Lui Cristoiu i-a venit inima la loc: după ce a stat ascuns în timpul puciului lui Prigojin, acum spune că totul a fost stratagema genială a lui Putin, ca să mute Wagner la granița NATO

4
1691
Dedesubtologul Cristoiu, în vervă după ce criza din Rusia s-a sfârșit și acum știe clar cu cine ține mai departe

Ion Cristoiu a ieșit, la fel ca și restul propagandiștilor ruși, din șocul puciului încercat de Prigojin și, după câteva zile de tăcere, a început să explice cum de fapt lumea a asistat la o stratagemă genială a lui Putin, care a reușit să mute fără scandal Wagner la granița NATO.

Pe durata loviturii de stat încercate de șeful Wagner în intervalul 23-24 iunie, toată mașinăria de propagandă a Rusiei, la nivel mondial, a fost paralizată. În România, personaje precum Ion Cristoiu ori Robert Turcescu fie n-au spus nimic, fie au postat despre TIFF, problemele din trafic, cărți și altele.

După ce lucrurile s-au limpezit și a devenit clar că Putin a câștigat, cel puțin pentru moment, disputa cu Prigojin, apostolii Moscovei au început, unul câte unul, să iasă la iveală.

Discursul postat de Ion Cristoiu pe contul său de Facebook miercuri, la ora 2.31 noaptea, este o combinație de delir conspiraționist, umor involuntar și manipulare grosieră. „Maestrul” i-a numit proști pe toți cei care spun că Putin a ieșit slăbit și că a fost o criză reală, subliniind că e prea experimentat ca să cadă în astfel de capcane. El, personal, a înțeles perfect diversiunea genială pusă la cale de Vladimir Putin, care a reușit astfel să ducă de nas pe toată lumea.

La un moment dat, Cristoiu relatează chiar, cuvânt cu cuvânt, ce-au vorbit între ei Putin, Lukașenko și Prigojin – un dialog care pare să indice că „marele om de presă” s-a uitat prea mult la serialul „Las Fierbinți”. În versiunea „marelui analist” Cristoiu, Putin, Lukașenko și Prigojin sunt un fel de Giani, Bobiță și Firicel la cârciuma din sat.

Pe parcursul înregistrării, Cristoiu a repetat de nenumărate ori că Putin nu e răzbunător, că e un mare om de stat și un KGB-ist cu experiență și că în niciun caz nu e dictator, iar în Rusia „e o pojghiță de democrație” unde nu pățești nimic dacă vrei să faci opoziție.

În unele cazuri, afirmațiile lui Cristoiu depășesc limita amuzamentului stârnit de prostiile înșirate și intră în cea a grotescului. Putin a ucis până acum nenumărați membri ai opoziției, activiști, jurnaliști și oameni simpli care i s-au opus. Pe Navalnâi l-a otrăvit cu noviciok și apoi l-a băgat în pușcărie pe 25 de ani, a închis toate publicațiile de opoziție și poliția politică îi arestează chiar și pe rușii care dau like pe rețelele de socializare unor comentarii critice la adresa lui. Dar Cristoiu continuă să spună că în Rusia e o pojghiță de democrație și că Putin, mare om de stat, nu e răzbunător, comparându-l chiar cu Iohannis.

Mai jos, delirul putinist al lui Cristoiu, după ce criza din Rusia s-a terminat și a devenit clar că Prigojin a pierdut partida.

Cristoiu: „Asta e mișcarea strategică uriașă a lui Putin, este că a reușit să-l mute pe Prigojin și unitatea lui în Belarus fără tărăboi! La care se adaugă eterna comedie a rușilor, a mimării slăbiciunii”

„Dacă luăm în serios, Vladimir Putin s-a confruntat cu un mare necaz. Eu nu cred. Nu cred pentru că v-am spus și o să repet până în fața plutonului de execuție, nu sunt unul dintre cei care mușcă, indiferent cine face diversiunea, de data asta a fost pusă la cale chiar de ruși. Nu intru în ceartă cu proștii din presă, să mă apuc să fac hau-hau așa, cum se dă ordinul pe baghetă și să mă copii. Nu suport unanimitățile. De când a început acest război, eu am evitat să cad în capcana propagandei proaste și anume aceea de a-l subestima pe Vladimir Putin.

Am auzit aserțiuni de tipul Prigojin va fi împușcat pentru că Putin e răzbunător. Nu, Putin nu e Klaus Iohannis, Putin conduce un stat care e statul rus care vine de la Petru cel Mare, Putin este un mare om de stat. Putem discuta dacă face bine sau nu face bine. Și marii oameni de stat nu se răzbună. Marii oameni de stat judecă la rece. Marii oameni de stat sunt capabili să scoată din joc oameni precum Prigojin dacă interesele o cer. E greu de spus că Putin se răzbună. (…)

