„Cam nasol pentru unul care călărea pe urs”. Cum cade un dictator: Putin și propagandiștii lui sunt ciuca ironiilor pe rețelele de socializare rusești

0
1051
Caricatură apărută în Financial Times a doua zi după puciul eșuat al lui Prigojin împotriva lui Putin

Din aura lui Putin de strateg cu nervi de oțel și bărbat dur care călărea la bustul gol urși prin Siberia n-a mai rămas nimic – prăbușirea e dramatică, iar noua sa imagine, după revolta Wagner, este de rață șchioapă care nu mai are scenarii de ieșire din criză. Zilele actualului țar sunt numărate la Kremlin, Putin pierzându-și brusc și reputația în fața propriilor supuși – rușii de rând au umplut rețelele de socializare cu bancuri despre el și oamenii săi.

Comentând articolul din „New York Times” despre faptul că generalul Surovikin și alți comandanți ai armatei ruse ar fi fost la curent cu intenția lui Prigojin de a da o lovitură de stat, influentul blogger militar Tendar (peste 264.000 de urmăritori) a scris pe Twitter că, în acest moment, nu se pune problema dacă generalii au știut, ci câți au fost implicați în această poveste.

Bloggerul militar Tendar: „Îmi mențin opinia că Moscova ar fi fost cucerită până duminică. Rezistența regimului lui Putin a fost inexistentă. Nu au vrut să-l apere pe Putin. Întrebarea nu este dacă generalii ruși au ajutat la această insurecție, ci câți au fost implicați”

Tendar remarcă faptul că n-a existat efectiv nicio opoziție din partea sistemului în fața a 2-3.000 de mercenari Wagner, care au fost lăsați să înainteze cu viteză maximă 800 de kilometri spre Moscova. Pasivitatea armatei a fost cât se poate de evidentă, Putin ajungând în situația să le ceară primarilor din orașe să bage camioane cu nisip pe drumuri ca să-i încetinească pe mercenari.

Din acest moment, e clar că Putin a scăpat situația din mână, nu mai este ascultat și că are la îndemână doar două soluții. Fie scoate trupe de pe front pentru a-și întări poziția în țară, fie renunță la urmărirea vinovaților și confirmă astfel că nu mai are resurse să se mențină la putere.

Publicăm comentariul lui Tendar la articolul din publicația americană.

„Bineînțeles că Prigojin a fost ajutat de generali ruși. Nu mărșăluiești 800 km prin 4 oblasturi rusești, practic fără obstacole, dacă nu există un sprijin semnificativ din partea generalilor ruși. Putin a fost nevoit să le ordone primarilor cu basculante și excavatoare să ridice baricade, pentru că armata rusă a fost AWOL (absent without leave – expresie care desemnează, în termeni militari, părăsirea postului fără permisiune  – n. red.).

Chiar dacă circumstanțele opririi mercenarilor Wagner la porțile Moscovei sunt neclare, îmi mențin opinia că Moscova ar fi fost cucerită până duminică. Rezistența regimului lui Putin a fost inexistentă. Nu au vrut să-l apere pe Putin și întrebarea nu este dacă generalii ruși au ajutat la această insurecție, ci câți au fost implicați.

Disoluția statalității rusești continuă, iar Putin se confruntă cu dilema dacă să-și trimită puținii câini de vânătoare care i-au mai rămas pentru a-i urmări pe insurgenți și, prin aceasta, să grăbească prăbușirea efortului de război rusesc, sau dacă să rămână o rață șchioapă și să fie înlăturat cu totul într-o perioadă scurtă de timp.

Deoarece este un narcisist răzbunător care a spus deja că nu va ierta niciodată trădarea, el va merge în cele din urmă după trădători, dacă va putea recâștiga o relativă putere înapoi, iar dușmanii săi sunt cu siguranță conștienți de acest fapt.

Va fi interesant în orice caz, din moment ce el va pierde indiferent de situație.”

Sorin Ioniță: „N-a scăpat oamenilor nici micul detaliu că Putin a fost lăsat cam singur de ai săi vreo două zile: propagandiştii au dispărut brusc ori au dat-o la scăldat până duminică seara”

Contemplând reacțiile rușilor pe rețelele de socializare, unde frica de a fi arestați pentru comentarii defavorabile pare să se fi evaporat în urma puciului eșuat din 23-24 iunie și a evenimentelor care au urmat, Sorin Ioniță, fondatorul Expert Forum, a tras câteva concluzii.

„Putin şi-a câştigat zilele astea o poreclă, Bâlbâilă, pentru modul cum a gestionat revolta armată Wagner, ignorând semnele că se pregăteşte ceva, apoi fugind din Moscova, apoi ţinând discursul tremurător cu trădarea, apoi pe cel cu iertarea trădătorilor, şi în fine ultimul anulând iertarea. În general e circ pe reţelele sociale ruseşti, unde poporul face băşcălie de toţi protagoniştii, fără deosebire. Cam nasol, pentru unul care călărea pe urs.

N-a scăpat oamenilor nici micul detaliu că Putin a fost lăsat cam singur de ai săi vreo două zile: propagandiştii au dispărut brusc ori au dat-o la scăldat până duminică seara, inclusiv valkyria de Margarita Simonian. Nu de alta, dar fiindcă până atunci ridicaseră osanale deopotrivă lui Putin şi Prigojin iar acum nu mai ştiau cum s-o joace în noua situaţie.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Fraudă la Bac în „România Educată”: la ora 3.56, înaintea testării la Limba română, au început brusc căutările pe Dexonline.ro. Elevii cu pile au primit subiectele înainte

* Legea mafiei imobiliare, clocită de PSD-PNL în Parlament, va aduce România în situația Turciei la un cutremur, avertizează Ordinul Arhitecților. „Fenomen nociv”, „haos urbanistic” și „dispreț față de locuitorii onești”

* Amenințare bolnavă a Rusiei teroriste: „Nu avem de ales, va trebui să lansăm un atac nuclear asupra Europei!”

EDITORIAL CARTIANU: Solovioave, ai grijă că-ți rup urechile!

Nepotism scârbos al premierului Ciolacu: și-a numit-o șefă de cabinet pe Otilia Romașcanu, nașa fiului său, după ce pe nașul Lucian Romașcanu l-a făcut senator și ministru!

* Gata cu impostura: Ciolacu rămâne fără certificatul de revoluționar! O comisie din Guvernul său i-a respins cererea de a fi declarat „luptător cu rol determinant” în decembrie 1989

* Acești bogați care controlează Biserica Ortodoxă Română. Cazul preotului „influencer” Constantin Necula – predicatorul nabab

VIDEO. Simulare: așa a făcut implozie submersibilul Titan, lângă Titanic, pe fundul Oceanului Atlantic! Moartea celor 5 pasageri a fost instantanee

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here