Limbaj de primar de mare oraș: „Îmi bag piciorul în materialele tale și în nesimțirile voastre!”

0
6522
Primarul Călin Bibarț (în mijloc) și doi specialiști în salvarea copacilor seculari

Primarul municipiului Arad, Călin Bibarţ (PNL), a avut un derapaj verbal grosolan la adresa jurnaliștilor care făceau un reportaj cu privire la modul în care este testată rezistența unor copaci seculari din Parcul Eminescu și din Parcul Copiilor.

Călin Bibarț (52 de ani), primarul Aradului, a organizat sâmbătă o conferință de presă în Parcul Eminescu, alături de reprezentanții firmei Fish Royal Glass, care se ocupă, din luna iunie, de copacii din oraș.

Publicația Specialarad precizează: „S-a decis, în cadrul conferinței, să se facă expertiză și la un stejar din Parcul Copiilor, aflat pe neagră din cauza aspectului de copaci uscați. Echipa s-a deplasat acolo în frunte cu primarul, iar pe când specialiștii își pregăteau aparatul pentru analiză, edilul ne-a întrebat dacă am salva și acest copac. Am răspuns că da, iar de aici și de la alte câteva răspunsuri elegante, spunem noi, s-a ajuns ca edilul să ne jignească”.

„Îmi bag piciorul în materialele tale și în nesimțirile voastre!”, a spus primarul Aradului, potrivit Specialarad.ro.

Într-o postare pe Facebook, făcută după conferința de presă, Cătălin Bibarț a scris cu aceeași ostilitate: „«Pseudo-specialiști» și «părerologi» avem la toate colțurile! Dar responsabilitatea este a noastră! Drept pentru care am apelat la profesioniști și metode științifice pentru a determina gradul de «sănătate» al unor arbori, pentru a putea lua deciziile corecte și a evita situații neplăcute! #pentruARAD”.

Fish Royal Glass a încheiat un contract cu Gospodărirea Comunală și a preluat de la începutul verii toate lucrările de întreținere a arborilor din municipiu, iar firma măsoară rezistența arborilor cu un rezistograf.

Un salcâm japonez de 150 de ani, mai norocos decât cel mai bătrân stejar din Arad

Primul arbore vizat sâmbătă de Primăria Arad şi de rezistograful cu care au venit specialiştii a fost un salcâm japonez.

După ce a testat rezistenţa unui impunător salcâm japonez, Cosmin Truța, reprezentant al firmei Fish Royal Glass, a explicat, în prezența primarului: „E undeva la 150 de ani, posibil să mă înșel. După ce ne-a dat rezistograful, după tipul de înaintare, pot să spun că e posibil să aibă undeva la 150 de ani. Posibil să aibă mai puțin. (…) Aş propune să reducem din coronament, suprafaţa coronamentului la vânt, să reducem pericolul să se rupă din rădăcină. În acelaşi moment, reducem şi tensiunea care apare pe crengi, pentru că și în sus, pe coronament, avem pe crengi bureți, care distrug lemnul. Și încercăm să-l păstrăm cât mai mult, dacă sunteți de acord”.

„Și ce tăiem?”, l-a întrebat primarul Bibarţ.

Specialistul a explicat: „O să trebuiască să-l lăsăm pe el pe mai târziu să-și refacă o coroană secundară. Noi trebuie să reformăm coroana, asta înseamnă că reducem acum mai mult de 50% din volumul de coronament. Momentan este undeva la 32 de metri, ceea ce înseamnă că o să ajungem undeva la 20 de metri înălţime, părerea mea. Apoi, îl lăsăm pe el mai departe, să vedem cât timp mai rezistă, cum se dezvoltă anul viitor şi după aceea, încă o dată, va fi controlat”.

„De fapt, aceasta e şi recomandarea legii, pentru astfel de arbori, nu?”, a întrebat un jurnalist de la Specialarad.

„Nu, pe legea dumneavoastră poate”, a intervenit primarul, ironic-ostil. „Dacă nu este un arbore-monument, atunci administraţia poate decide ce vrea să facă cu el”, a completat Călin Bibarț.

Specialistul Cosmin Truța a pus lucrurile la punct: „Nu este momentan, în România, o lege care să protejeze arborii să nu se mai doboare, din păcate. Există o legislaţie europeană, iar după aceea legislaţia din fiecare ţară, care îşi pune în aplicare propriile norme. Din păcate, asta este la noi”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Mafia PSD: Agenția care a pierdut 740 de milioane de euro din PNRR pentru spitale e înțesată de PSD-iști care primesc sporuri uriașe tocmai pentru a atrage bani europeni în Sănătate!

* Europarlamentar român: „Criminalii din Guvern refuză banii UE pentru că nu pot să-i fure!” Solicitare oficială către Comisia Europeană să respingă cererea lui Ciolacu de a tăia din PNRR finanțarea de 740 de milioane de euro pentru spitale

* VIDEO. Lui Ciolacu i-a explodat în nas minciuna „9,4%”! Acum își contrazice propria mitomanie: de un an tot clămpănea că „nu putem mări pensiile din cauza plafonului de 9,4% din PIB, pus de USR în PNRR”

* În plină criză, Guvernul Ciolacu dă ilegal 180.000 de euro televiziunii lui Pandele, ca să trimită caravana lui Mircea Radu prin Europa

* VIDEO. Ură viscerală și propagandă rusească delirantă în emisiunea lui Marius Tucă. Istoricul Armand Goșu desființează minciunile „analistului” Hartmann: „Nimeni, în afara lui Putin, nu susține asta!”

* Declarație dementă a ministrului Justiției: „În România sunt milioane de consumatori de droguri, nu pot fi băgaţi cu toţii la închisoare”. Ar însemna că cel puțin un român din 7 se droghează!!!

* PAPAHAGI: Ce scârbă îmi e de toată această bandă de ticăloși!

* Kadîrov, lacheul cecen al lui Putin, e în comă de câteva zile. A fost transportat la un spital din Moscova, dar degeaba. Va fi dus, probabil, în Emirate

* Miza politică a lui Teodosie „Mache” Tomitanul – scaunul de Patriarh al BOR, oferit de o posibilă guvernare naționalist-filetistă „de AUR”

* Cei trei care au nenorocit-o pe Simona Halep: francezi din echipa lui Mouratoglou, fostul antrenor al Serenei Williams. ITIA face lumină: cei trei sunt fizioterapeuta, directorul cu pregătirea fizică și însuși Mouratoglou

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here