De ce nu l-a căsăpit Putin? (pe Prigojin – n. red.) Păi, nu l-a căsăpit din mai multe motive. 1. Avea nevoie să dramatizeze pentru că, așa cum spunea azi un om mult mai inteligent și mai bine informat decât mine, și am căzut amândoi de acord, în timp ce așa-zisa lovitură de stat a lui Erdogan a fost sofisticată, diversiunea lui Putin a fost otova pentru că e rusească. (…) Aici a fost făcut ca rușii. Adică să nu vă așteptați la ei la subtilități. În primul rând, a trebuit să lase să curgă cât de cât ca să poată spune că a trecut glonțul pe lângă ureche. (…) Cum adică, Putin n-a făcut nimic! Păi, nu trebuia să facă nimic. Dovadă că seara s-a încheiat. Adică oricât am fi noi de tâmpiți, oricât l-am crede noi pe Putin de ce vreți, de la el a plecat. Se spune că a negociat Lukașenko. Hai să fim serioși! (…) Mi-e foarte limpede că Vladimir Putin, prin anumiți oameni, l-a manipulat pe Prigojin, care i se umflase capul, ați văzut? Nu de la occidentali, că nu e tâmpit, americanii sau francezii abia așteaptă să pună mâna pe el, să-i facă felul. (…) Pe Putin începuse să-l deranjeze, se lipise prea tare de imaginea lui de om de stat înțelept și a Rusiei gașca lu’ ăsta care a făcut în Mali, în Sudan niște nebunii. (…)

În armată, unde el e comandant suprem, începuseră ăia să spună:

– Bă, de ce nu-i dă lu’ ăsta peste bot?

– Păi, nu, ziceau ăia, prieten, bucătar, cutare.

Și știți cum e, să te ferească Dumnezeu să fii prieten cu Iohannis! I-ai făcut ceva, te-ai terminat!

Și probabil că i-a zis:

– Bă, șefu’, i-a zis, bă, dă tare în Șoigu că abia aștept să scap de el!

Așa ziceam până aseară, la conferința de presă a lui Lukașenko.

Dimineață l-a făcut pulbere. Și dramatizând. Din câte spune Lukașenko, ăsta a sunat și a zis:

– Bă, ce l-a apucat, mă, că nu răspunde?

Și ăla i-a zis:

– Bă, băi, fii atent! Băi, ești tâmpit? Te căsăpește! Ești nebun?

– Cum, mă? Că am fost, i-am făcut, i-am dres!

– Bă, hî-hî-hî, fii atent! Să-ți explic.

(…) Vladimir Putin a jucat rolul, față de ruși, că nu vrea să verse sânge și vrea să arate că respectă constituția. (…)

Principalul efect al acestei diversiuni, și cred că a fost și unul din scopuri, este posibilitatea de mutare a unității acesteia în Belarus, care înseamnă în spatele ucrainenilor și în același timp acolo, lângă Lituania, lângă Polonia. Dacă această unitate se muta din Bahmut înainte de așa-zisa rebeliune, ziceau:

– Vai de mine, Putine, ești nebun?

Îi spuneau lui Lukașenko:

– Băi, Lukașenko, ești nebun? Așa ai ajuns, să găzduiești pe bucătarul lu’ Putin?

Așa, ați văzut, Lukașenko i-a acordat azil, ați văzut că Putin a și zis că cine vrea poate să meargă. Și nu mai poți să spui că l-a trimis Putin. (…) Nu știu dacă unitatea aceasta se va reactiva. Sigur e că el e la Belarus, sigur e că nu i se va întâmpla nimic. Că, așa cum a zis și Putin azi, era finanțată unitatea asta de statul rus. Hai să fim serioși, era o descoperire. Și chiar dacă această unitate se reface și stă pe loc, ea provoacă o nesiguranță NATO și ucrainenilor. (…) Asta e mișcarea strategică uriașă a lui Putin, este că a reușit să-l mute pe Prigojin și unitatea lui în Belarus fără tărăboi! La care se adaugă eterna comedie a rușilor, a mimării slăbiciunii. Dacă acum toate articolele proastelor și toți ăștia, presă mare, pleacă de la premisa că Putin e un bou, un un dictator din ăsta care zice:

– Aoleu, m-a sfidat ăsta, îl împușc!

Nu e adevărat! Nu că e KGB-ist, dar e om de stat, nu face chestii din astea! Și că imaginea lui de om puternic s-a stins. E om puternic, dar nu e dictator! Tocmai de asta a jucat teatru până acum.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Fraudă la Bac în „România Educată”: la ora 3.56, înaintea testării la Limba română, au început brusc căutările pe Dexonline.ro. Elevii cu pile au primit subiectele înainte

* Legea mafiei imobiliare, clocită de PSD-PNL în Parlament, va aduce România în situația Turciei la un cutremur, avertizează Ordinul Arhitecților. „Fenomen nociv”, „haos urbanistic” și „dispreț față de locuitorii onești”

* Amenințare bolnavă a Rusiei teroriste: „Nu avem de ales, va trebui să lansăm un atac nuclear asupra Europei!”

EDITORIAL CARTIANU: Solovioave, ai grijă că-ți rup urechile!

Nepotism scârbos al premierului Ciolacu: și-a numit-o șefă de cabinet pe Otilia Romașcanu, nașa fiului său, după ce pe nașul Lucian Romașcanu l-a făcut senator și ministru!

* Gata cu impostura: Ciolacu rămâne fără certificatul de revoluționar! O comisie din Guvernul său i-a respins cererea de a fi declarat „luptător cu rol determinant” în decembrie 1989

* Acești bogați care controlează Biserica Ortodoxă Română. Cazul preotului „influencer” Constantin Necula – predicatorul nabab

VIDEO. Simulare: așa a făcut implozie submersibilul Titan, lângă Titanic, pe fundul Oceanului Atlantic! Moartea celor 5 pasageri a fost instantanee

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here