membru în CSM, a explicat pe Facebook că, de fapt, pentru versurile piesei incriminate, manelistul „a fost condamnat «doar» la o amendă penală de 15.000 de lei”.

„Dani Mocanu a încălcat condițiile amânării aplicării unei pedepse de 6 luni închisoare la care a fost condamnat definitiv în 2017, pentru conducerea unui autoturism cu permisul suspendat. În termenul de încercare de 2 ani, acesta nu trebuia să mai săvârșească nicio infracțiune, sub sancțiunea executării obligatorii a pedepsei de care fusese scutit”, a explicat Neacșu.

„Exact acest lucru s-a întâmplat, cântărețul a săvârșit o nouă infracțiune, iar judecătorul, indiferent cât de blând dorea să fie pentru noua faptă, era obligat de legea penală să dispună executarea efectivă în penitenciar a celor 6 luni de închisoare anterioare”, a precizat avocatul.

„Ironic este că Dani Mocanu mai avea doar 2 luni din termenul de încercare, astfel încât dacă lansa melodia cu pricina în iunie în loc de aprilie 2019, mergea albit în fața judecătorului”, a mai spus avocatul.

DOCUMENT: Condamnarea din 2017, pentru conducerea unui autoturism cu permisul suspendat

Explicațiile avocatului Toni Neacșu

„Cam toate titlurile din presa noastră spun același lucru – «Dani Mocanu a fost condamnat la 6 luni cu executare pentru versurile unei melodii (Curwa)». Sau, cu vorbele artistului, «6 luni de închisoare pentru o melodie… dar de ce eu din atâția artiști???».

Ei bine, nu este deloc așa, și cu o minimă documentare lucrurile puteau fi lămurite: pentru versurile acestei piese (care, din punct de vedere juridic, constituie infracțiunea de incitare la ură și discriminare – art. 369 Cod Penal, iar din punct de vedere artistic o mizerie, dar desigur în aprecierea mea personală), artistul a fost condamnat «doar» la o amendă penală de 15.000 de lei.

Judecătoria Pitești i-a dat spre executare efectivă în penitenciar pedeapsa de 6 luni închisoare pentru că nu putea să facă altfel.

Dani Mocanu a încălcat condițiile amânării aplicării unei pedepse de 6 luni închisoare la care a fost condamnat definitiv în 2017 (dosar penal nr. 677/28.06.2017 – Curtea de Apel Pitești), pentru conducerea unui autoturism cu permisul suspendat.

În acel dosar, cântărețul și-a recunoscut fapta, astfel încât, deși a fost condamnat la închisoare, instanța a fost blândă și a dispus amânarea aplicării pedepsei (adică neexecutarea ei).

În termenul de încercare de 2 ani, acesta nu trebuia să mai săvârșească nicio infracțiune, sub sancțiunea executării obligatorii a pedepsei de care fusese scutit.

Exact acest lucru s-a întâmplat: cântărețul a săvârșit o nouă infracțiune, iar judecătorul, indiferent cât de blând dorea să fie pentru noua faptă, era obligat de legea penală să dispună executarea efectivă în penitenciar a celor 6 luni de închisoare anterioare.

Ironic este că Dani Mocanu mai avea doar 2 luni din termenul de încercare, astfel încât, dacă lansa melodia cu pricina în iunie în loc de aprilie 2019, mergea albit în fața judecătorului.

Cazul în sine este foarte important, pentru că dosarele pentru infracțiunea de incitare la ură sau discriminare sunt foarte rare în justiția noastră.

Din 2014, când a intrat în vigoare noul Cod Penal, s-au înregistrat doar 4 astfel de dosare, din care în două avem achitări, iar în celelalte două – condamnari cu suspendarea sub supraveghere (adică nu în penitenciar), de 1 an închisoare, respectiv 1 an și 6 luni închisoare. Legea prevede pedeapsa de până la 3 ani sau amenda penală.

P. S. Deși de regulă ascult o cu totul altă muzică (heavy metal), cunosc melodiile lui Dani Mocanu, nu disprețuiesc ipocrit această muzică, iar versurile unora din ele le ascult cu curiozitate inclusiv profesională, măcar să-mi înțeleg mai bine o anumită categorie de clienți.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Consiliera deputatului Tudorache-Diamant are locuință socială lângă Guvern. A primit-o când era consiliera primarului Tudorache-Diamant

* „M-am cutremurat auzindu-i că vaccinul cel mai bun este Sfânta Împărtășanie”. ÎPS Teodosie, ridiculizat de la vârful Bisericii

* CTP l-a „dat în primire” pe șeful SIE, în direct, la TV. Ce minunății franțuzești conținea cutia-cadou trimisă jurnalistului

* FOTO-VIDEO: 7 poze cu agentul GRU expulzat pentru că încerca să racoleze oficiali români

Revolta unui medic, după coșmarul din India: „Mai are tupeu Adina Alberts să spună ceva despre Covid, India, ivermectină, tratamente inventate? Se ia în continuare de vaccinuri?”

Adrian Năstase, Petre Roman, Gabriel Oprea, Gheorghe Funar – printre foștii parlamentari care își vor pensiile speciale înapoi! Numărul celor care dau în judecată statul, ca să-și recupereze privilegiul, este de ordinul sutelor

* Nistorescu despre ex-amicul Dan Voiculescu: „Participa la negocieri pentru că punea la dispoziție trustul de presă – «Vin și eu cu Antena 3». Iar acum face considerații grețoase”

* Senzațional! Dan Diaconescu revine cu serialul „Pandemia” – 10 sezoane a câte 6 episoade. Ca să-l vezi pe DD, trebuie să te abonezi

* A murit actorul spaniol Juan Joya Borja („El Risitas”), al cărui râs contagios a amuzat milioane de români. Avea 65 de ani

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.