Orban ridică miza alegerilor din PNL: cine va fi ales președintele partidului trebuie să fie și premier! De ce „mută“ așa actualul șef al liberalilor

0
732
Ludovic Orban și Florin Cîțu au încercat, pe rând, să-i convingă pe alegătorii liberali din Satu Mare

Ludovic Orban, președintele PNL, a anunțat vineri, la Satu Mare, că acel candidat care va câștiga alegerile pentru șefia partidului la Congresul din 25 septembrie trebuie să devină și premier, informează Agerpres. Aceasta este o primă înfruntare directă a lui Klaus Iohannis, președintele României situându-se de partea lui Florin Cîțu, actualul prim-ministru, când a spus că „lucrurile trebuie să rămână așa“ și după alegerile din PNL.

Lucrurile sunt clare. Florin Cîțu, sprijinit de Iohannis, are un avantaj tactic major față de Orban, pentru că în calitate de șef al Guvernului decide unde merg banii de investiții la autoritățile locale. Primarii PNL știu că de acolo vin fondurile și nu de la partid. Dacă știu că, indiferent cum vor vota în septembrie, Cîțu rămâne premier, atunci se vor gândi de multe ori înainte să-l supere alegându-l pe Orban.

Iohannis i-a dat acest as în mânecă lui Cîțu, care nu ezită să-l și folosească din plin. Singura modalitate prin care Orban poate contracara este să anunțe că președintele partidului trebuie să fie, obligatoriu, și premier. E un fel de a spune că învingătorul ia tot.

Problema este la modul în care se poate face acest lucru în situația în care Cîțu pierde alegerile pentru șefia PNL, dar refuză să demisioneze din fruntea Guvernului. S-ar ajunge astfel în situația din 2017, când Dragnea a pus PSD să voteze de două ori moțiuni de cenzură împotriva propriului Guvern, caz penibil la nivel mondial.

Mai trebuie luat în calcul și președintele, care are dreptul să refuze nominalizarea la funcția de premier, dacă nu agreează candidatul. PNL ar putea, așadar, să-l propună pe Orban, iar Iohannis să-l refuze.

Până acolo însă, este de notat felul în care actualul șef al liberalilor a ripostat încercând să anuleze avantajul primit de Cîțu de la Iohannis. Orban a mai adăugat, la Satu Mare, că Guvernul fiind „emanația PNL“, e obligat să asculte de „forurile statutare“. Acesta e un alt bobârnac dat premierului, care a proclamat de mai multe ori că se poate discuta la partid și în Coaliție orice temă, dar deciziile finale îi aparțin doar lui, în calitate de prim-ministru.

Înregistrarea conferinței poate fi urmărită AICI.

Orban: „Guvernul este emanaţia PNL şi nu PNL este emanaţia Guvernului. Guvernul trebuie să asculte de forurile statutare ale PNL şi nu Guvernul este acela care trebuie să dea dispoziţii PNL“

Comportamentul lui Cîțu a început să-i deranjeze și pe ceilalți membri ai coaliției. Zilele trecute, liderii partidelor aflate la guvernare s-au întâlnit în biroul lui Orban, pentru a discuta proiecte de infrastructură, fără a-l chema la discuții și pe premierul Cîțu.

La conferința județeană de alegeri de la Satu Mare, Ludovic Orban a afirmat, vineri: „Guvernul este emanaţia Partidului Naţional Liberal şi nu Partidul Naţional Liberal este emanaţia Guvernului. Guvernul trebuie să asculte de forurile statutare ale PNL şi nu Guvernul este acela care trebuie să dea dispoziţii PNL şi forurilor statutare ale PNL, asta e logica. Un coleg mai tânăr a spus un lucru – că preşedintele PNL trebuie să fie prim-ministru. A spus-o bine. Alţii spuneau că premierul trebuie să devină preşedintele partidului; eu spun că cel care e ales preşedintele partidului trebuie să fie premierul PNL“.

Orban a lansat critici dure la adresa lui Cîțu și în privința modului în care acesta conduce Guvernul. Șeful PNL a spus că unicul țel al partidului ar trebui să fie buna guvernare, criticând felul în care e ajutat mediul de afaceri, dar și ce se întâmplă cu aprobările necesare pentru PNRR.

„N-aş vrea să spun că încă nu s-au făcut autorităţile de management la ADR-uri, că negocierile pe bugetul 2021-2027 sunt departe de a fi finalizate, că nu suntem campioni în ceea ce priveşte aprobarea PNRR…“

Rechizitoriul lui Orban a sunat cu atât mai dur cu cât la alegerile filialei PNL din Satu Mare a participat chiar premierul Cîțu.

Ludovic Orban a afirmat: „Noi nu putem să ne asumăm decât un singur obiectiv: buna guvernare. Pentru că, până la urmă, ca să putem peste patru ani să cerem votul oamenilor şi să-l şi primim, trebuie să susţinem mediul de afaceri – şi aici toate programele guvernamentale de sprijin trebuie să se mişte mult mai repede decât cum se mişcă acum; trebuie să susţinem investiţiile publice masive; trebuie să absorbim în mod inteligent toate fondurile europene care sunt la dispoziţia noastră – şi aici n-aş vrea să spun că încă nu s-au făcut autorităţile de management la ADR-uri, că negocierile pe bugetul 2021-2027 sunt departe de a fi finalizate, că nu suntem campioni în ceea ce priveşte aprobarea PNRR, că sunt încă destule lucruri în care noi putem să arătăm că suntem capabili de buna guvernare”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Dragnea a ieșit din pușcărie la fel de ticălos cum a intrat! Cică a lăsat o „Românie prosperă” și a găsit o „dictatură feroce”. Despre PSD: e „praf”, „un partid fără personalitate”

VIDEO. Cei trei care l-au întâmpinat pe Dragnea după pușcărie: Carmen (mândra din tinerețe), Irina (mândra de la bătrânețe) și Codrin (pajul favorit)

Ion Rădoi și concubina sa – 60 de zile sub control judiciar. Nu au voie să iasă din țară sau să poarte arme. Una dintre acuzații: șantajul

VIDEO. Ironia istoriei: un elicopter american se salvează aterizând forțat în fața „Blocului Rusesc” din fosta „Piață Stalin” și „Piață Hitler”, actuala „Charles de Gaulle”!

Sondaj Inscop: PSD crește, PNL e peste scorul de la alegeri, USR-PLUS recuperează, AUR o ia în jos (după un salt spectaculos)

Victimizare nerușinată la Antena 1: „Aştept să mă omoare cineva pe stradă… să-mi dea c-un bolovan sau c-un cuţit la gât… să ne omoare copiii”

EDITORIAL GRIGORE CARTIANU. Tavarăș Cozmin, am găsit noile construcții ilegale de pe plaja din Mamaia! E și mai grav: sunt castele, nu hoteluri!

Robert Negoiță reîncepe „Borduriada” în Sectorul 3. El schimbă bordurile pe care le mai înlocuise în 2014 și 2018

Adrian Ursu, mârlănie în direct: „Este o putoare la Sectorul 1!”

Maia Sandu începe revoluția în Moldova: imunitatea parlamentară va fi desființată, averile hoților vor fi confiscate. Reforma instituțiilor se va face cu experți străini

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here