China permite accesul OMS la Wuhan abia la un an de la primul mort. Între timp, au dispărut și martorii, și probele

2
835

La exact un an după primul deces recunoscut oficial din cauza noului coronavirus, China permite, în sfârșit, intrarea experților internaționali ai OMS în țară, pentru a investiga la Wuhan originea pandemiei. Între timp, însă, după cum remarcă toată lumea, au dispărut și martorii, și probele.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) încearcă de foarte mult timp să pornească investigația, dar regimul comunist a refuzat cu ostentație să permită accesul experților în țară.

Chiar săptămâna trecută, inclusiv după ce-și Guvernul de la Beijing își dăduse acordul, doi specialiști au fost opriți să intre în China pe motiv că nu sunt gata toate formalitățile!

În cele din urmă, delegația va fi primită joi, 14 ianuarie, dar trimișii OMS vor fi băgați de chinezi alte două săptămâni în carantină, abia apoi e posibil să li se permită accesul în Wuhan, dar nu se știe sigur nici măcar acum dacă și cât vor putea să cerceteze investigatorii.

Regimul comunist și-a schimbat poziția, pe parcursul acestui an, față de originea epidemiei. În primele luni, a indicat piața de animale sălbatice din Wuhan ca sursă primordială a infecției, spunând că virusul s-a transmis de la lilieci la om prin intermediul unei gazde intermediare, un pangolin mâncat de un chinez.

Ulterior, Beijingul și-a modificat discursul și acum nu mai recunoaște că epidemia a pornit din China, pretinzând că a virusul a fost adus din altă parte.

Martorii și probele au dispărut în anul trecut de la începutul pandemiei. Doctorul Li Wenliang, primul care a dat alarma, în decembrie 2019, că a apărut un nou virus foarte contagios, a murit – autoritățile spun că din cauza Covid-19.

Și ceilalți martori au fost suprimați într-un fel sau altul: intimidați, anchetați, arestați sau chiar au dispărut cu totul. S-au șters de pe rețelele de socializare filmulețele, pozele și comentariile din primele săptămâni, când numeroși chinezi furioși reclamau incompetența autorităților.

Chen Kun, disident chinez, a relatat pentru RFI că mulți jurnaliști și bloggeri din Wuhan care au vorbit și scris despre apariția virusului au fost aruncați în pușcărie sau au dispărut, pur și simplu.

Chen Kun:După decesul medicului Li Wenliang, cel care avertizase, încă din decembrie 2019, despre pericolul apariţiei unui nou virus de tipul SARS , mulţi localnici erau furioşi şi au postat unele texte ori fotografii în care cereau respectarea libertăţii de exprimare. Ulterior, totul a fost din nou controlat, chiar şi amintirea acestui doctor a fost manipulată de guvern. Oricine va îndrăzni să vorbească despre acest doctor ce a murit de Covid-19 ori despre ceva contrar propagandei chineze, va ajunge în închisoare ori riscă să dispară. Unii dintre amicii mei au fost ridicaţi de acasă de autorităţi doar pentru că ne organizam să facem un maraton pe internet pentru a-l comemora, în felul nostru, pe doctorul Li Wenliang. Fratele meu a dispărut în toată această vâltoare şi tot ce ştiu este că se află în mâinile autorităţilor de la Beijing care îl acuză că a provocat o tulburare publică şi riscă până la 5 ani de închisoare„.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Beizadeaua lui Bădălău petrece în Dubai cu Bianca Drăgușanu, „transferată” de la interlopul Alex Bodi. Soția îl aștepta la o ședință de consiliere parentală. Ei au doi copii și se află în proces de divorț

2 COMENTARII

  1. poate dispare si criminalul din pekin sau beijing sau plua mea !!!…cea mai crunta lovitura ar fi ca toate statele civilizate sa dea afara pe toti chinezii !!!..sa se duca in mortii ma-sii la ei in crematoriul si lagarele chinezesti..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here