marți, aprilie 23, 2024
AcasăNewsE oficial: se schimbă buletinul! Va fi obligatoriu de la 12 ani,...

E oficial: se schimbă buletinul! Va fi obligatoriu de la 12 ani, va avea CIP și dimensiunea unui card bancar

-

Ministerul de Interne prin direcția de evidență a populației anunță că din 2021 va începe procesul de schimbare a actualelor cărți de identitate.

Cele mai importante modificări:
  1. Va fi de dimensiunea unui card bancar.
  2. Va fi obligatoriu, începând cu vârsta de 12 ani.
  3. Va conține un CIP cu amprenta degetelor și elemente de identificare facială.
  4. Va avea noi elemente de securitate și va putea fi folosit în loc de pașaport în toate statele din interiorul Uniunii Europene.
  5. Cine nu vrea din diferite motive să-și schimbe actul de identitate cu unul electronic pot solicita un act de identitate simplu, dar care nu mai poate fi folosit pentru a călătorii în străinătate.
  6. Cetățenii români din străinătate pot solicita noul act de identitate fără a mai fi nevoie să facă dovadă că locuiesc în România.
  7. Părinții pot cere un act de identitate electronic pentru copiii lor mai devreme de împlinirea vârstei de 12 ani.
În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice un proiect de Ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Prin proiect se creează cadrul legal naţional pentru asigurarea aplicării directe a Regulamentului (UE) 2019/1157, astfel ca actele de identitate româneşti să respecte standardele stabilite la nivelul UE, în principal cele care privesc elementele de securitate.

Pentru a asigura cetăţenilor români exercitarea dreptului la liberă circulaţie pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, în condiţii similare celorlalţi cetăţeni UE, România este obligată să emită acte electronice de identitate, începând din luna august a anului viitor (2021).

Noile acte de identitate vin cu garanţii suplimentare de securitate şi întăresc încrederea instituţiilor publice şi a mediului privat că persoana care prezintă documentul este în fapt titularul acestuia. Astfel, se aduc îmbunătăţiri majore actualului act de identitate (care a fost pus în circulaţie în anul 1997), prin utilizarea unor tehnologii de fabricaţie avansate, a unor elemente grafice de securitate, a unor inserturi de materiale de securitate şi, nu în ultimul rând, prin protecţia IT oferită de mediile de stocare electronice, se arată în comunicatul Ministerului de Interne, citat de Agerpres.

- Advertisement -

Prin intermediul noului act de identitate, cetăţenii români vor putea, indiferent de locul unde se află (în România sau în afara teritoriului naţional), să interacţioneze online cu autorităţile administraţiei publice şi să solicite prestarea de servicii publice. Întrucât, identitatea se certifică prin mecanisme similare semnăturii electronice, prezenţa fizică a cetăţeanului, la ghişeu, nu va mai fi necesară, acesta putând accesa de la distanţă servicii, precum: înmatricularea unui autovehicul, obţinerea unui certificat de cazier judiciar, a unor avize, autorizaţii sau a altor documente de la autorităţile publice, depunerea unor declaraţii personale prevăzute de lege ş.a.

Noul act electronic de identitate va putea fi folosit pentru autentificarea în platforma informatică a asigurărilor de sănătate şi, în aceste condiţii, va asigura „funcţionalitatea de card de sănătate”.

Actul electronic de identitate se va elibera obligatoriu pentru persoane cu vârsta de 12 ani şi, opţional, sub această vârstă, la solicitarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali.

Tot ca element de noutate, se creează posibilitatea cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate de a obţine un act electronic de identitate, fără a mai fi necesară stabilirea domiciliului în România.

- Advertisement -

Nu în ultimul rând, pentru cei care nu doresc, din orice motiv, o carte electronică de identitate, va exista opţiunea de a solicita eliberarea unei cărţi de identitate simple; aceasta nu va conţine elemente sau date electronice, dar va prezenta un grad ridicat de securitate.

Producerea noilor acte de identitate se va realiza, centralizat, de către Compania Naţională „Imprimeria Naţională”.

Textul proiectului de act normativ este afişat şi poate fi consultat pe pagina de internet a MAI, www.mai.gov.ro, la secţiunea Transparenţă decizională, precum şi la Centrul de Relaţii cu Publicul din Piaţa Revoluţiei nr. 1 A, sector 1, Bucureşti.

Propunerile, sugestiile şi opiniile persoanelor interesate pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice calculat de la data publicării anunţului pe adresa de primire a eventualelor propuneri, sugestii sau opinii: dgj_transparenta@mai.gov.ro.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Miercuri, de la ora 14.00, Cristina Țopescu va fi depusă la capela Cimitirului Bellu. Joi va fi incinerată. Inima i-a fost luată

* VIDEO. Reacția șocantă a unei profesoare care țipă la elevi când se trezește cu ministrul Educației în clasă

* VIDEO. O fată de 14 ani, prinsă la furat într-un magazin de haine din Alexandria, a fost aruncată în stradă dezbrăcată!

* Zborul până la moarte: 2 minute! Ultimele 120 de secunde ale celor 176 de oameni din avionul doborât de iranieni

* Moise Guran intră în politică? Cioloș și Barna i-au propus să fie șef de campanie în alegeri

* CTP demască „fățărnicia” Antenei 3! Cristina Țopescu a fost „atacată” de șefii postului TV pentru că nu se tăvălea în mocirlă

* Cristina, ultimul SMS: 23 decembrie, ora 18.02

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -