luni, aprilie 15, 2024
AcasăLumeaAmericaArnold Schwarzenegger: "Donald Trump e un lider ratat. A încercat să dea...

Arnold Schwarzenegger: „Donald Trump e un lider ratat. A încercat să dea un puci. Cel mai rău președinte din istoria SUA”. Comparație cu „Noaptea de cristal” nazistă. Dezvăluire despre tatăl bețiv

-

America va trece de șocul ultimelor zile, pentru că oricât ai lovi în democrația americană, ea va fi mai puternică. Este mesajul celebrului actor Arnold Schwarzenegger (73 de ani), membru marcant al Partidului Republican, fost guvernator al statului California.

Cunoscut pentru rolurile din seriile „Terminator” și „Conan barbarul”, actorul născut în Austria și emigrat în SUA a intrat în Partidul Republican și a ajuns guvernator al Californiei.

Deși coleg de partid cu Donald Trump, Arnold Schwarzenegger nu a ezitat să-l critice pe președinte pentru derapajele sale de la democrație. Iar acum, după asedierea Capitoliului, îl desființează cu un mesaj tăios și emoționant.

Tăios ca sabia lui Conan, pe care Arnold o și folosește în mesaj.

- Advertisement -

Emoționant, pentru că Arnold Schwarzenegger, omul dur din filme, povestește cum naziștii i-au distrus familia sufletește, în Austria natală.

Mesajul a fost transmis duminică de actor într-o postare video pe Twitter care s-a viralizat imediat. În zece ore, peste 21,5 milioane de oameni o vizionaseră, sute de mii o redistribuiseră, o comentaseră, iar cei care și-au exprimat aprecierea se apropiau de un milion.

Schwarzenegger: „Miercuri a fost Ziua de Cristal aici, în SUA”

„Ca imigrant în această țară, aș vrea să le spun câteva cuvinte conaționalilor mei americani și prietenilor noștri din lumea întreagă despre evenimentele din ultimele zile.

- Advertisement -

Am crescut în Austria. Înțeleg pe deplin ce înseamnă Kristallnacht sau Noaptea de Cristal. A fost o noapte de ură la adresa evreilor, dezlănțuită în 1938 de echivalentul nazist al celor din Proud Boys (mișcare neofascistă din SUA și Canada, care a fost implicată în asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie – n. red.).

Miercuri a fost Ziua Sticlei Sparte aici, în Statele Unite. Ferestrele sparte au fost cele ale Capitoliului Statelor Unite, dar gloata nu a făcut țăndări doar ferestrele Capitoliului. Ei au zdrobit idealurile pe care le consideram de neatins. Nu au dat jos doar ușile clădirii care adăpostește democrația americană. Au călcat în picioare chiar principiile pe care a fost întemeiată țara noastră.”

„Tatăl meu venea beat acasă, urla și ne lovea și o îngrozea pe mama”

„Eu am crescut în ruinele unei țări care a avut de suferit pentru că și-a pierdut democrația. M-am născut în 1947, la doi ani după Al Doilea Război Mondial.

În copilărie, eram înconjurat de oameni zdrobiți sufletește, care-și înecau în băutură sentimentul de vină pentru că participaseră la cel mai rău regim din istorie. Nu toți erau antisemiți sau naziști înrăiți, mulți au mers alături de aceștia, pas cu pas, până la sfârșit. Erau vecinii de alături.

Nu am vorbit niciodată public despre asta, pentru că este o amintire dureroasă. Tatăl meu venea beat acasă, o dată sau de două ori pe săptămână, urla și ne lovea și o îngrozea pe mama.

Nu l-am considerat niciodată responsabil în întregime pentru ce făcea, pentru că vecinul meu făcea și el la fel familiei lui, la fel și vecinul lui. Am auzit cu urechile mele, am văzut cu ochii mei.

Erau așa din cauza suferinței fizice provocate de șrapnelul din corpurile lor, dar și din cauza suferinței emoționale provocate de ceea ce văzuseră sau făcuseră.”

„Trump este un lider ratat. Va rămâne în istorie drept cel mai rău președinte. A încercat să răstoarne rezultatele unor alegeri corecte. A încercat să dea un puci, înșelând oamenii cu minciuni”

„Totul a început cu minciuni, minciuni, minciuni și intoleranță”, explică Arnold Schwarzenegger, făcând o paralelă cu situația din prezent.

„Președintele Trump a încercat să răstoarne rezultatele alegerilor, ale unor alegeri corecte. A încercat să dea un puci, înșelând oamenii cu minciuni. Tata și vecinii lui au fost de asemenea înșelați cu minciuni, și eu știu unde duc astfel de minciuni”, adaugă actorul.

„Președintele Trump este un lider ratat. Va rămâne în istorie drept cel mai rău președinte. Partea bună este că în curând va deveni la fel de irelevant ca un tweet vechi. Nu a reușit. Democrația noastră a rezistat ferm”, spune „Terminatorul”.

Doi republicani, acum dușmani: Donald Trump și Arnold Schwarzenegger

Arnold scoate sabia lui Conan

Arnold Schwarzenegger își păstrează optimismul și încrederea în democrația țării care l-a adoptat și care i-a adus succesul internațional.

Pentru partea finală a mesajului, celebrul actor face apel chiar la recuzita sa din seria care l-a făcut celebru: sabia lui Conan.

„America va trece de aceste zile întunecate și va lumina din nou. Vedeți această sabie? Este sabia lui Conan. Uitați care e treaba cu săbiile. Cu cât le lovești mai mult, cu atât devin mai rezistente. Cu cât le loveșți cu ciocanul și le supui focului, după care le arunci în apa rece și apoi le lovești din nou și le treci iar prin foc și apă, cu cât faci asta mai mult, cu atât devin mai puternice.

Nu vă spun toate astea pentru că vreau să devin un expert în făurirea săbiilor, ci pentru că democrația noastră este ca oțelul din această sabie. Cu cât o lovești mai tare, cu atât devine mai puternică. Cred că, oricât de zdruncinați suntem de evenimentele recente, vom deveni mai puternici, pentru că acum înțelegem ce riscăm să pierdem.

Avem nevoie să ne vindecăm împreună de tragedia prin care am trecut. Voi, cei care credeți că puteți încălca Constituția Statelor Unite, luați aminte: nu veți învinge niciodată!”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -