Mafia chineză, trimisă de guvernul comunist să „liniștească” Hong Kong-ul. Protestatarii sunt bătuți de „oamenii în alb” ai Triadelor

4
4743
Triadele în acțiune

Hong Kong, orașul chinezesc cu statul special, duce o luptă eroică pentru a rămâne o oază de democrație într-o dictatură comunistă. Guvernul de la Beijing strânge însă chinga: a trimis armata la Shenzhen, în apropierea graniței istorice cu Hong Kong, amenințând cu un masacru ca în Piața Tienanmen, în iunie 1989. În paralel, Guvernul lucrează cu Triadele, celebrele clanuri mafiote asiatice, care bat cu sălbăticie protestatari pașnici.

Honk Kong are 7,4 milioane de locuitori și o suprafață de numai 1.106 kilometri pătrați, dar e un tigru economic, comercial și financiar în sud-estul Asiei. Timp de 99 de ani, între 1898 și 1997, a aparținut Marii Britanii, pe baza unui tratat încheiat cu împăratul Chinei spre sfârșitul secolului XIX.

De revenirea la China a orașului dezvoltat fabulos sub administrația britanică a beneficiat guvernul comunist, care în 1997 s-a angajat să-i respecte regimul special, cu puternice componente democratice. Dar tentația preluării toatale este foarte mare. Dictatura chineză nu se va împăca niciodată cu un Hong Kong (semi)democratic. Confruntările din acești ani vor aduce fie salvarea, fie sfârșitul democrației în Hong Kong.

Nu au uitat Tienanmen

Protestele au început prin opoziția față de o lege de extrădare în China, suspendată acum, însă cetățenii metropolei au înțeles pericolul dictaturii reprezentat de Beijing și cer acum democrație deplină.

În urma ciocnirilor cu protestatarii, poliția a făcut peste 600 de arestări, sub acuzația de rebeliune, pedepsită cu 10 ani de închisoare. Protestatarii, în majoritate tineri, nu au renunțat însă. Au continuat să se organizeze, orientând manifestațiile spre centre-cheie, instituții guvernamentale aflate sub controlul Beijingului, metrou, aeroporturi, centre mari comerciale, companii de brand etc.

China a catalogat mișcarea protestatară ca „acțiune dușmănoasă orchestrată din afară” și a mobilizat trupe la granița cu Hong Kong.

Ceea ce a atras condamnări publice ale acțiunii din întreaga lume, care nu a uitat tragedia din Piața Tiananmen, din iunie 1989. Conform unui raport secret al ambasadorului britanic în China, bazat pe informații furnizate de un oficial chinez din Consiliul de Stat, trimis la 24 de ore după masacru, raport publicat recent de „The Independent”, în Piața Tienanmen nu au fost 3.000, câte se vehiculau, ci 10.000 de victime.

După ce au fost amenințați cu intervenția armatei chineze, protestatarii din Hong Kong și-au trecut pe agenda solicitărilor democratice și „Dreptate pentru victimele din Piața Tiananmen!”.

Legături istorice între comuniști și Triade

Șefa Guvernului din Hong Kong, Carrie Lam, a încercat să se înțeleagă cu protestatarii, promițându-le măsuri pentru îmbunătățirea traiului, dar cetățenii acestui oraș, în mod normal eficient și ordonat, nu mai dau înapoi de la solicitările democratice, după ce au văzut cum China insistă să-și impună legile dictatoriale.

Însă guvernul comunist nu renunță la planul său de a subordona metropola rebelă, apelând din nou la partenerul său tradițional: Triadele – informează Newsweek.ro. Triadele, adică mafia chineză, la care guvernul de la Beijing a apelat și când a preluat orașul de la autoritățile britanice, în 1997.

Încă de când a apărut, în sudul Chinei, cu secole în urmă, această mafie și-a atribuit „principii patriotice”, un slogan foarte îndrăgit și de comuniști, care au „preluat” organizația criminală. În scop „patriotic”, bineînțeles.

Timp de zeci de ani, „capetele de dragon” ale clanurilor mafiote – cunoscute sub numele de Triade – au fost considerate pe scară largă drept „brațul forte” al Partidul Comunist Chinez, care nu a negat niciodată că ar avea legături cu aceste clanuri. Ba, uneori, le aprobă oficial acțiunile. Sau le solicită sprijinul. Cum a fost, de exemplu, cu Deng Xiaoping, lider chinez de top, căruia Triadele i-au asigurat protecția în vizita istorică în SUA, în 1979. Ministrul chinez al Securității Publice de atunci, Tao Siju, le-a mulțumit mafioților pentru acțiunea lor „patriotică”.

Triadele au băgat în spital 45 de protestatari

Această conexiune suspectă este din nou în centrul atenției, de când au izbucnit protestele din Hong Kong. Când era evident că polițiștii nu fac față situației, au fost observate grupuri mari de bărbați îmbrăcați în tricouri albe și purtând steaguri chinezești, care i-au urmărit și i-au bătut  pe manifestanții antiguvernamentali, îmbrăcați în negru, ca și pe oamenii care priveau de pe margine.

Cel puțin 45 de persoane au fost spitalizate, iar intervenția brutală i-a îndârjit și mai tare pe protestatarii anti-dictatură.

Chiar și parlamentarii din Hong Kong, de regulă pro-chinezi impuși de Beijing, și-au exprimat îngrijorarea că această criză politică se transformă într-o situație și mai conflictuală, cu aceste sindicate ale crimei băgate „în joc”.

„Triadele guvernează Hong Kong acum?”, a scris pe Facebook fostul șef al Partidului Liberal pro-Beijing, James Tien, care a somat-o pe șefa Executivului din Hong Kong, Carrie Lam, să demisioneze imediat.

Atacul de la metrou

Steve Vickers, fostul șef al Biroului de informații de la Poliția din Hong Kong, a remarcat că primul atac al Triadelor asupra manifestanților, desfășurat în stația de metrou Yuen Long, s-a petrecut la scurt timp după ce manifestanții au provocat stricăciuni biroului reprezentantului guvernului chinez din Hong Kong. Beijingul a avertizat cu furie că s-a trecut peste o linie majoră.

Vickers spune că s-a ajuns într-un punct periculos de când au fost implicate triadele – „o escaladare a unei situații deja extrem de complexă”.

Junius Ho, un parlamentar pro-Beijing, a fost filmat felicitând gașca de bătăuși care a lăsat peronul stației de metrou năclăit de sânge. El a declarat presei că le-a mulțumit acelor bărbați în alb – bătăuși ai Triadelor – pentru că „și-au apărat casele”. Junius Ho a refuzat să-și ceară scuze pentru că a dat mâna cu bărbații violenți, mascați și înarmați, pe care i-a caracterizat drept „cetățeni obișnuiți”.

Politicienii și cercetătorii din Hong Kong spun că există o istorie veche de zeci de ani, dar nu foarte cunoscută, despre lumea interlopă din metropolă și o elită pro-Beijing.

Un fost funcționar superior al agenției oficiale chineze de știri Xinhua News Agency, care a acționat ca legătura pentru Guvernul chinez, a explicat modul în care a convins triadele să acționeze pentru  Beijing. Argumentul a fost financiar. „Le-am spus că, dacă nu perturbă stabilitatea Hong Kong-ului, nu le vom împiedica afacerile”, declara Wong Man-fong în fața unui audiențe universitare în 1997.

Traficantul Chang vrea unirea Taiwan-ului cu China

În ultimul deceniu, personalități marcante din Hong Kong, critice la adresa Beijingului, au fost atacate de Triade. În 2014, după ce tineri manifestanți anti-guvernamentali au ieșit pe străzile din Hong Kong în „Mișcarea Umbrelelor”, membri ai Triadelor i-au atacat și le-au desființat tabăra, scrie Newsweek.ro.

Tot prin atacuri, Triadele liniștesc și protestele din Diaspora, cum au fost cele de dinaintea Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2008, cînd s-a încercat atacarea torței olimpice la Canberra (Australia).

În 2015, după ce protestatarii anti-China au ocupat Parlamentul taiwanez, aceștia au fost bătuți și dispersați de o gașcă condusă de Chang An-lo, cunoscutul fondator al Triadei „Sindicatul Bamboo”, al cărui nume de războinic este „Lupul Alb”. După ce a trecut printr-o închisoare federală din SUA pentru trafic de heroină, Chang a revenit în Taiwan în 2013, pentru a forma un grup politic care promovează unificarea politică cu China continentală (comunistă).

Poliția taiwaneză a demonstrat legăturile grupării cu crima organizată. „Există o legătură dovedită între Triada «Sindicatul Bamboo» și Partidul Comunist Chinez”, a declarat J. Michael Cole, de la Global Taiwan Institute. „Ceea ce am văzut în Hong Kong în ultima vreme este o escaladare logică a ceea ce am văzut în ultimul deceniu”.

Donați AICI pentru a susține proiectul ZIARISTII.COM!

CITIŢI ŞI:

O paralelă dureroasă: Alexandra – Sorina. Poliția Română „și-a încheiat programul” pentru răpire+viol, Ambasada SUA și-a prelungit programul pentru o viză

VIDEO. La Iași, lacheii au făcut paravan cu un BMW (B-07-RFU), pentru ca Dăncilă să nu vadă banner-ul anti-PSD!

Hai, Orlando, vino peste noi, să-ți ardem niște șuturi în fund!

Hrană pentru conspiraționiști: mărturia văcarului. „Au fost trei mașini în spate, au transferat-o pe Alexandra, era legată”

Cumpănașu, demență în direct la RTV: „Politicienii ăștia… o să mă piș în gâtul lor în curând!”

S-au pensionat cei doi polițiști-șefi care au nenorocit-o pe Alexandra. Soții Mirea abia au depășit 50 de ani și vor avea pensie specială

DOCUMENT. Iată cine a ucis-o pe Alexandra! PSD și ALDE au scos din pușcării 3.592 de „Gheorghe Dincă” în 20 de luni

STENOGRAME. Apelurile Alexandrei la 112. Dialoguri dureroase. Disperarea fetei e tratată de polițiști cu ironii criminale

Mandachi #șîeu: „Capitulez! Lucrătorii au fost alungați de Statul nemernic, iar acum pe Stat îl doare-n cur! De ce ne buzunăreşti, ciorditorule?”

Salutări de la Sorina! La New York e frumos și bine…

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.