sâmbătă, mai 25, 2024
AcasăNewsÎn nici doi ani, românii au pierdut peste 25% din puterea de...

În nici doi ani, românii au pierdut peste 25% din puterea de cumpărare! Profesorul Păun: „Ne sunt depășite și cele mai pesimiste așteptări. Sigur nu vom avea pace socială la sfârșitul anului”

-

Puterea de cumpărare a românilor s-a prăbușit, în nici doi ani, cu peste 25%, scrie profesorul de economie Cristian Păun, într-un comentariu al ultimelor date oficiale care arată că inflația în februarie 2023 a crescut iar, ajungând la 15,5% față de luna similară din 2022. Împăunarea PSD-PNL și anunțurile triumfaliste privind o „fază de platou“ privind inflația au fost nejustificate, iar obiectivul ca până la sfârșitul anului să avem o inflație sub 10% nu va fi atins, estimează Cristian Păun.

Institutul Național de Statistică a publicat luni datele despre inflația pe luna februarie a acestui an. Se înregistrează o creștere generală a prețurilor cu 15,5% față de februarie 2022 – asta înseamnă că produsele care costau 100 de lei în februarie anul trecut costă acum, în medie, 115,5 lei.

În realitate, creșterea e mult mai mare pentru că produsele alimentare, care au cea mai mare pondere în cheltuielile lunare ale românilor, s-au scumpit în medie cu 22,35% față de anul trecut. Prețurile produselor nealimentare s-au mărit cu 12,73%, iar tarifele serviciilor – cu 10,38%.

Economistul Cristian Păun face apel la rațiune și luciditate, singura armă eficientă în lupta cu inflația, avertizând că măsurile populiste și disperate pe care le ia regimul PSD-PNL nu fac decât să amplifice criza.

- Advertisement -

Profesorul Cristian Păun: „Crește din nou! Faza de platou nu a fost de fapt platou. Avem iar inflație în creștere, peste nivelul din octombrie 2022. Cu o asemenea evoluție, este tot mai puțin probabil că vom scădea cu inflația sub două cifre anul acesta“

„A venit inflația pe februarie. Crește din nou! Faza de platou nu a fost de fapt platou. Avem iar inflație în creștere, peste nivelul din octombrie 2022. În febrruarie, a fost anunțată o inflație de 15,5% (an-an). Adică, în februarie 2023 prețurile au crescut mai mult decât au crescut în februarie 2022. În ianuarie 2023 am avut o inflație în scădere, la 15,1%, toți erau iar optimiști și se așteptau la o inflație sub 15% în februarie. Iată că nu e așa și iată că acest fenomen pare că ne depășește și ne depășește și cele mai pesimiste așteptări.

Cu o asemenea evoluție, este tot mai puțin probabil că vom scădea cu inflația sub două cifre anul acesta, în ciuda asigurărilor pe care le dă majoritatea experților din România. Asta înseamnă mai mult de 1/4 din puterea de cumpărare pierdută de români în mai puțin de 2 ani. Este imens! Sigur nu va fi pace socială, mai ales pe final de an.

- Advertisement -

Este foarte important ca în lupta cu inflația să rămâi lucid, să fii realist. Să eviți măsurile populiste sau măsurile disperate care te afundă și mai mult în probleme, nu sunt soluția. Nu ai cum, cu prețuri în producție de peste 50% în 2022 să ai o scădere bruscă și abruptă a inflației în următoarele luni. Încă este absorbit acest efect de bunurile finale, producătorii încercând să transfere spre consumator cea mai mare parte a inflației de la nivelul producției.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Cum a dejucat Maia Sandu planul Rusiei de destabilizare a Moldovei, coordonat de „un agent al serviciilor secrete ruse”. Rețeaua: „10 grupe a câte 5-10 persoane”, plus „un posibil mercenar Wagner”, blocat pe aeroportul din Chișinău

* Rețeaua minciunilor pro-ruse: Gușă – Cristoiu – Roșca Stănescu – Severin. Lista celor 16 site-uri „pro-Kremlin, conspiraționiste sau de extremă dreapta”

* VIDEO. Donald Trump arată cum ar aduce pacea în „cel mult o zi”: ar lăsa Rusia să rupă bucăți din Ucraina! Fox News a cenzurat în favoarea fostului președinte

* A mai fugit un PSD-ist corupt: baronul de Neamț, Ionel Arsene, condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență

* Loteria Română nu are sistem de joc online, dar e condusă de un director PSD-ist cu 4 salarii, 4 terenuri, 4 apartamente și o casă în București. Venituri lunare de 6.500 de euro!

Firea s-a făcut din nou de râs: a furat un citat din scriitoarea Virginia Woolf, dar a confundat zăvorul cu șurubul!

Ministrul PSD de la Finanțe zice că nu mai e nevoie de reforma pensiilor speciale, chiar dacă ele ne costă 2,5 miliarde de euro în acest an și ne lasă fără miliardele din PNRR!

Doar în ultimele două luni, Guvernul Ciucă a înființat 26 de noi posturi la Secretariatul General, cu salarii medii de 14-16.000 de lei pe lună!

Mafia TVR Sport își pierde al doilea cap, în două luni: Marian Olaianos a fost dat afară în prima zi de lucru, după aproape trei luni de concedii!

* Colonelul Turcescu și-a găsit locul: s-a angajat la televiziunea clanului Firea-Pandele! Milionarul putinist va fi plătit generos de locuitorii orașului Voluntari. Va fi coleg cu Oana Lovin și Mădălin Ionescu, prietenii ambasadorului Kuzmin

- Advertisement -

5 COMENTARII

  1. ZECI DE MII DE LACUSTE DE PARTID AU FOST CONECTATE LA ROBINETELE DE BANI IN ULTIMUL AN.
    PRIVILEGIILE AU CRESCUT, NUMARUL DE PRIVILEGIATI A CRESCUT.
    PESTE TOT PARTIDUL SI SECURITATEA SE INTREC ON CHELTUIELI ORGIASTICE.
    SE DAU TUNURI DUPA TUNURI ZECI SI SUTE DE MILIOANE DE EURO.

  2. TOVARASUL LOR daia E PREZENTAT DREPT COMIC SI PROST. E UN VENAL.
    VANAREA „CORMORANILOR” ERA PENTRU AFACEREA CU LACURI SI PESTE A progeniturii. romania I-A CONCESIONAT PE ZECI DE ANI PROPRIETATI SA-SI FACA AVERE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -